wizPROF 2010

Is er iets speciaals te vieren of vindt er een bijzondere gebeurtenis plaats, dan brengt Google dit onder de aandacht met een Google Doodle. Zo gebeurde dat ook op 14 maart toen het Pi-dag was. Pi-dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor Pi 3,14 is. Wat is het getal Pi eigenlijk? Wikipedia geeft de volgende omschrijving: ‘Het getal ? is het getal dat we krijgen wanneer we de omtrek van een cirkel delen door de diameter van die cirkel. De diameter van een cirkel is makkelijk te meten met een liniaal, in tegenstelling tot de omtrek, omdat die niet recht is.’

Google’s logo bevat niet alleen de beroemde ?r2 formule, maar vijf andere toepassingen van ?: het meten van het volume van een bol (V = 4 / 3 ?r3), de berekening van de omtrek van een cirkel (C = 2?r), het meten van het volume van een cilinder (V = ?r2h), berekening van Archimedes van Pi (223/71 Nu moet je niet denken dat ik wiskundig aangelegd ben, mijn hulplijn is Google!

In de Pieterskerk in Leiden is een monument voor Pi, waar Saskia al over schreef. Ga je naar het textielfestival in Leiden en kom je in de Pieterskerk, werp dan een blik op het monument.

Thijmen doet al enkele jaren mee met de Kangoeroe Wiskunde Wedstrijd. Zo ook dit jaar, die enkele dagen na Pi-dag plaats vond. Hij was heel enthousiast over een leuke opgave die ik jullie niet wil onthouden. Voor de liefhebbers volgt hier een rekensommetje:

In een meer leven 6-, 7- en 8-armige inktvissen. De 7-armigen liegen altijd, de 6- en 8-armigen spreken altijd de waarheid. Op het strand liggen vier inktvissen bij elkaar: een blauwe, een groene, een gele en een rode. De blauwe inktvis zegt: ‘Bij elkaar hebben we 28 armen’, de groene zegt: ‘We hebben samen 27 armen’, de gele zegt: ‘We hebben samen 26 armen’ en de rode zegt: ‘We hebben samen 25 armen.’ Hoeveel armen heeft de rode inktvis?

A. 6 B. 6 of 8 C. 7 D. 8 E. dat kun je niet weten

24 gedachten over “wizPROF 2010

 1. Het is mij niet gelukt om alle armen te tellen, ze bleven niet stil liggen. Dat laten wij maar aan Thijmen over.
  Vandaag ben ik een beetje vroeg, er is nog veel te doen voordat wij afreizen richting Keulen. Morgen bezoeken wij de vakbeurs Handwerken & Hobby waar het weer genieten wordt en op de hoogte blijven van alle materialen en trends.
  Elma

 2. Ik heb de neiging om het antwoord te geven met uitleg. Maar ik houd me in. 😉
  Leuke opgave!

 3. dappere (?) begint er maar even niet aan. Zit nog met mijn eigen (maar) 2 armen in de knoop ;-))
  Was er inderdaad op attent gemaakt door Sas. anders was het mij ontgaan.
  Goed van Thijmen, daar heb ik bewondering voor als je zoiets snapt en voor de lol doet.

 4. Tja…dit gaat me dus vèr boven mn pet…ik heb altijd geleerd dat je geen appels met peren kunt vergelijken, dus hoe kan ik nou rekenen met aan de ene kant de gegevens over het aantal-armigen dat liegt of de waarheid spreekt en aan de andere kant die beesten in verschillende kleuren??? Ik wacht de uitleg af, heeeeeel benieuwd! In IQ-tests scoor ik altijd hoog,om van het nationaal dictee maar niet te spreken (altijd onder de 10 fouten), maar gelukkig zitten daar dit soort grappen niet in: dan zou ik flink door de mand vallen!

 5. Oh Berthi, nu ben ik wel benieuwd of ik het goed heb. Het is toch geen instinker? Intvissen leven in zoutwater en een meer heeft zoetwater.
  Ik ben toch vrij zeker van het antwoord, lijkt me heel logisch dat het 7 moet zijn.
  Groetjes

 6. Okee okee, De rode inktvis heeft 7 armen.
  Hint: Als ze allemaal een verschillend antwooord geven, dan is er één of géén die de waarheid spreekt.

 7. Willy, zoals je hoort van Saskia is je antwoord goed. En Saskia, jij met je wiskundeknobbel had het antwoord natuurlijk snel gevonden!
  Een betere hint kun je niet geven!
  Ik kreeg die hint van Thijmen!:-) De wiskundeknobbel is helaas bij mij niet goed ontwikkeld!:-)

 8. Ik teken alle inktvissen met 8 armen (oktopus toch?) ;-)))
  Okee okee ik heb dus geen wiskundeknobbel.
  Ken je deze dan:
  Een boer ging met een mand kippen naar de markt. Onderweg kwam hij drie koopmannen tegen. Aan elke koopman verkocht hij de helft plus een halve kip. Op de markt aangekomen was de mand leeg. En hij heeft geen kippen doormidden hoven snijden.
  Met hoeveel kippen ging de boer van huis??
  Nou jij Thijmen……

 9. Ine, ook al zo’n leuke opgave!
  Hint: Als er geen kippen doorgesneden hoeven te worden, dan moet de boer dus telkens een oneven aantal kippen hebben. Want daarvan is de helft iets plus een half. Met die extra halve kip dus weer een heel aantal kippen.

 10. @ine, vanmiddag ben ik met Thijmen op stap geweest voor zijn zomergarderobe, maar hij is nu thuis. Ik zal hem aan het werk zetten!:-)))

 11. Thijmen, daar kwam ik ook op uit!
  De eerste klant koopt de helft van 7 plus een halve kip is 3½ + ½ = 4 kippen.
  Er zijn dan 7 – 4 = 3 kippen over.
  De tweede klant koopt de helft van 3 plus de halve kip is 1½ + ½ = 2 kippen.
  Nog één kip-to-go.
  De derde klant koopt hier de helft van plus die halve is precies één kip.
  Alle kippen zijn nu verkocht.

 12. Wat is internet toch een mooi medium. Vanuit de receptie van het Novotel in Keulen een groet.
  De reis liep voorspoedig, DD en DH gaan nog een eindje wandelen.
  Elma

 13. @Elma, ha leuk, dat je zelfs vanuit Keulen reageert. Ik wens jullie fijne dagen en de groetjes voor iedereen. Het verslag lezen we vast later.

 14. Natuurlijk weet jij het meteen Thijmen.
  En Saskia ook dat spreekt vanzelf 🙂
  Leuk!!
  Wij waren kinderen nog toen mijn vader ons dat “raadseltje” vertelde. Nu weet ik hoe ik aan de oplossing moet komen maar toen leek het onvoorstelbaar dat het zomaar klopte. Ik was een jaar of acht/negen.

 15. Ha! Die van de kippen snap ik tenminste,die kon ik zowaar zelf ook uitdenken….

 16. @ine, het is niet alleen een leuke opgave, maar ook een aardige jeugdherinnering voor jou die je nooit meer vergeet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *