Textielfestival Leiden 2010 II

Het Textielfestival in de Sleutelstad is twee dagen bezig, en ik hoor van alle kanten mooie verhalen. Complimenten en hulde aan iedereen die het mogelijk heeft gemaakt om een evenement van zo’n grote omvang neer te zetten. Lies H. was zowel vandaag als gisteren in Leiden. Twee fantastische dagen, alhoewel ze vandaag een beetje laat in de Pieterskerk was door treinstoringen. Dat mocht de pret niet drukken. Het weer was fantastisch zodat de wandeling naar de Pieterskerk zeer aangenaam was. Lies heeft veel foto’s gemaakt die mij een voorproefje geven. Twee foto’s koos ik uit de serie. Hieronder op de foto zie je twee geborduurde kussens van een vriendschapsronde.

Bekijk hier een filmpje over het Textielfestival.

Er is nog meer te beleven in handwerkland. Morgen en zaterdag kun je in Biddinghuizen De Flevowand bekijken. Het borduurwerk is geïnspireerd op Het tapijt van Bayeux. De Flevowand moet 60 m lang worden en 50 cm hoog. Men is op de helft, tijd om het resultaat tot nu toe naar buiten te brengen. Op het borduurwerk wordt het verhaal verteld vanaf de Saalien ijstijd tot het heden van het oude Zuiderzeegebied. Er werken ongeveer 30 vrijwilligers aan mee, variërend van historici, tekenaars en borduursters tot het bestuur en technici.

Een afbeelding van één van de vele zeeslagen (1573) die in vroeger tijden op het water van de Zuiderzee zijn uitgevochten. Dit geborduurde beeld sluit de 30 m. Op naar de 60 m.

17 gedachten over “Textielfestival Leiden 2010 II

 1. Berthi je laat wel hele mooie werken zien. leuk om van een borduurwerk een kussen te maken. Ik zag dat Jeanny van haar Mary Wigham borduurwerk ook een kussen heeft gemaakt. Erg mooi.
  Ze hebben nog een lange weg te gaan voor het Flevolandwandkleed. Wat mooi dat ze daar met zoveel vrijwilligers mee bezig zijn.

 2. Ja een druk weekend, want in Museum de Kantfabriek in Horst wordt zondag de tentoonstelling met werk van Tilleke Swartz geopend.
  Ik heb zaterdag voor Leiden gepland. Ik weet er sinds vorig jaar de weg 😉

 3. Het filmpje geeft een mooie indruk wat er allemaal te zien is. Wat wordt er momenteel wat afgereisd.Ik wens iedereen die nog gaat een creatieve kijkje toe.

 4. Er is zoveel te zien dat, als je er maar een dag bent,keuzes moet maken.Gisteren was ik er met 3 quiltvriendinnen. Wij kozen voor de miniquilttentoonstelling en de Pieterskerk.Daar was onze dag helemaal mee gevuld.We hebben er van genoten !

 5. Erg mooi heb het filmpje al bekeken.
  Wat prachtig al dat moois in die kerk.
  En ik heb begrepen op veel meer plaatsen in Leiden.

 6. Berthi, kun je dan heeeel veel foto’s maken en hier neerzetten. Kan ik liggend meegenieten!

 7. @mieke s, geweldig dat je met al je helse pijnen hier toch nog een reactie plaatst!
  Heel veel beterschap en ik hoop dat je snel verlost wordt van die ondraaglijke pijn.
  Ik probeer zoveel mogelijk foto’s te maken. Het licht moet wel meewerken. Op dit moment is het hier heel grijs en het regent behoorlijk. Het ziet er niet naar uit dat het vandaag nog droog wordt. Ik hoop dat het morgen toch iets beter is dan nu.

 8. @Mien B., in de Pieterskerk is al ontzettend veel te zien. Daar kun je heel wat uurtjes ronddwalen.
  Ik heb best veel op mijn programma staan. Of ik het allemaal red…

 9. Berthi, zo’n grijze dag is voor het fotograferen misschien niet eens zo gek. Ik had veel last van (reflectie van) zonlicht op plaatsen waar ik dat niet wilde.

 10. Mieke ik wens je veel sterkte toe en dat je snel weer activiteiten mag oppakken.
  Voor degene die vandaag gaan veel plezier.We genieten met jullie mee.

 11. Mercure hotel in Eschborn (bij Frankfurt) is nu onze slaapplaats.
  Ook hier kan ik internetten, net al mijn mails bekeken, maar kan niet antwoorden. Lidy uit B. als ik weer thuis ben neem in contact met je op. Graag willen wij je helpen om een pronkrol te maken.
  Het verslag van Keulen komt nog.
  Mieke, heel veel beterschap.
  UItvoerig heb ik alles van Leiden bekeken, daar is erg veel te zien van lapjes wolletjes en draadjes.
  Elma

 12. Berthi, met tranen in mijn ogen naar de web site gekeken.zelf kan ik niet reizen door mijn artritis.kijk ook veel op je web site.
  voor mijn ziek zijn was ik een kantkloster.
  nu ben ik aan zoeken wat bij mij past.groetjes aukje

 13. Wat veel wordt er toch georganiseert. Fijn dat jij en anderen die laaaange dagen voor ons willen maken !!
  Altijd ‘honger’ naar beelden/verhalen van mooi handwerk ;-))

 14. @Aukje Zijlstra-Jelsma, ontzettend naar voor je dat je niet meer kunt reizen. De blogs zijn een uitkomst voor je. Via de digitale weg kan je dan toch een beetje meegenieten van al het moois dat er op dit moment gemaakt word. En de laatste jaren heeft het kantklossen een grote ontwikkeling meegemaakt onder de kantklosters. We zien heel veel experimenteel werk. Heel boeiend!

 15. @marian’ne m, wij zijn nooit voldaan!:-)We willen altijd graag nieuw werk zien en het liefste voelen!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *