Duivelsmuts ofwel Mephisto-muts

In december zaten we met spanning te wachten op de Elfstedentocht. Komt hij wel of niet? Nu kunnen we concluderen dat de tocht der tochten er niet komt, althans deze winter niet, die toch al lang duurt. Laten we onze hoop vestigen op de winter van 2010-2011, en nu alvast dé duivelsmuts ofwel Mephisto-muts gaan breien.

Elma vond het patroon in Bella, Het nieuwe mode blad, nummer 2, januari 1947, 45e jaargang. Mijn moeder ging aan de slag met het patroon en breide twee mutsjes, één met een effen kleur garen en één met gemêleerd garen (sokkenwol). De beschrijving is voor een kind van circa 2-3 jaar.

Mutsje: Zet middenachter 50 steken op (d.i. 15 cm). Brei geribd, waarbij men aan het begin van iederen heentoer als volgt breit: randst. 2 steken recht, 2 recht samenbreien, 42 recht, 1 steek recht gedraaid meerderen, 2 recht, randst. Wanneer het werk 21 ribbels lang is, breit men op de achterzijde 1 toer averecht. Van hier af de 2e helft van de punt op tegenovergestelde wijze breien, d.w.z. in plaats van minderen meerderen en in plaats van meerderen minderen. Als de punt gereed is (d.i. in totaal 42 ribbels) op de achterzijde weer 1 toer averecht. Van hier af de volgende punt in het breipatroon breien en weer, zooals beschreven, minderen en meerderen, doch tot aan de punt slechts 4 cm breien (middenvoor). Nu de tweede helft van de muts op tegenovergestelde wijze breien.

Afwerking: De achternaad sluiten en de punten aan elkaar vastnaaien en de naden dichtnaaien. Voor de sluiting breit men een 17 cm lang geribd bandje, waarbij men na 3 toeren van den rand af 4 steken breit, voor het knoopsgat 3 steken afkanten en deze steken in den volgenden toer weer opnieuw opzetten. Na nog 3 toeren gebreid te hebben, kant men af. Aan de eene punt het bandje, aan de andere punt het knoopje zetten.

32 gedachten over “Duivelsmuts ofwel Mephisto-muts

 1. Wat zijn deze mutsjes mooi geworden, prachtig gebreid. Hulde aan je moeder Berthi.
  Elma

 2. Schitterend! Zo’n muts had ik ook in lang vervlogen tijden. Nu alleen nog terug te vinden in een vergeeld fotoalbum….nostalgie dus!

 3. Wat een leuk oud blad,Elma !!
  En wat knap gebreid mama van Berthi.
  Alletwee leuk en mooi passens op model !!
  Voor de verjaardag van mijn zoon heeft zijn vrouw voor de lol zo’n muts gebreid, dikker garen en ook nog eens dubbel hilarisch want hij lijkt nu net een grote baby .
  Ze had het baby patroon uit een oude Ariadne en aangepast voor een volwassene.

 4. Herkenning! Dit mutsje sluit heel goed aan. Ik ken een eenvoudiger uitvoering en ‘mijn’ kinderen op handwerkles vonden het erg leuk deze muts te breien want het gaat redelijk snel. Met naalden 2,5 en babywol zet je 32 steken op voor de allerkleinste maat. Er ontstond een schuin lapje en dan jakkerden ze verder om maar gauw ‘de hoek om te kunnen gaan’. In Zweden wordt dit mutsje een helm genoemd.

 5. @elma, … en jij bedankt voor het patroon.
  Naar mijn idee is het een muts die de kou niet binnenlaat, en dat moeten we juist hebben als we aan de Elfstedentocht mee willen doen.
  @frouke, misschien een idee om de muts opnieuw te breien?
  @marian’ne m, bij gebrek aan een beter model, moest mijn pop uit mijn jeugd model staan!:-)
  Leuk, dat je schoondochter de muts heeft gebreid voor je zoon.
  Het zou toch wel erg grappig zijn als we de volgende Elfstedentocht allemaal duivelsmutsjes zouden zien!
  @eva.b, mijn moeder heeft volgens mij ook gebreid met naalden 2,5. Dit geeft een mooier resultaat dan met dikkere wol, vindt zij.
  Een nieuwe naam erbij; de helm ofwel babyhelm.

 6. Voor mij blijft het toch een Lindbergh kapje .
  Mijn herinneringen over dit breiwerk zijn van 1940 en toen was het voor mij voor goed voorbij om het schaatsen nog ooit eens te gaan proberen , na een ernstige val op het Overijssels kanaal .

 7. In de haast bijna vergeten om weer een dikke kleurige pluim uit te delen aan Berthi,s moeder !
  Zul je het stevig vastpinnen , Berthi ?
  Ik zie haar al zitten weer aan een volgend breiwerk . . . rikketikketik gaan de pennen . . . !!!!!

 8. Hulde aan je moeder!
  De sokkenwolvariant vind ik heel origineel!
  Als de kleine ijstijd weer terugkomt zoals enkele geleerden vermoeden, dan hebben we zo’n mutsje echt wel nodig.

 9. ’t Is inderdaad net een Lindbergh-mutsje. Ik bezit jrg. 1946 van het blad “Moeder” en daar staat een breibeschrijving in van een Lindbergh-mutsje.

 10. Beste Berthi,
  Wat een mooi gebreide muts. Ik heb de beschrijving snel geprint.
  Er is door dit artikel ook een herinnering boven gekomen. Bij het zien van het blad Bella, herinnerde ik me meteen dat mijn moeder er op geabonneerd was. Zij heeft met de patronen heel wat jurken en rokjes voor mij mee gemaakt.
  Hartelijke groeten van Lia

 11. Als er nog meer patronen van deze muts in omloop zijn willen wij dat graag weten.
  Het blad Bella was mij onbekend en ik bezit alleen het voorblad en achterkant.
  Elma

 12. Voor de meeste onder ons een stukje nostalgie. Mijn neefjes hadden winters zo’n muts op. Leuk om te zien dat een andere kleurtje de muts weer modern maakt.
  En ik heb iets nostalgies uit 1951 gekocht. Een singer 15k38 voor de kenners. Kan ik toch op de boot naaien. Het was zoeken, maar eindelijk een handnaaimachine gevonden met een spoeltje erin. en hij tjoekt er over.

 13. Heette zo’n mutsje vroeger Lindberg kapje?
  Mijn broer had ook zo iets hij is van 1952
  Helma een goede aankoop zo’n handnaaimachine, zitten we eventueel zonder stroom kunnen wij toch verder.
  Ik heb vorige week nog op mijn trapnaaimachine genaaid omdat mijn electrische stuk was.

 14. Op mijn computer openden de foto’s niet op het linkje van Mirjam.
  Maar ik weet zeker ook ergens een oud patroon te hebben van dit mutsje, met vast weer een andere naam. Als ik het vind zal ik het zeker even aan je melden, Elma.
  Leuk, dat je moeder zo lekker actief bezig blijft met handwerken, Berthi. Gelukkig maar, ze heeft talent…..:-))

 15. Wat mooi gebreid. het model komt me wel bekend voor, waarschijnlijk wel eens op een kinderfoto van vroeger gezien.
  Mooie tentoonstelling heb je bezocht in Den Haag.

 16. @Gerrie, in een reactie van de log over de Unox muts had je het al over de Lindbergh muts. Ik ben gaan zoeken op internet en kan alleen deze afbeelding vinden:
  http://www.edsmart.com/stamps/topicals/aircraft/3184m.jpg
  Ik ga de pluim versturen!
  @Bertie, de beschrijving uit het blad Moeder komt die voor een groot gedeelte overeen met deze uit Bella?
  @lheurebleue, hoe komt men toch op zo’n naam?
  @Lia, mooie herinnering!
  @Hilda, deze Singer zegt mijn niets (ik heb altijd ruzie met naaimachines! 🙂 ), maar erg fijn voor je dat je nu op de boot bezig kunt zijn met je hobby.
  @Henny, een trapnaaimachine doet het altijd! Handig dat je die nog hebt.
  @Josefien, het is een blog die niet meer bijgehouden wordt. Geen enkele foto krijg je te zien op deze blog. Jammer.

 17. Leuk deze mutsen en een lief model 🙂
  Bij ons droegen voor zover ik me herinner de jongens dit model. Wij meisjes droegen een ronde muts en ik geloof zelfs met een pompon erop.
  Je model Berthi, wie heeft voor haar mooie oogschaduw gezorgd? 😉
  Mijn pop heeft ook extra blauwe oogleden gekregen…ooit…m.b.v. een balpen.

 18. @Mirjam, ik ben lid van Ravelry en heb de foto’s gezien. Het is familie van de bovenstaande muts. Hij is een klein beetje anders. Al met al zijn er veel varianten die allemaal familie van elkaar zijn.

 19. Supermuts: in onze breiclub is iemand aan de gang gegaan met het patroon van de unox site, maar dat werd het niet helemaal.

 20. @Annita, dan kan zij beter dit patroon proberen. Trouwens, morgen komt nog een variant van dit mutsje op mijn blog te staan!

 21. Dit is toch ook een Papingmuts. Na veel zoeken een dergelijk iets gevonden via google. In het Noors. Heb hem gebreid voor mijn schoonzoon als grapje van sinterklaas.

 22. Hallo,
  Ik zag deze mutsjes op een Deense blog, waar dit model waarschijnlijk nog steeds of weer heel hip is. Dat meisje kon mij het patroon niet geven omdat het in het Deens was, maar gaf me het advies te googlen op “duivelsmutsje”, en voila! Bedankt voor het online zetten, ik heb lang gezocht naar een patroon. Ik ga ook verder zoeken naar Mephisto-muts en Lindberg-mutsje. Volgens mij zijn dit ideale kraamcadeautjes…
  Groeten, Anne

 23. @Anne, fijn dat je hier het patroon hebt gevonden en ik denk dat dit mutsje opnieuw hip is. Met het nieuwe breigaren ziet het er ook schattig uit.
  Zo’n mutsje is een leuk persoonlijk kraamcadeautje. Het kost ook niet eens zoveel tijd om te breien. Succes!

 24. Kan iemand mij helpen bij het in elkaar zetten van het mutsje. Ik zie niet hoe dat moet.
  Misschien met uileg van a, b, c, d enz.

 25. Hallo,
  ik heb dit mutsje zelf ook gebreid voor mijn nichtje, tot groot plezier van mijn schoonzus, alleen heb ik het patroon gewoon gevonden op de site van drops design. Zal wel gebaseerd zijn op deze muts, maar toch, er zijn nog andere patronen van deze soort mutsjes.
  groetjes,
  Maaike

 26. Grappig om een reactie te lezen van nog een Maaike die blijkbaar dit weblog nog niet eerder heeft bezocht, ze heeft wat gemist!
  Voortaan zal ik mij als trouwe bezoekster vanaf het prille begin van dit weblog om die reden maar als Maaike W aanduiden om vergissing van personen te voorkomen.
  Maaike W.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *