Lindbergh-muts

Naar aanleiding van mijn log over de duivelsmuts ofwel Mephisto-muts is Saskia in oude breiboeken gaan snuffelen. In een 3 Suisses breiboek uit 1969 vond Saskia deze Lindbergh-cap. De beschrijving is zo simpel, dat een beginnend breister er wel uit komt, denkt Saskia.

Originele Lindbergh-cap
Materiaal: 1 kluwen 3 Suisseswol, kwaliteit suizanyl, 4 draads.
Breinaalden no 2½.
Gebruikte steek: afwisselend 1 recht, 1 averecht.
Uitvoering: zie tekening.


Beginnen aan de achterkant van de cap. 2 Steken opzetten en in boordsteek breien. Aan één zijde telkens 2 steken bij opzetten tot er 48 steken zijn. Na de laatste meerdering, * de volgende naald uitbreien op 3 steken na, omkeren en terugbreien, de naald uitbreien op 5 steken na, omkeren en terugbreien, de naald uitbreien op 7 steken na, omkeren en terugbreien, … Op deze wijze steeds over 2 steken minder breien tot er over 3 steken gebreid wordt. (Het ongelijk aantal steken voorkomt te grote gaatjes in het breiwerk.)
Nu als volgt breien:
2 steken breien, omkeren en terugbreien,
4 steken breien, omkeren en terugbreien,
6 steken breien, omkeren en terugbreien,
8 steken breien …
Op deze wijze steeds over 2 steken meer breien tot er weer over alle 48 steken gebreid wordt.
Vervolgens aan de tegenovergestelde zijde het gedeelte vanaf * herhalen, enz. tot er aan één zijde van het werk (zie tekening) 3 punten verkregen zijn.
Bij de laatste herhaling van de verkorte naald aan de verkorte kant steeds 2 steken afkanten tot alle steken zijn verbruikt.

Afwerking: De middenachternaad sluiten.
Vervolgens de punten A, B en de middenachterpunt naar elkaar toe vouwen en de korte zijden C aan D, E aan F en G aan H naaien.

Saskia: ‘Zoals je ook op de foto ziet, werden in die tijd van alle soorten breigaren alle kleuren getoond met behulp van kleine draadjes. Zo kreeg je een goed beeld van de kwaliteit en de kleur. Ik weet nog dat ik als kind gefascineerd was door die draadjes.

Je kon vervolgens per post bestellen. Bij die bestelling was dan voor 50 cent het boek met de patronen van de afgebeelde breisels verkrijgbaar. Die zaten er dus niet standaard bij!

Babywol? Pastelkleurtjes! Ondergoed? Fitalon Jaeger (een mengsel van 51% scheerwol met rhovyl en nylon)! Natuurlijk met patronen voor een borstrok voor meneer en een kinderonderbloes. Zuiver scheerwol naast 100% acrilique. Kameelhaar met scheerwol, zou dat nog gemaakt worden?
Wie kent nog de materialen courtelle, tricel, fibranne of rhovyl?’

34 gedachten over “Lindbergh-muts

 1. Waarom is het Memphisto en niet Mephisto zoals je bij de naam duivelsmuts zou verwachten ?

 2. @Saskia, enig dat je dit patroon hebt gevonden. Het lijkt enorm veel op de duivelsmuts. Het kan niet anders of ze zijn familie van elkaar!
  O, die draadjes herinner ik me zo goed. Als kind vond ik ze schitterend. Al die prachtige kleuren! Volgens mij heb ik ze ook wel eens uitgeknipt om ze allemaal te verzamelen! Voor een kind waren ze betoverend mooi! Voor de jeugd van vandaag moeilijk voor te stellen.
  Courtelle, tricel, fibranne of rhovyl? Geen idee. Ik wacht op Gerrie, die kan hier vast een mooi verhaal over vertellen…
  Heel veel dank voor je moeite, Saskia. We zijn er blij mee! Ik hoop de volgende winter veel duivelsmutsjes ofwel Memphisto-mutsjes ofwel Lindbergh-mutsjes te zien. Dat gaat een prachtig beeld geven. Ik zorg dat ik er ben met mijn fototoestel!:-)

 3. @Jenny, heel veel dank voor je reactie. Ik heb een fout gemaakt. Het moet inderdaad Mephisto-muts zijn! Ik ga het meteen veranderen!

 4. Hoi Berthi,
  Heb je de outfit van Maxima gezien gisteren bij de opening van de Keukenhof? Het leek net of ze iets aan had met haxagonnen. Ik dacht dit is echt iets voor Berthi om over te schrijven.
  groetjes, Marja

 5. Ik mocht als tiener helpen in een winkel van 3 Suisses.
  Klanten zochten wol uit om te breien, een of twee knotjes werden betaald en meegenomen en de rest werd voor ze gereserveerd .
  Niemand was rijk genoeg om alle wol ineens te kopen.

 6. Ach ja, de draadjes (net als de knopendoos en feest!) en 3Suisses…lang vervlogen tijden hoor! En m’n oma die aan de tafel zat te breien met een roman voor haar neus rechtop tegen een prachtige plateel fruitschaal.Lekker lezen ondertussen. En altijd met wol van “De drie Swiesjes” zoals ze het consequent noemde. Breien zonder te kijken en dan nog patroontjes ook. Was ook geen wonder: ze had 5 oudere broers en als klein meisje moest ze voor al die jongens kousen breien, van die lange zwarte (!) met een werkje. Elke dag na school eerst breien! Als kind vond ik dat al uiterst onrechtvaardig….maar daardoor kon ze dus echt blindelings breien en dat fascineerde me enorm. Voor mij waren het gelukkig grijze kniekousjes (met een muizetandje, die term doet me ook altijd aan haar denken).

 7. Wat is dit leuk, weer een patroon van de muts. En dat allemaal dank zij de Unox rookworst. Deze ga ik zeker uitproberen.
  Suizanyl is een zeer bekend garen voor mij, de 4 draads gebruikte ik voor truien op de breimachine. In 1962 kocht ik mijn 1e Singer dubbelbeds breimachine.
  Elma

 8. Ooooh…jarenlang deze namen niet meer gehoord: courtelle, suizanyl…..
  De boeken kwamen ook altijd bij ons thuis en ik kan me ook herinneren dat ik poppenkleertjes maakte met de draadjes uit oude boeken.
  Het was ‘noodzaak’ voor mijn moeder om te breien want ik heb vanaf mijn geboorte een wol-allergie. De baby-kleertjes moesten in vliegende vaart ‘overgebreid’ worden in acryl, want in de winkel waren in de jaren ’50 weinig baby- en kinderkleertjes voor de winter te koop waar geen wol in zat.

 9. @Elma: Mijn moeder kocht in die tijd een enkelbeds Passap-breimachine. Ik heb hem nog steeds. Net als twee jaargangen patronenboekjes. Wil er toch wel weer wat mee gaan doen. Maar ik wil zoveel …

 10. Zal straks ook nog boven kijken volgens mij moet ik ook nog patroon hebben van een muts die er lijkt. Die rijtjes garen voor mij ook een kostbaar bezit. Volgens mij kreeg je ze later ook bij bergerac garen. Dat is nog niet zo lang geleden. Vorige week mijn breimachines gerepareerd. Mijn jongste DS vond het hoogstens interressant. Hij heeft nog een stukje gebreid.

 11. @Berthi: Sorry, CORRECTIE!!!!
  In de zesde regel onder de foto staat: Op deze wijze steeds over 3 steken minder breien tot er over 3 steken gebreid wordt.
  Dat moet zijn: Op deze wijze steeds over 2 steken minder breien tot er over 3 steken gebreid wordt.

 12. Beste Berthi,
  Dit is de week van de nostalgie, denk ik. Want eerst Bella en nu… 3 Suisses? Wanneer het boek met de draadjes binnenkwam was ik niet meer te houden! Ik bekeek de kleuren en voelde aan alle draden. Want ik mocht wol uitzoeken voor een trui of vest. Het combineren van kleuren was mijn geliefde bezigheid. Mijn tante Cor deed het breiwerk en mijn moeder regelde de bestelling. Ieder jaar kreeg ik weer een trui. De mouwen van de trui van het jaar ervoor waren vaak te kort geworden. Tante Cor verzon dan een verlenging. Die verlenging vond ik tot mijn 10de prachtig. Daarna wekte het wel schaamte op.
  Met de draadjes uit de verlopen boeken maakte ik knutselwerkjes en haren op mijn pop.
  Hartelijke groeten van Lia

 13. Wat fijn dat breien steeds meer in de belangstelling komt te staan.Ik doe het graag maar moet me matigen vanwege een oververmoeide spier.Mijn moeder breide altijd met een pen onder haar arm geklemd ik denk dat dat beter is,maar dat lukt me niet..

 14. Beste Berthi,
  Nog even over de 3 Suisses.
  Tante Cor sprak over de 3 Suissies( ui van huis).
  Ik liet het net aan mijn man zien en die reageerde met: “O, met die draadjes kleedden we de indiananepoppetjes aan!”
  Leuk he?
  Hartelijke groeten van Lia

 15. Ik ben mijn kast maar weer ingedoken.Twee oude 3 suisses, Phildar en hema boeken kwam ik tegen. Alleen de zomer uitgaven lagen er nog. Ws heb ik de winter uitgaven allemaal al weg gedaan. Wat ik nog wel tegen kwam was little missies.

 16. @Lia van Ipenburg, enig al die verhalen over dé draadjes! We waren er allemaal door gefascineerd en gebruikten ze ook voor allerlei verschillende doeleinden. Het zou toch erg leuk zijn als iemand nog een werkje van deze draadjes in huis heeft!
  Wie o wie kan ons iets laten zien????

 17. Zie ik inmiddels veel belangstellenden de zolder opkruipen om nog eens naarstig te speuren naar oude breipatronen !
  Wat een herinneringen komen er boven met dit patroon en dan de staaltjes wollen draadjes , iedereen wil maar voelen .
  Je zou ook zo je hand uitsteken naar het scherm om elk draadje even door je vingers te laten gaan en een kleur te kiezen .
  Hoe lang heeft Saskia moeten zoeken om ons dit te kunnen tonen ?
  Mijn vriendin was de jongste van zeven meiden , altijd een gezellige boel daar thuis . En er werd wat afgebreid .
  Ze waren ook altijd goed met de laatste mode ideeen op de hoogte .
  Ik heb het nu over de oorlogsjaren en heus toen was men toch ook wel modegevoelig .
  Het leven ging immers voort en dan probeer je het toch zo aangenaam mogelijk te maken .
  Toen mijn vriendin kwam met dit gebreide Lindberghkapje was ik echt helemaal verloren . Je kon het gemakkelijk van uitgehaalde wol maken , dat werd zoveel gedaan . Vaak van twee truien weer één breien .
  Eigenlijk weet ik niet zo goed meer in welke kleur ik het heb gebreid .
  Het was inderdaad echt dit patroon .
  Meer aan het eind van de oorlog droegen we veel hoofddoekjes , onder de kin knopen dat zat stevig als je met de fiets erop uit moest . De bekende band een soort tulband van voren op het hoofd geknoopt , ook wel om het haar netjes te houden en het was warm om de oren .
  Nu kun je zien dat patronen telkens weer opduiken .
  Het patroon dat Saskia vond is van 1969 , dus toch weer een tijd na de oorlog .
  Oh en de stalenboeken van de 3 Suisses wat waren ze prachtig . De draadjes liefde had ik al vroeg en ook de belangstelling voor de patronen boeken .
  Ik bleef er van smullen .
  Het stapeltje patronen boeken dat m,n moeder had was echt niet zo groot . Van tijd tot tijd kwam het weer te voorschijn .
  De wolsoorten die genoemd worden , Tricel , fibranne of rhovíl zullen mengvezels zijn . Vroeger kenden we rayongaren , een kunstvezel (cellulose)die voor een imitatie was bedoeld van de echte zijde . Later was het belangrijk om aan vezels een extra stevigheid toe te voegen , elastisiteit of andere verbetering .
  Rhovyl is warmte isolerend en daardoor gebruikt wordt voor anti-reumatisch ondergoed .
  Verder vind ik erover , zuurbestendig dus ook geschikt voor bedrijfskleding , laboratoria etc . De soorten met een mengsel van nijlon dat kwam na de oorlog .
  Vroeger kenden we sajet , wol en katoen en jaygerwol .
  Echt toen de mengels bij de wol kwamen was iedereen toch erg verrukt , want een breiwerk ontstaat toch uit zoveel steekjes en wanneer je hoort dat het met die versteviging langer mee kan , dat was het .
  Zo vlak na de oorlog kwam er steeds meer vernieuwing op gang . De Nylon bloesjes , echt een beetje doorzichtig , gewaagd voor die tijd ! Maar het fijnste was wel het hoefde niet gestreken te worden .
  In de modezaak waar ik enkele jaren gewerkt heb kregen we voor onze verjaardag een cadeaubon van 25 gulden , dat was toen heel wat , daar kocht ik mijn eerste nylon ( cloqué )bloesje van , en heb een paar gulden moeten bij betalen . De stof Everglaze kwam en alle vrouwen waren dol om dit te kopen .
  Een katoenen stof glanzend met allemaal relief bobbeltjes alles in één kleur meest pastel , je hoefde het nooit te strijken .
  Dat was het , weer minder werk voor de huisvrouw .
  Het Engels lag de mensen nog niet zo gemakkelijk in de mond en soms kon je wel eens in een winkel een klant voor je aantreffen die naar Eeeverglaaaze vroeg !

 18. @Gerrie: Wat een mooie herinneringen!
  Nee, ik heb niet lang hoeven zoeken naar de breiboeken. Twee tijdschriftcassettes vol oude breiboeken heb ik twee jaar geleden van mijn schoonmoedere geërfd. Ze staan in de boekenkast bij mijn andere handwerkboeken. Niet op zolder dus!

 19. Saskia gelukkig heb je niet hoeven kruipen .
  Want er zijn immers zolders en zolders . . .
  Ik heb helaas al veel weggedaan en hopelijk hebben anderen er nu nog plezier van .
  Want dergelijke zaken gooi je niet zo maar bij oud papier . Ik had nogal wat boekjes van latere datum van de 3 Suisses en ook boekjes van een of ander haakgaren , kan niet zo gauw op de naam komen . Wat een leuke werkjes waren er toen ook al .
  Toen ik mijn verhaal had neergezet bekeek ik nog eens de beide mutsjes .
  Ik moet echt zeggen dat ik het laatste van vandaag van Saskia meer een vlot jongedames model vind en de andere meer voor jonge kinderen .
  M,n moeder breide ook in de oorlog een muts , die ik zelf erg leuk vond . Toen ik later er mee geplaagd werd , dat het net een soldaten muts was , vond ik het niet zo leuk meer . Ik liet ze gewoon gaan met dat plagen , ging vanzelf over als je niks liet merken !
  Ik zal nog eens zoeken naar een foto waar ik die muts draag , of het duidelijk genoeg is . Maar laat ik nu een dezer dagen dezelfde mutsen zag dragen door dames in de oorlogstijd in een filmopname op een van de provinciale zenders .
  Patronen werden vaak overgeschreven en tijdens visites kwamen dergelijke patronen tevoorschijn . Dames wilden graag hun handwerkkunnen tonen . Er is dus wat dat betreft niet veel veranderd .
  Van de 3 suisses is nog een tijdlang een winkel geweest in de Haagse Spuistraat
  En ja toen was het over , jammer die verdween , ik kwam er graag .

 20. @Gerrie, wat een mooie herinneringen heb jij toch! Ik geniet enorm van je verhalen.
  3 Suisses was toentertijd,naar mijn idee, de bekenste naam, en lang daarna ook nog. Mijn moeder had het regelmatig over de 3 Suisses. Veel wol kocht ze volgens mij niet. Altijd werd er weer één of andere gebreide trui uitgehaald zodat het breigaren hergebruikt kon worden. Zuinigheid met vlijt! Dat zit er nu nog in.
  Oude bestaande patronen worden steeds opnieuw gebruikt, alleen breit men dan met het nieuwste breigaren en misschien een kleine wijziging in het bestaande patroon. Alles komt om de zoveel tijd weer terug, al dan niet met een kleine wijziging. Het wiel hoeven we toch niet telkens opnieuw uit te vinden?

 21. Ik kon het niet laten om de doos met 3 Suisses boeken vanmorgen nog even door te kijken, dat was genieten. Bij een gedeelte van de stalenboeken waren de wolstaaltjes verdwenen. Als er weer een nieuwe catalogus kwam mocht ik de draadjes uit de oude halen. Dan kon ik weer een stukje verder met mijn smyrnakleedje wat ik er van knoopte, voor het poppenhuis wat ik ooit zou gaan maken. Het kleedje is verdwenen en het poppenhuis nooit gemaakt.

 22. Jammer, jammer! Ik had ontzettend graag het smyrnakleedje willen zien.
  Een mini kleedje wil natuurlijk best snel verdwijnen, misschien wel in de stofzuiger. Wie zal het zeggen?

 23. Beste Gerrie,
  Dank je wel voor alle informatie die je zo gedetailleerd gegeven hebt. Ik geniet ervan!
  Hartelijke groeten van Lia

 24. Saskia , Durable haakgaren , dat zal het zijn geweest en toch speelt er iets in mijn gedachten over nog een ander merk .
  Zal ik vandaag weer eens goed roeren in mijn gedachtenbuidel ?
  Een vriend van ons zei altijd helaas dat die zak met herinneringen zoveel gaten vertoond !
  Bedankt in elk geval voor je meedenken !

 25. Lia van Ipenburg , ik zag je nog niet zo vaak hier .
  Leuk dat je van mijn praatjes geniet .Ik ben niet altijd zo spraakzaam , de anderen moeten ook aan het woord komen .
  Maar er valt hier heel wat te beleven en te leren . Ik kom inmiddels al wat jaartjes over de vloer van het web bij Berthi , bijna kind aan huis . . . !
  Ik zou zeggen blijf genieten hier en een goed weekend .
  Weet wel dat we hier erg verwend worden door Berthi om elke dag een nieuw Log te presenteren !

 26. via breiclupje dit mail adres gekregen
  erg leuk,zelf ben ik op zoek naar
  mensen die aan kunstbreien doen,graag zou ik bv met een clupje dat weer oppakken(omgeving Krommenie)iemand belangstelling?

 27. Eindelijk gevonden.Ik heb jaren geleden veel lindberghmutsjes gemaakt, maar het patroon is inmidels verdwenen, nu wordt door de organisatie”” Save the children””gevraagd mutsjes te breien voor baby’s in India.
  Ik heb nu het patroon van het mutsje en ben daar heel erg blij mee. Deze mutsjes blijven goed om het hoofje van de baby zitten.Als je mutsjes wil breien voor de baby’s zie http://www.savethechildren Dank Mies

 28. Ik heb meerdere keren getracht de mephisto must te breien. Het patroon waarbij je steeds steken erbij opzet en weer terug breid, de volgende toer steeds 2 steken laat staan tot en nog 3 steken te gaan zijn enz.
  Ik kwam er niet uit, kreeg niet het lapje zoals het op de tekening staat.
  Misschien sla ik iets over of lees ik iets niet goed?
  Ik mag mezelf wel een ervaren handwerkster noemen ,want ik heb er les in gegeven. Op de Vrije School leren de kinderen nog steeds breien en haken. Jongens en meisjes!
  Ik hoop dat je me wijzer kan maken en dat ik de jongens muts nog een keer echt kan breien.
  Vriendelijke groet,
  Jet

 29. &saskia: lees je deze blog nog? Ik ben dat originele lindberghmutje aan het breien maar kom als toch geoefend breister niet uit het geschreven patroon. Kan ik je er een vraag over stellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *