Voici Paris! Haute Couture II

In de eerste tentoonstellingszaal van de expositie Voici Paris! Haute Couture in het Gemeentemuseum Den Haag word je verrast met een aantal ontwerpen van Maison Chanel uit de voorjaarscollectie van 2009. Alle modellen die Karl Lagerfeld voor Chanel presenteerde, waren getooid met papieren bloemen, waaronder de camelia, de favoriete bloem van Coco Chanel.

Karl Lagerfeld is sinds 1983 hoofdontwerper voor Maison Chanel. Het modehuis beschikt over een uitgebreide atelierstaf, waar couturetradities van generatie op generatie worden doorgegeven. Tevens wordt vaak samengewerkt met externe specialisten zoals meesterborduurder Maison Lesage, of de Parijse schoenmaker Massaro. Het is niet ongebruikelijk dat gezamenlijk meer dan achthonderd arbeidsuren in een creatie worden gestoken. En dat is te zien. Met ingehouden adem heb ik het vakmanschap staan te bewonderen.

In de log van gisteren vind je een overzichtsfoto van enkele ontwerpen van Maison Dior uit de voorjaarscollectie 2009. John Galliano, die sinds 1996 hoofdontwerper van Dior Haute Couture is, put de laatste jaren inspiratie uit het klassieke werk waarmee Christian Dior zijn modehuis wereldfaam bezorgde. Dit is terug te vinden in de voorjaarscollectie 2009, waarin moderne variaties op de New-Look– ensemble (1947) werden getoond.

Een detail van de geborduurde rand met pailletten en kralen.

Een bijzondere creatie van de Spaanse (Catalaanse) ontwerper Josep Font. Sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw, timmert hij sterk aan de weg in eigen land. In 2008 werd hij toegelaten als ‘ge├»nviteerde’ tijdens de haute couturedagen. In zijn lente/zomercollectie 2009 liet hij hoofdtooien van slagschepen en wit gespoten gadgets uit onze moderne tijd zien.Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw had couture voor een veel grotere groep vrouwen bestaansrecht dan tegenwoordig. Het schijnt dat anno 2010 wereldwijd minder dan tweehonderd vrouwen haute couture kopen. De gelegenheden waarvoor men couture draagt zijn bovendien veelal beperkt tot bijzondere momenten. Men draagt couture op de rode loper of bij een huwelijk.

Detail bruidsjapon. Den Haag circa 1889-1892.

16 gedachten over “Voici Paris! Haute Couture II

 1. Wat een mooie detailfoto’s. Foto 5 heeft mijn speciale aandacht. In het volgende PJ zal ik het borduren met kralen laten zien, maar nog even geduld. Wie verre reizen maakt zit niet achter de computer.
  Elma

 2. Dit was nog mode waar de vrouwelijke vorm nog extra werd benadrukt. Inderdaad dit wordt helaas nog weinig gedragen. Niet alleen de grote feesten voor de modale man zijn er amper maar ook de prijzen van de kostuums zijn niet te betalen. Natuurlijk blijven we er wel van dromen tenminste ik dan.

 3. Wat een vakmanschap. En weer terug naar de Chanelpakjes (namaak hoor) uit onze jeugd en die New Look van Dior met die tailles en rokken, rokken. Dat zwiert om je heen. Heel wat anders dan een spijkerbroek. (Zucht)
  Ik ga zeker kijken naar al dat moois
  Anneke SK

 4. Wat zul je genoten hebben van al dat moois. Vooral de CC collectie van Lagerfeld vind ik prachtig.

 5. Jaja, dit is de top van haute couture. Absoluut een aanrader om naar deze expositie te gaan. De voorjaarscollectie 2009 van Chanel is stijlvol, draagbaar en zeer vakkundig uitgevoerd. De andere creaties doen qua vakmanschap zeker niet onder, maar de draagbaarheid is soms wat minder.

 6. haute couture heeft voor mij eigenl+ijk alleen met het vakmanschap te maken.Ik vond en vind het nog steeds moeilijk te dragen en als ja het model gaat aanpassen aan je smaak gaat er veel verloren . de modellen van de eerste drie fotos zijn daarentegen zeer draagbaar moet ik toegeven.

 7. Berthi fijn dat je ons met jouw ogen mee laat kijken , dat is in elk geval toch meer dan er helemaal niets van zien . En jij maakt goede kijkkeuzes !
  Gisteren heel kort op TV iets hierover in Opium .

 8. Zo mooi,vooral als het draagbare haute couture is – maar jammer genoeg voor een wel heel kleine groep gemaakt.Wist niet eens dat er maar een kleine 200 vrouwen deze haute couture kopen.Hoe dan ook voor mij is het kijken naar deze collecties al een feest en ga zeker de expositie bezoeken daar ik toch een dezer dagen in Den Haag moet zijn.Dank je wel voor al die leuke tips/verhalen waarvan ik vanachter mijn laptopje geniet of die ik in de agenda noteer om later zelf te bezoeken.

 9. Zo en nou even deze droomjurken!
  Wat mooi!!!!
  En wat zijn deze creaties tijdloos. Of ik heb er geen verstand van, dat kan ook ;-))
  Was ik zondag maar niet zo lui geweest, dan was ik ook naar den Haag gegaan.

 10. @Ine, leuk, leuk, alleen hoop ik dat onze tv het dan weer doet. Ziggo ligt er namelijk landelijk uit. We kunnen niets zien!
  Ine… en dan had ik je nog gezien en gesproken in het Gemeentemuseum. Je had echt een zitplaats gehad in de trein. Het was met name het traject tussen het hoge noorden en zuiden dat zo druk bezet was.

 11. wat een verademing echt vakmanschap te zien in plaats van industrieel haastwerk dat houdt tot de eerste wasbeurt …

 12. Schitterende jurken, bedankt voor de foto’s van de expositie, dit stimuleert mij weer om ook te gaan kijken!

 13. Wat een prachtige jurken. Let op de details: er is zelfs subtiel een fietsje in een hoedje verwerkt.
  Wat zou ik deze exemplaren graag in het echt willen zien. Tot wanneer duurt deze tentoonstelling?
  Bedankt voor deze tip!
  Groetjes
  Marjanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *