Joost Zwagerman

Signeren, interviews en lezingen geven door het hele land; dat is het leven van Joost Zwagerman op dit moment. Hectisch. Maar ja, dat is de tol die je betaalt als je het Boekenweekgeschenk mag schrijven. Maar Joost Zwagerman geniet ervan. Hij blijft een enthousiast en onderhoudend verteller, ook al vertelt hij zijn verhaal voor de zoveelste keer.

Joost Zwagerman schreef het boekje Duel voor de 75e Boekenweek. In Spoor vertelt hij daar het volgende over: ‘Het idee is ontstaan uit het verhaal van de directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, die na de tijdelijke sluiting van zijn museum in z’n eentje als antikraak in het museum ging wonen. Een prikkelende jongensfantasie. En uit een krantenberichtje over een multimiljonair die z’n eigen Picasso van veertig miljoen dollar per ongeluk kapotslaat. De titel Duel verwijst naar verschillende botsingen: die van de jonge kunstenaar met de gevestigde orde, de botsingen van belangen in de kunstwereld, maar ook naar de tweestrijd van de hoofdfiguur. Maar stop, laat ik niet m’n eigen boek gaan interpreteren.’ Dat het over kunst gaat is niet zo vreemd. Joost Zwagerman houdt van kunst. Voor zijn signeersessie in Eindhoven nam hij de tijd om naar het Van Abbemuseum te gaan. Tijdens de lezing in Venlo gisteravond was kunst dan ook een voor de hand liggend onderwerp dat aan bod kwam.
Joost Zwagerman schreef Duel vorig jaar tijdens de zomermaanden. Terwijl zijn gezin op vakantie was, zat Joost Zwagerman ergens halverwege de Westfriese Omringdijk in zijn zomerhuisje in alle rust te schrijven aan het Boekenweekgeschenk.

18 gedachten over “Joost Zwagerman

 1. Erg boeiend gegeven, de inhoud van het boekje. Erg leuk om te lezen en stof tot nadenken over kunst.
  Had hem woensdag al uit.

 2. kijk dat zou nou mijn inloopkast zijn!!!!!!
  ben benieuwd hoe druk t vandaag is met de trein , sommige klanten vroegen ook om het treinkaartje ipv het boekenweekgeschenk ;)))))

 3. hoop het boekje van daag of morgen te kopenm Het is zo van hier en daar te horen goed leesvoer. Fijne treinreis allemaal

 4. Om 10.06 uur ga ik op reis en neem mee.
  Een haakwerkje en het “Duel” van Joost Zwagerman.
  Later verslag van deze reis.
  Elma

 5. Een vriendin en ik reizen naar Venlo voor de film ‘Creation’ over Charles Darwin.

 6. Weer thuis met het door de conducteur afgestempelde exemplaar van “Duel”.
  Op het station in Groningen eerst mijn OV-chipkaart opgeladen.
  Het ophalen van de bestelling van de OV-webwinkel is mislukt.
  Ergens moet mijn € 20,00 zweven.
  Morgen maar eens bellen, hoe nu verder.
  Via de brug naar het Museumeiland waar lange rijen wachtenden stonden voor het Groninger Museum. De stad inlopend kwam ik Agatha Christie tegen, met ONBEKENDE BESTEMMING.
  Ook omdat het boekenweek is kon ik haar niet laten liggen.
  Op het voorblad staat:
  Ik ben een zwefboek….mag ik mee? Ik zal heel lief zijn!
  Daar kon ik niet om heen en het boek werd in de rugzak gestopt. Dit boek is bij BookCrossing.com geregistreerd en ik zal melden dat het gevonden is.
  Flink doorgelopen in de koude maar gezellige drukke stad. De winkels waren gesloten, alleen de eettentjes deden goede zaken en zaten allemaal vol. Na twee uur was ik weer op het station om naar huis te gaan. Na deze lange winter was dit een flinke wandeling.
  Elma

 7. Ha Elma! Toch nog een boek in elk geval in de boekenweek….Ik doe ook mee aan Book Crossing, is heel leuk om te doen. Laatst kreeg ik voor het eerst na 3 jaar (!)bericht binnen over een boek dat ik ooit ergens neerlegde…Dus inderdaad leuk als je het doorgeeft op het www dat je het meenam! Daar zitten de bookcrossers op te wachten, daar doen ze het onder andere voor….het is zo leuk om te zien hoe je boek echt gaat crossen en wat mensen ervan vinden! Wie nieuwsgierig is geworden: kijk op de site die Elma noemt!

 8. Westfriese Omringdijk is geen plaats maar een dijk. Ik ben benieuwd in welke plaats hij gezeten om te schrijven zijn verschillende mooie plaatsen daat bv Eenigenburg, Kolhorn en nog veel meer mooiedorpjes. Cisca

 9. Jammer wel in huis, ik had een boek gekocht een dag te vroeg.
  Kreeg dagen later mijn boekenweek geschenk nog van mijn boekhandel.
  Heel lief mocht ik nog ophalen..
  Maar vandaag niet gebruikt ja jammer, dat er niet meer dagen zijn om hier gebruik van te maken. Maar dat dit niet kan begrijp ik ook wel weer.

 10. @Tijm, jij bent snel met lezen!:-) Ik heb het Boekenweekgeschenk uiteraard laten signeren, maar aan lezen was ik tot nu toe niet aan toegekomen.
  Er zijn alleen zeer positieve geluiden over het boekje Duel!
  @Hilly, slim, slim!!! Maar daar geef je toch niet aan toe? Het treinkaartje is verbonden met het boekje Duel. Dus… eerst voor € 12,50 aan Nederlandstalige boeken kopen.
  In de nieuwe log hoor je van mij hoe druk het was in de trein vandaag!
  @Basje, succes met het maken van een mooie boek keuze!
  @Elma, jij was iets later op pad dan ik vandaag!:-)
  @Mien B, leuk, leuk! Laat je me weten hoe de film was? Ik heb slechts een voorstukje gezien.
  @lheurebleue, je hebt nog de tijd!
  @Elma, de musea mogen niet klagen. Geweldig dat ze zo goed bezocht worden.
  Enig dat jij Agatha Christie tegenkwam!
  Heb je overigens onlangs bij het programma Man bijt Hond de dame gezien die op diverse plekken haar boeken achterlaat? In het programma had ze een boek goed verpakt in plastic en liet het boek via een watertje zijn weg vinden naar de nieuwe eigenaar.
  @Frouke, ik kijk regelmatig op de site van bookcrossing: http://www.bookcrossing.nl/
  Ik vind het een geweldige vondst, alleen kan ik zo moeilijk afstand doen van mijn boeken! Ik heb heel veel naslagwerken, en ja, daar zit niet iedereen op te wachten. Plus, naslagwerken zijn vaak prijzig. Ik begrijp dat bookcrossing eigenlijk ook bedoeld is voor échte leesboeken.
  @cisca, dank je voor de melding. Ik ga de tekst aanpassen. Het zal in ieder geval een klein dorpje in de buurt zijn van de Omringdijk.
  @marian’ne m, dat vind ik leuk om te horen! En heb je leuke boeken kunnen toevoegen aan je bibliotheek?
  Ik wist dat dit weekend het boekenfestijn was in Den Bosch. Eline had zich aangemeld als hulp voor deze boekendagen, maar ze hadden genoeg mensen. Blijkbaar is het een geliefd bijbaantje onder de studenten.

 11. Haha,wat een prachtige inloopkast!
  Ik ben vandaag rustig thuis gebleven…ook lekker hoor..;-) Heerlijk lezen in ‘Alice,het wolvenmeisje’..

 12. Mét Zwagerman en toch thuisgebleven. Maar dat kan ook heel leuk zijn 🙂
  Dat plaatje van Stefan Verwey klopt niet hoor 😉 Daar staan wij vrouwen te juichen.
  Haha MM is (ook) besmet met het “rak”virus. ( weet je nog? Op rak zijn = de hort op)
  Wat zal het druk zijn geweest. Ik weet het nog wel van vorig jaar: stáán tot aan Zwolle!

 13. @MarianneD, ik ben best een huismus, al zeg ik het zelf, maar vandaag was ik met Duel op pad!:-)
  @Ine, op mijn traject viel het reuze mee vandaag. Plaats genoeg in de trein.
  Haha, Maian’ne op rak. Ik wil heel graag horen het Marian’ne is bevallen. Dadelijk wil ze elke week op rak!:-)

 14. Haha, RAK, dit ‘rak’je beviel mij wel. Was gelukkig helemaal niet zo druk. Wel spierpijn van de stapel boeken dragen !!;-)
  Grappig dat Eline zich had opgegeven, er waren inderdaad veel jongelui die hielpen.
  Logje komt later, ga eerst naar mijn nestje, welterusten.

 15. Deze log nog eens goed bekeken en nagelezen. Het plaatje van de inloopkast was mij even ontgaan. Nu begrijp ik het, inplaats van bier boeken. Het zou niet gek zijn om hier ook een inloopkast te hebben. Graag wil je alle naslagwerken om mij heen hebben om steeds weer te gebruiken. Maar elk jaar blijft de collectie boeken en tijdschriften maar groeien en de boekenkast niet.
  Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *