Textielfestival Leiden 2010 I

Vanaf morgen is Leiden vijf dagen dé textielstad van Nederland. In Arnhem (1997), Zwolle (2000) en Breda (2007) vonden de eerdere edities van het Textielfestival plaats. Net als de voorgaande keren is er wederom een fantastisch programma samengesteld. In de Pieterskerk (entree € 12) presenteren voor de vierde keer de landelijke textielorganisaties top amateurkunst. Werk van de wedstrijd Sporen neemt een speciale plaats in, en dertien professionele kunstenaars tonen hun nieuwste werk. Specialistische producten zijn te koop op de Arts & Crafts markt en de leveranciersmarkt. Het huiskamerlab is een mix van expositie en demonstratie.

De textielroute leidt je naar zo’n dertig locaties in de stad. Loop je door de stad, let dan ook op de gevelstenen die verwijzen naar de textielindustrie.

Ik wens iedereen een inspirerende dag in Leiden.

Foto: Bar gezellig, Helma van Kleinwee

19 gedachten over “Textielfestival Leiden 2010 I

 1. Jij gaat er zeker ook naar toe! Ik ga donderdag. Ben erg benieuwd en hoop veel leuke, mooie,bijzondere en grappge dingen tegen te komen. Ik hoop dat ik op een dag veel kan zien. Het is een erg uitgebreid programma. Ik zal keuzes moeten maken!

 2. @Marijna, ik denk dat iedereen keuzes moet maken, of je moet meerdere dagen naar Leiden gaan. Ik kan pas a.s. zaterdag gaan, en slechts één dag. Ik zal in de trein het programma bestuderen en een selectie maken. Op zaterdag en zondag zijn er ook nog eens diverse lezingen. Moeilijk, moeilijk, om een keuze te maken. Dat wordt wikken en wegen voor een weegschaal!:-)))

 3. Voor 1 dag inderdaad veel. Ik heb vaak dat na 1 uur mijn harde schijf al vol is. Een fototoestel is dan een heerlijke hulpmiddel Ga proberen om donderdag ook naar Leiden te gaan.

 4. Morgen naar Leiden met een groepje quiltsters.
  Ja dat wordt keuzes maken ,er is zoveel te doen en te bekijken.

 5. Gelukkig is er een goede plattegrond zodat je doelgericht, als je dat wilt, naar een galerie, museum etc wilt. Bespaart tijd!:-)
  Vandaag en morgen loop je zonder jas door Leiden, zaterdag en zondag heb je de winterjas nodig!:-)

 6. Een mooi programma! ik denk dat ik daar wel een fraaie dag uit kan samenstellen. Wel jammer dat het tegen het weekend kouder wordt, het is zo heerlijk nu!

 7. ja ook ik ga naar het Textielfestival – met een stel nichtjes van me. Leuk ook om de stad weer te zien waar ik lang heb gewoond.
  Veel plezier allemaal.

 8. Hallo, ik ben net terug uit Leiden. Heel veel prachtige dingen gezien, veel bijzondere dingen vooral. Helaas ik had geen fototoestel mee maar dat zou ik degenen die gaan beslist aanraden. Nu ga ik zitten want ik voel mijn voeten. En dat prachtige weer en alle terrassen vol dames die een dagje Leiden doen. Heel gezellig.
  Anneke SK

 9. @Anneke SK, dank je voor je berichtje over het textielfestival in Leiden. Volg dus het advies van Anneke op… neem een fototoestel mee!

 10. hoi Berthi, ook ik ben vandaag geweest. Prachtig borduurwerk en mooi experimenteel textiele vormgeving gezien. Misschien toch maar gaan, ook voor één dag is het de moeite waard

 11. @Betty, leuk, jij was er vandaag dus ook! Ik word steeds nieuwsgieriger. Ik kan niet eerder dan zaterdag gaan. Nu hopen dat de treinen die dag op tijd rijden en ik geen aansluiting mis.

 12. Ja, ik was er ook vandaag. Mooi mooi mooi!
  Ook ik heb nu zere voeten van het lopen.
  A.s. zaterdag zit ik te vrijwilligen in de kraam van Merkwaardig en zondag ben ik ingedeeld bij de facilitaire vrijwilligers. Dus misschien zien we elkaar dan nog!
  De kraam van Merkwaardig staat vlakbij het PI-monument in de Pieterskerk. Zie mijn logje van 14 maart (PI-dag) 😉
  Ik ben nu te moe om nog een logje in elkaar te draaien. Dus jullie moeten tot morgen wachten op wat foto’s van het festival. Want natuurlijk heb ik weer heel wat plaatjes geschoten.

 13. 1574 Leidens ontzet.
  2010 Leiden wordt bezet door duizenden handwerksters die de stad doorkruisen om al het moois te zien.
  Allen die Leiden bezoeken heel veel plezier en wij lezen en zien het wel op de div. logs.
  Elma

 14. Juist terug uit Leiden….gezellige dag…Energie huis met MiniQuilts leuk om te bezoeken…..zoek je nog een Werkplek??kan je ook in dit gebouw terecht…. vanaf station linksaf richting Molen…Er waait een vlag…..maar wij vonden dat er weinig bewegwijzering was…je hebt echt wel een plattegrondje nodig.
  Foto’s komen er aan Berthi… kan je je alvast een beetje inleven….maar ik weet zeker dat jij Zaterdag mooiere maakt. Lies H

 15. @Lies H, wat een lange dag heb jij achter de rug, en dan na middernacht mij nog een lading foto’s sturen. Wat een energie heb jij. Ik heb al enorm genoten van wat jij me laat zien, Lies! Dank je wel!

 16. Ja helemaal eens met Lies H. Er is te weinig bewegwijzering. Bovendien is het kaartje in de folder niet foutloos.
  “Nieuwe Energie” (expo van miniquiltjes, nr 21 op de folder) ligt bijvoorbeeld rechts van de Korte Mare ipv links.
  Het Leids Wevershuis (nr 18) aan de Middelste Gracht ligt meer aan de kant van de Oude Rijn dan aan de kant van de Nieuwe Rijn.
  In het gemeentehuis zijn twee vitrines (één met kant en één met geweven banden) op de begane grond. Maar er zijn ook nog een paar platte vitrines te vinden als je de trap op gaat. Zonder de dame achter de infobalie had ik die echt niet gevonden!
  De geborduurde vriendschapslappen in de bibliotheek vind je ook pas als je door de bieb gaat dwalen. Geen bordjes of pijlen.
  Ik heb lang niet alle locaties bezocht. Dus wie weet zijn er nog meer van dit soort probleempjes.
  Heb je ook zoiets geconstateerd? Meld het hier, zodat degenen die nog gaan er hun voordeel mee kunnen doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *