Op de eerste lentedag…

Op de eerste lentedag van het jaar maakte ik samen met Hilly en Corrie een uitstapje naar Thera om haar schitterende collectie etnisch textiel te bewonderen. China, Marokko, Mongolië, Georgië, Laos, Oezbekistan, zomaar een kleine greep uit de landen die Thera bezocht. Thuis wordt zij omringd door kleurrijk textiel uit deze landen en nog veel meer. Het fijnste borduurwerk en fraai weefwerk komt onder je ogen. Het ene nog mooier dan het andere. Zelf borduurt Thera ook, schitterende mandala’s die geïnspireerd zijn op haar reizen en merklappen vol geborduurd met reisherinneringen. Allemaal eigen ontwerp.

Bij het textiel heeft Thera overal een verhaal bij, dat haar collectie extra waardevol maakt. Nu de verhalen nog op schrift zetten…
Thera liet ons ook een heel bijzondere chocoladekop met schotel uit 1851 zien.

Ter Gedachtenis van uwen Oom J. Bronkhuijze, aan den 16 April 1851 waarop ik ontving een gehaakt kleedje uit uw naam, door tusschenkomst van uwen Vader mijnen geliefden Broeder.

16 gedachten over “Op de eerste lentedag…

 1. Wat zullen jullie genoten hebben bij het zien van al dat mooie textiel en bij elk stuk een verhaal.
  De kop en schotel is nog helemaal ongeschonden, waarschijnlijk nooit uit gedronken.
  Elma

 2. Wat is het mooi dat je bij voorwerpen een eigen verhaal hebt. Zo heb ik in de vitrine kast ook kopjes staan en ook andere kleine voorwerpen. Voor andere mensen niet zo belangrijk voor mij onbetaalbaar.

 3. mooie textiel , en wat zul je genoten hebben en chocolademelk toe,,niet in dit mooie kopje, maar dat hoorde er wel bij. Fijne lentedag ,

 4. Ja de eerste lentedag nodigt uit tot een uitje 🙂
  En schrijf je weer een verslag voor HzG Berthi?
  Wat een bijzonder dank-je-wel voor een haakwerkgeschenk.

 5. dat was vast een heel leuk & interessant uitstpaje.
  en ja, toen waren er nog geen blogs: je moest dus je berichten op een chocoladekop laten schilderen 😉

 6. Berthi, met een hoofd vol indrukken en een hart vol mooie, vrolijke herinneringen aan de dag van gisteren lees ik jouw logje daarover. Ik zou geen letter kunnen typen over alle interessante voorwerpen en verhalen die we hebben gezien en gehoord, zoveel was het en zo prachtig.
  Deze prachtige chocoladekop heb ik niet durven oppakken, maar heb die wel ten volle kunnen bewonderen evenals al het andere prachtige porselein en aardewerk.
  Een dag met vele gouden randjes, net zoals deze kop die heeft.

 7. @ine, ik heb voorlopig geen tijd om een verhaal/artikel te schrijven voor HZG!
  In HZG 152 staat een interview met Thera.
  @lheurebleue, tja, nu kiezen we voor de snelle digitale weg!:-)
  @Corrie, ik durfde de kop en schotel ook niet te verplaatsen. Zul je net zien dat het geheel in duizenden stukjes op de grond uiteen valt. Om nachtmerrries van te krijgen!
  Wereldwijd worden de prachtigste handwerken gemaakt. Borduren, weven, breien, haken of wat voor handwerktechniek ook, het is een internationale taal die iedereen spreekt. En van elkaar kunnen we leren!

 8. Wat een heerlijk fijn dagje uit naar zoveel moois . Jammer dat je geen tas met extra kijkogen kunt meenemen . . . je camera . . . ?
  Want je komt immers ogen te kort . Al het moois in je opzuigen en dan proberen veel van de schoonheid op te slaan in je eigen computer , je weet wel je zeer eigen brein .
  Soms ben ik in gesprek met oude bekenden en er komt dan een herinnering van lang geleden naar boven , dan weet die ander er totaal niets meer van .
  Ik denk dat het te maken heeft met welke interesse je alles beleefd .
  Bij mij gaat er natuurlijk ook wel wat verloren , maar echt na heel lange tijd kunnen er nog mooie herinneringen naar boven komen drijven . Dan wel de tijd nemen om het nog eens te kunnen herbeleven .
  Het chocolade kopje , dat zal zeker in mijn herinnering blijven . Zoveel mooie woorden samen in prachtige letters uitgevoerd op het kopje .
  Letters borduren tot woorden gevormd dat kennen we wel en zijn hier vaak te vinden .
  Een kopje met zeer persoonlijke woorden als dank aan vrienden of geliefden geven , wat is er mooier te bedenken .
  Wie kan nog deze letters zo fijntjes met een penseel aanbrengen . . .
  Vroeger heel lang geleden maakte ik enkele keren voor een oude dame een omslagje voor een bijbeltje . Het was meestal van zwarte stof met goudkleurige letters BIJBEL erop geborduurd .
  De kunstige letters vond ik in een oud Duits lesboekje .
  Het was best nog veel werk , al waren het maar weinig letters , maar zo mooi om iemand er blij mee te kunnen maken .

 9. t was super thera bedankt voor alles ‘wat zeg je je leest geen logjes meer omdat je met je boek begonnen bent ?
  goed zo van mij heb je geen last meer ik wacht geduldig op je boek met prachtfoto’s en dito verhalen ;)))))
  berthi bedankt voor t regelen en corrie voor t visje uitgooien !!!
  ♥ de dansvoorstelling s avonds heb ik gered en was geweldig ,wat een enrgie en positiviteit met jongeren door t hele land ‘ga dat zien!!!!
  http://www.aya.nl ♥♥

 10. Dames wat zal dit een gezellige dag geweest zijn,en wat zullen jullie genoten hebben. En een hoop gehoord en gezien hebben.
  Heerlijk zo’n dag!! Mooi kopje zo iets ken ik van de Eerste Heilige Communie !! Zo heb ik nog een lepeltje, en word nog regelmatig door mij gebruikt voor de koffie !!!

 11. Hallo Hilly , je mag echt jijen tegen mij hoor al ben ik ….
  We hebben hier toch zo,n gezellig onderonsclubje daar passen geen U mevrouwen tussen .

 12. Hilly toch zal ik even recht zetten dat dit meisje altijd zeer verlegen was en lief , och . .
  Nu kan ik gelukkig goed voor mijzelf opkomen , dat is soms nodig als men ouderen wil betuttelen en met verkleinwoordjes begint over Mevrouwtje enzo , dan springt deze dame omhoog en doet haar woordje !

 13. @Gerrie, goed zo!!! Houden zo!!! Ik heb ook zo’n hekel aan het verkleinwoord mevrouwtje! Klinkt minderwaardig en dan heb ik het met die bewuste persoon die dit zegt het helemaal gehad! Uit kwaadheid zou ik gaan spreken in de trant van meneertje!
  Ik ben echt niet snel boos, maar om dit soort bewoordingen dus wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *