Textielfestival Leiden 2010 IV

Vanmorgen zat ik in alle vroegte in de trein om naar het Textielfestival in Leiden te gaan. Mijn weg ging als eerste naar de Pieterskerk. Daar ben ik vrij lang blijven hangen. Er is zoveel moois te zien zodat je daar niet één, twee, drie weg bent. Daarnaast zie je bekende gezichten en maak je een praatje. Foto’s maakte ik ook, maar ik laat er vanavond slechts eentje zien. Het was een lange dag met veel indrukken. Later meer hierover. Rond de klok van 17.15 uur nam ik de trein huiswaarts. Helaas verliep de terugreis niet zo vlot. Gelukkig kwam ik Ine tegen en hebben we de tijd gebruikt om gezellig bij te praten. Na vier uur reizen kwam ik om 21.30 uur thuis en was ik toe aan een warme hap. Zometeen wordt de klok een uur vooruit gezet, dus een uur minder slaap, en morgen is het weer vroeg dag voor mij want ik ga naar een opening van een textielexpositie. Ook hier geldt weer, later meer over. Nu terug naar het Textielfestival, en wel naar één van de vele ontwerpen waar ik van onder de indruk was.

Bets van Zeijl-Streef:

‘Materiaal:
Synthetische garens
Staaldraad
Gelakt koperdraad
Veren

Inspiratiebron: Tekst op het rouwbord:

“Door Godt Gheevrocht hebben de duyven die brieven binnen Leyden ghebrocht Willem Corneelissen Van Duyven Boden”

Toelichting:
Geschiedenis van Leiden, verbeeld op het ROUWBORD dat in de Pieterskerk hangt.

Het is het verhaal van Leidens Ontzet. Het is de tijd van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), de strijd tussen Willem van Oranje, die in Delft zetelde, en Philips II van Spanje. In mei 1574 wordt de stad Leiden voor de tweede keer belegerd door de Spaanse troepen. In de stad heerst honger, duizenden inwoners sterven. Duiven, met brieven die aan hun poten zijn vastgemaakt, onderhouden het contact tussen de stad en de prins.

Op één van die briefjes kondigt de prins aan dat de dijken van Holland worden doorgestoken. Daardoor kan het gebied om Leiden onder water komen te staan. Pas begin oktober draait de wind van west naar zuid en wakkert aan tot stormkracht. Het water stroomt het land binnen.

3 Oktober 1574 slaan de Spaanse troepen daarvoor op de vlucht; in het overhaaste verlaten kamp vindt een kind nog een ketel met een rest hutspot daarin. Een duif brengt de boodschap “Spanjaarden op de vlucht” over naar Delft. Per boot brengen de Watergeuzen haring en wittebrood naar de stad. Leiden is bevrijd. De prins verleent de duivenmelker het recht om zich voortaan VAN DUIVENBODE te mogen noemen.

Op het rouwbord beelden de stijgbeugels de vluchtende troepen uit, de sleutels de stad Leiden en de duiven de vrijheid.

“ONTZET” is mijn eerbetoon aan die sporen uit het verleden, maar wijst tegelijkertijd naar het altijd aanwezige verlangen om een vrij mens te zijn.’

16 gedachten over “Textielfestival Leiden 2010 IV

 1. Mooi stukje werk! Ik vraag me af of ik niet beter af ben hier: in alle rust de mooie foto’s bekijken zonder afleiding, zonder duwers en trekkers om me heen. Met zulke prachtige, scherpe foto’s kan ik er echt van genieten.

 2. MOOI GESCHIEDENIS VERHAAL EN DAT EEN ROUWBORD ZULKE CREATIES KAN OPLEVEREN. FIJNE ZONDAG

 3. Vanuit een zonnig Frankfurt, goedemorgen lezers van Berthi in Nederland.
  Wij gaan zo op pad met onze camera en proberen wat vast te leggen om jullie later te laten zien.
  Elma

 4. Dit mooie kunstwerk met verhaal heb ik gemist.
  De kerk met zijn vloer van grafstenen en gigantische borden aan de muur, beiden met stichtelijke teksten, is zonder textielfestival ook al het bekijken waard!

 5. Beste Berthi,
  Ik had nog nooit van het Textielfestival gehoord.
  27 maart ben ik uren in de Pieterskerk geweest om dit festival te beleven. Wat een mooie sfeer, wat een prachtig handwerk en wat een leuke verhalen. Het was een echt feest, waar ik me ook een beetje gestort heb: ik heb geborduurd en de eerste stappen op de kantklosweg gezet. Leuk!
  Dank je voor de aankoniging!
  Hartelijke groeten van Lia

 6. Veel herinneringen aan de Pieterskerk in Leiden .
  De laatste keer dat ik er was met de grote Quilttentoonstelling in 2003 of 2004 .
  Al de ritjes vroeger met de blauwe tram of op de fiets , Leiden was een fijne stad om heen te gaan .
  Toen ik vorig jaar hoorde over het handwerkfestijn , dat er zou komen dacht ik dat is weer iets waar ik wel graag heen zal gaan , zo dicht in de buurt .
  Nu zit ik dus rustig thuis , heb geen spijt van mijn keuze om niet te gaan .
  Daarom wel blij om de vele verslagen hier te lezen met mooie foto,s .
  Al de herinneringen van lang geleden zijn wel weer aan mij voorbij gekomen en heb ik even mogen herbeleven .

 7. Lieve Berthi……….geweldig zoals je onze aandacht weer op iets speciaals weet te vestigen.
  ik had de lantaarn met de veren wel gezien…. maar jouw verhaal erbij maakt het completer en het verleden voor ons levend.
  Eenmaal thuis dacht ik…nu heb ik nog heel wat gemist…. want op de folder van Merkwaardig staat met kleine lettertjes bibliotheek nieuwstraat 4 route nr. 4… niet gezien…dus gemist…je denkt Merkwaardig staat in de Pieterskerk en dat stonden ze ook wel…maar er was blijkbaar meer. Ik kijk uit naar j verslag van vandaag . Lies H.

 8. Wat een tour heb jij moeten maken om in Leiden te komen en weer terug. Maar het was de moeite wel waart!!Genieten was het. Ik geniet nog steeds na. De foto die jij laat zien was een prachtig object. Ben benieuwd wat voor foto’s jij nog meer hebt gemaakt.

 9. @mieke s, dank je voor je compliment! Er komen nog meer foto’s. Even geduld!
  Ik heb veel foto’s gemaakt, maar alleen de beste komen door de selectie heen!
  @basje, prachtig hè!
  @elma, leuk, leuk, leuk! Spannend, spannend, spannend! We kijken er naar uit!
  @Saskia, ik was zo onder de indruk van dit werk, dat het meteen op de foto moest.
  Ik heb weer andere werken gemist! Toch maar goed dat er veel gefotografeerd werd! Zo kunnen we vanuit onze luie stoel alles nog eens goed in ons opnemen.
  @Lia van Ipenburg, heel fijn om te horen dat je zo genoten hebt en de eerste stappen hebt gezet naar het kantklossen.
  Weet je wat ik vandaag hoorde? De kantkloskring hier heeft een ledenstop op dit moment. Prachtig toch de grote belangstelling voor het kantklossen.
  @Gerrie, geweldig dat er zoveel blogs zijn waar je mee kunt genieten! En laat die mooie herinneringen maar komen!
  @Lies Huizer, in de bibliotheek ben ik ook niet geweest. Ik had te veel andere dingen op mijn programma staan. En ja, keuzes maken was echt noodzakelijk!
  Vandaag een log over Tilleke Schwarz. Later meer foto’s van het Textielfestival.
  @lheurebleue, lang leve de blogs!:-)
  @Marijna, och, je moet er wat voor over hebben als je mooi textiel wilt zien!:-)

 10. @Lies H. Als je in de buurt van Leiden woont….de tentoonstelling van vriendschapslappen is nog te zien t/m 30 april in de blibliotheek volgens de folder. Dus je kunt er nog naar toe!

 11. Ine . Hartelijk dank voor je tip……wij waren denk ik een beetje oververmoeid en hebben zodoende helemaal niet gelezen dat de tentoonstelling in de Bibliotheek langer loopt. Hebben nu nog een maand de tijd om weer te gaan en kunnen dan gelijk op zoek gaan naar die Winkel van Sinkel die we lopend door Leiden tegen kwamen. Buiten zag je allemaal Plastic tafelkleden enz. maar eenmaal binnen zat achterin de zaak een man op een Grote Naaimachine te werken tussen de Borduurpatronen de Wol en de Zijde, daar wille n we nog welees gaan snuffelen.
  En wat denk je van de Wolzaak RIBBELS ?? fantastisch. groeten van lies Huizer

 12. Ine . Hartelijk dank voor je tip……wij waren denk ik een beetje oververmoeid en hebben zodoende helemaal niet gelezen dat de tentoonstelling in de Bibliotheek langer loopt. Hebben nu nog een maand de tijd om weer te gaan en kunnen dan gelijk op zoek gaan naar die Winkel van Sinkel die we lopend door Leiden tegen kwamen. Buiten zag je allemaal Plastic tafelkleden enz. maar eenmaal binnen zat achterin de zaak een man op een Grote Naaimachine te werken tussen de Borduurpatronen de Wol en de Zijde, daar wille n we nog welees gaan snuffelen.
  En wat denk je van de Wolzaak RIBBELS ?? fantastisch. groeten van lies Huizer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *