Underfull, een tafelkleed om op te knoeien

Zodra ik een schoon en mooi gestreken tafelkleed op tafel leg, valt daar gelijk de eerste klieder op. Ik hoor je het al zeggen: ‘Een tafelkleed is juist bestemd om op te knoeien.’ Toch zullen daar de meeste vrouwen anders over denken. Wij willen graag dat het tafelkleed enkele dagen ongeschonden de tafel kan bedekken. Bijna een onmogelijke gedachte. Gelukkig is daar nu iets op gevonden, een tafelkleed dat juist een poëtische uitstraling krijgt door er wel op te knoeien. Daar zaten wij nu echt op te wachten.

Kristine Bjaadal ontwierp op het eerste gezicht een traditioneel wit damasten tafelkleed, maar het bevat het wonderlijke geheim dat een verborgen patroon zich laat zien zodra het nat wordt. Normaal zal iemand zich zeer ongelukkig en verlegen voelen zodra hij/zij morst op zo’n mooi tafelkleed. Nu zal hij zich gelukkig voelen. Een negatieve ervaring wordt omgezet in een positieve. Sommige vlekken, zoals rode wijn, zijn moeilijk te verwijderen. Zij laten sporen na. Dit leidt tot verhalen en kan bijdragen aan een emotionele waarde aan het tafelkleed. Verschillende patronen zullen meerdere verhalen opleveren.

22 gedachten over “Underfull, een tafelkleed om op te knoeien

 1. Tafelkleden heel wat zijn bij mij achter in de kast verdwenen Zonde om weg te doen maar niet mooi genoeg meer om te gebruiken. Nu gebruik ik een tafelzwilk. Net zo gemakkelijk met al die jonge lui aan tafel. Voor hen geen zweetdruppeltjes wanneer er eten over tafel gaat. DoeK er over en schoon. Alleen met feestdagen en als er iets bijzonders te vieren valt komt er nog een mooie kleed over tafel. Deze tafelkleed van Kristine zou een uitkomst zijn of eens echte damast kopen.

 2. mooi tafrlkleed, maar if git iets voor mij is, Ik ben te ouderwets en gebruik nog altijd tafellakens en lunchklaaedejs, Met 2 personen de herle tafel dan is zo een lunchgweval ook goed, maar nog wel altijd wit ,en bij lunch en ontbijt ouderwets geborduurd. Komt Hilda uit het noorden? want in het westen heet een “tafelaeiltje” zo en in het noorden “zwilk”

 3. sorry was nog niet goed wakker………….? mooi tafelkleed , maar dit is niets voor mij, Ik ben ouderwets en gebruik nog altijd tafellakens en lunchkleedjes,Met 2 personen een hele tafel, dan is zo een lunchgeval ook goed, maar nog wel altijd wit, en bij lunch en ontbijt ouderwets geborduurd . Komt Hilda uit het Noorden? want wat in het westen een tafelzeiltje heet , is in het noorden “zwilkje”

 4. sorry was nog niet goed wakker………….? mooi tafelkleed , maar dit is niets voor mij, Ik ben ouderwets en gebruik nog altijd tafellakens en lunchkleedjes,Met 2 personen een hele tafel, dan is zo een lunchgeval ook goed, maar nog wel altijd wit, en bij lunch en ontbijt ouderwets geborduurd . Komt Hilda uit het Noorden? want wat in het westen een tafelzeiltje heet , is in het noorden “zwilkje”

 5. ’t Is verrassend als de wijn uit je omgegooide glas een mooi visueel effect heeft op het kleed. Het blijft natuurlijk wel een nátte plek.
  Mijn tafellakens houden ook na de was weleens een vlekje hier of daar, maar ach, daar kan ik best mee leven.
  “zwilk” = zeiltje – leuk, weer wat geleerd!

 6. Mag ik ook even komen knoeien . . . ?
  In de late uurtjes had ik dit al gelezen .
  Nou zal ik even de ketjapfles halen , tomaten ketchup en wat ook lekker knoeit is uit de pot sambal , altijd raak met al deze kleuren ,
  Een maaltijd met bietjes of liever rode kool?
  Het knoeiwerk is toch wel erg in de roden en naar paars toe .
  Iedere huisvrouw is bezorgd over haar tafellaken . Wil je gezellig voor de dag komen met je geborduurde laken en oh als nu iedereen maar voorzichtig is .
  Met kleine kinderen is het natuurlijk onmogelijk om alles onbevlekt te houden . Van vroeger weet ik nog dat er wel voor kinderen apart gedekt werd een eigen tafel , ook een goed idee .
  Tijdens mijn intern wonen in het ziekenhuis , was er een zeer keurige dame van de huishouding . En Oh als we bietjes aten en zij net een schoon tafellaken in gebruik had genomen .
  Nou en nu deze vondst , zo,n bijzonder tafellaken van knoei maar raak . . .?
  Ik bedenk net dat er nog wel een beetje groen bij het knoeiwerk kan , wat kloddertjes boerenkool !
  In de keuken is voor dagelijks gebruik een zeiltje best gemakkelijk , al ging er na het ontbijt wel een leuk kleed over . We aten meestal wel in de eetkamer samen aan tafel . Toen het later wat moeilijker werd met tafeldekken was het ontbijt en lunch gewoon in de keuken , dit gebeurde alleen maar voor ons eigen gemak .
  Knoeien jullie nu maar lekker verder . Nog even een TIP voor vandaag !
  Vanavond is er in de uitzending blauw bloed een onderdeel KONINKLIJK KANT !
  Ik zou zeggen probeer te kijken en de jas die Maxima droeg bij de opening van de keukenhof zal ook nog wel te zien zijn .
  BLAUW BLOED , uitzending 19.35 uur Ned. 2

 7. Ja hoor dit is echt iets voor ons.
  Ik durf bijna geen mooie tefelkleden op tafel neer te leggen.

 8. Ik heb niet eens een tafelkleed! Wij scheppen de borden op in de keuken en zetten ze op een placemat op tafel om te eten. Na het eten een natte doek over de tafel (en eventueel de placemat) en klaar zijn we. Moet wel eerlijk zeggen dat ik een mooi gedekte tafel helemaal het einde vind, maar het is hier gewoon (nog) onhaalbaar.
  Groetjes
  Miriam

 9. @ Basje ik kom inderdaad oorspronkelijk uit het Noorden.Het woord zwilk is toch echt een Nederlands woord. Misschien wordt het in het Noorden meer gebruikt. Wanneer je het op zoekt in het woordenboek krijg je de volgende betekenis : zwilk – linnen of katoen met een laagje rubber bedekt en daardoor afwasbaar.

 10. Dek altijd met een kleed maar dan een boeren bonte zodat de VELE vlekken minder te zien zijn.
  Mijn kinderen én kleinkinderen zijn echte kledders (zo heb IK ze niet opgevoed hoor !!)Mors zelf vrijwel niet.
  Met bezoek gaat het nieuwste(lees onbevlekte kleed erop.
  Afgelopen week vertelde de man van de stoffenwinkel mij dat hij nieuw tafelzeil had, ziet er uit als damast/stof kan gewassen worden maar heeft een beschermlaag als zeil. Je moest het dan strijken met een lauwe bout. Hij had het helaas alleen in grijs en bruin.
  Ik vind zeil zo akelig koud glad !!

 11. @Gerry ik verveelde me niet maar het is wel een hele leuke site

 12. Dit mooie kleed is aan mij niet besteed. Elke week wordt de houten tafel afgeboend met groene zeep met een scheutje amonia en alle vlekken zijn weer verdwenen. Tafelkleden strijken, daar houd ik niet zo erg van. De kleden die ik gebruik zijn allemaal strijkvrij.
  Elma

 13. @Hilda, nieuw woord geleerd vandaag! Een zeiltje is een zwilk! In het zuiden van het land kent, voor zover ik weet, men alleen het woord tafelzeil.
  Ik gebruik altijd een tafelkleed, waar je de nodige vlek in terug kunt vinden. Ik ben niet zo van de placemats. Ik strijk zelfs mijn tafelkleden!
  Een mooi gedekte tafel is het einde, maar tot nu toe niet zinvol in ons gezin. Wie weet ooit eens…
  @Basje, ik zie de mooie tafelkleden voor me!
  @Gerrie, dank je voor deze tip. Ik heb gekeken. Jan Geelen geeft een duidelijke uitleg over kloskant en naaldkant. Een mooi onderwerp.
  Jan Geelen kwam hier al eens voorbij:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/03/een_wandeling_d.html
  @Miriam, wie weet, komt het er ooit toch van om de tafel mooi te dekken.
  @marian’ne m, ik ben ook niet zo van het tafelzeil terwijl het soms wel handig kan zijn. Ik ga voor stof! In mijn kast ligt altijd een nieuw ongebruikt exemplaar!
  @Gerrie, leuk verhaal over het fourniturenwinkeltje!
  @Elma, zo, die tafel wordt hardhandig aangepakt!:-) Groene zeep met ammonia!

 14. Kreeg vanmorgen onverwachts visite. “Nette” mensen. Gelukkig had ik nog een nieuw tafelkleed met een gouden randje er liggen. Dus de tafel werd op paasbest gedekt. Tja een tafelkleed heeft toch wel iets.

 15. @Hilda, zo zie ja maar weer, heel handig om een nieuw tafelkleed op voorraad te hebben.
  Jullie hebben vast genoten van een heerlijke maaltijd aan een mooi gedekte tafel! Het moet een dag met een gouden randje voor jou geweest zijn, Hilda!

 16. Geweldig, wat een oplossing. De mijne is: ik gebruik nooit een tafelkleed, de tafel zelf kun je gewoon aflappen.

 17. ik ben het helemaal met je eens Annita, gewoon een lap erover en klaar is Kees, net zoals in een bistro. Maar ja, als je een tafellaken leuker vindt, moet je dat gewoon doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *