Cargelli

Er is veel aandacht voor mode-exposities. Op dit moment kunnen we tot en met 24 mei 2010 naar het Gemeentemuseum Den Haag voor de expositie Voici Paris! Haute Couture, in het Centraal Museum te Utrecht is tot en met 16 mei 2010 Stof tot nadenken Alexander van Slobbe, een onafhankelijke vormgever in de mode te zien en in het Historisch Museum te Rotterdam staat Cargelli centraal tot en met 18 april 2010.

De tachtigjarige Carl Gellings (1930) werkte tijdens zijn carrière onder de naam Cargelli. Van de jaren vijftig tot midden jaren zeventig van de vorige eeuw speelde hij met uitgesproken ontwerpen en feestelijke shows een aanzienlijke rol in Rotterdam en daarbuiten. Hij produceerde talloze collecties, kleedde de eerste televisievrouwen én de gastvrouwen van de Euromast. Modeconservator Sjouk Hoitsma was verrast dat er in Nederland nog zoveel Cargelli-creaties zijn bewaard. ‘We hadden een behoorlijke keuze van ruim tweehonderd stuks. Uiteindelijk laten we met vijftig outfits de veelzijdigheid en de eigenheid van zijn couture zien’, vertelt Hoitsma in een interview voor dagblad Trouw. ‘Zijn eerste show gaf hij in 1952 nota bene in dit Schielandshuis en we hebben een japon die hier toen ook is getoond. Vanaf het begin weet hij het gevoel van mode van het moment te vangen zonder Parijs te imiteren. Dat is uitzonderlijk voor een Nederlandse couturier in die tijd. En zijn mode was ook geschikt voor Hollandse vrouwen met maat 40 of meer’, zegt Hoitsma.

Modeontwerper Bas Kosters presenteert in de expositie enkele ontwerpen als confrontatie en verwijzing naar Cargelli.

11 gedachten over “Cargelli

 1. Op T.V.:Close up is vanavond gewijd aan het 40-jarig jubileum van het Parijse modehuis Sonia Rykiel.Sonia’s dochter Nathalie heeft een verrassingsfeest voor haar moeder georganiseerd.Het bestaat uit een modeshow met ontwerpen van 30 beroemde designers die een ode moet worden aan het creatieve talent van Sonia Rykiel.De voorbereidingen voor de surpriseshow zijn het eigenlijke onderwerp van deze film.
  Uitzending zondagavond 21 maart Close up Ned.2 18.20 uur

 2. De tekeningen van Cargelli doen me denken aan de boekjes die in de zestiger jaren bij Barbi-kleding in de verpakking zaten. Ze toonden de modelletjes die gekocht konden worden. Een beetje in deze stijl van tekenen dus.
  Zo jammer dat ik ze kwijt ben.

 3. Er is weer van alles te zien op modegebied.
  Vaak hoeven wij de deur niet uit, veel kunnen wij bekijken via internet. Ook het verzorgen van alle presentaties is een kunst op zich. De ene nog mooier dan de andere.
  Vanavond gaan wij kijken naar Close Up.
  Elma

 4. Zijn er meer problemen met verbindingen? Ik wil op bezoek gaan bij diverse web-logs maar krijg geen toegang.
  Elma

 5. @Mien B., O, wat fijn dat jullie zo goed in de tv-gids kijken. Op deze manier mis ik geen enkel interessant programma.
  Ik zit straks om 18.20 uur voor de buis!
  Dank je voor deze tip, Mien!
  @Saskia, ja verhip, daar heeft het iets van weg.
  @Elma, ik heb geen problemen met andere web-logs te bezoeken!

 6. Niemand in de stress geraakt bij het zien van al die spanning ?
  Wel vaak meegemaakt wanneer er iets op tijd klaar moet zijn , maar als het om zo,n grote omvang is al die voorbereidingen . . .
  Helemaal op het laatst nog wat veranderingen . Ik vraag me dan wel af of alle steekjes goed gewerkt zijn , want we konden het natuurlijk niet tot op de naad bekijken . Het moet natuurlijk soepel vallen en niet uit elkaar tijdens de show .
  Ik was in elk geval blij om rustig in m,n stoel te kunnen zitten .
  Wat zeg je van die jonge meiden met hun benen , nou zeg maar beentjes .
  Griezelig soms , zo breekbaar .

 7. Ik wil heel graag naar Den Haag. Ga kijken wanneer dat gaat lukken. Helaas is het museum op maandag gesloten…..

 8. @Gerrie, griezelig die dunne benen en armen!
  @10-eke, … maar op de andere dagen is het museum in Den Haag tot en met eind mei elke dag een uur eerder geopend dan normaal. Dat is toch mooi meegenomen. Probeer op tijd in het museum te zijn. Het is er druk!

 9. Oh wat moet ik nu toch lachen !!!!
  Na mijn praatje hier over de stress en de dunnebeentjes zou ik op plaatsen klikken en wat er gebeurde niks . Toch maar geduld hebben . Kom ik hier na een tijdje terug nog niets te bekennen . Probeer op de beginpagina te klikken en zie opeens Berthi al rechts over de dunne beentjes , nou dan is het dus toch geplaatst . Met veel geharrewar kwam ik aan het woord .
  maar al met al was het toch wel de moeite waard om te kijken , altijd leuk als het over mode gaat .

 10. @Gerrie, zo’n uitzending vind ik altijd boeiend, maar ben blij dat ik geen onderdeel vorm van zo’n hectische show. Alleen al van die mensenmassa word je niet goed!:-)
  Heerlijk dat Mien en jij, en alle anderen zo goed de tv-gids lezen. Iets wat ik niet doe!
  Daarom heel veel dank aan jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *