De dahlia

De winter zijn we beu. Het heeft lang genoeg geduurd. Iedereen snakt naar de lente. We zijn toe aan zon en kleur in de tuin. De eerste tekenen zie ik al. De vogels verblijden mij elke dag met een vrolijk fluitconcert, hier en daar probeert een crocusje voorzichtig zijn kopje boven de grond uit te steken, en de zon probeert langzaam achter de wolken vandaan te komen. De spoeling is vooralsnog dun, dus fleur ik de boel op door in mijn keuken hyacinten te laten bloeien en geuren. Voor bloeiende tuinplanten moet ik het voorlopig doen met de foto’s die ik vorig jaar maakte.

De dahlia die bekend staat als een boeren plant omdat je deze vroeger met name op het boerenerf tegenkwam vanwege het weinige onderhoud, krijgt de laatste tijd weer meer waardering. Je vindt hem mooi of niet. Ik kan de plant wel waarderen. Er is zelfs een verhaal uit de 18e eeuw over liefde en dahlia’s.

Sir Godfrey Webster woonde in Florence met zijn vrouw toen de jonge Lord Holland naar de stad kwam. Lady Webster werd verliefd op Lord Holland en in 1796 werd hun eerste zoon geboren. Een jaar later scheidde de oude Sir Godfrey van haar en zij en Lord Holland waren in staat om te trouwen. De liefde tussen de jongen van twintig en het meisje van drieëntwintig groeide uit tot een lang en gelukkig huwelijk. En nadat ze samen twintig jaar bij elkaar waren schreef Lord Holland een gedichtje voor zijn vrouw.

The Dahlia you brought to our isle

Your praises for ever shall speak:

Mid gardens as sweet as your smile,

And colour as bright as your cheek.

Tussen 1800 en 1805 woonde het echtpaar Holland in Frankrijk en Spanje, waar Lady Holland voor het eerst dahlia’s zag, die ongeveer 15 jaar eerder Spanje hadden bereikt. Ze stuurde enkele dahlia’s naar Engeland en deze zending zou het begin zijn geweest van de invoering van dahlia’s in Engeland.

11 gedachten over “De dahlia

 1. Wat een schitterende rose dalia, komt die uit je eigen tuin? De foto is geschikt om in een tuinblad te plaatsen. Dalia’s zijn best een bewerkelijke plant. Elke herfst worden ze uit de grond gehaald om op een vorstvrije plaats te overwinteren. In het voorjaar worden ze dan weer gepoot. Al 35 jaar staan ze hier in de tuin tussen huis en kerk, maar niet meer zo mooi als op de foto van Berthi.
  Elma

 2. ik kan mij geen ander jaar herinneren waarin iedereen zo hartsgrondig naar de lente snakte! en telkens als we denken ‘het is zover’ komt er weer een lading kou. maar eens moet de winter toch over zijn!

 3. Advies: plant akonietjes (bolletjes, in de herfst de grond in). Die bloeien vroeg, vaak al eind januari. Een flinke sneeuwlaag overleven ze met gemak en als de sneeuw dan smelt komen ze weer tevoorschijn. We genieten er elk jaar van: een zee van kleine gele bloemen en geschikt voor verwildering. De aankondiging van: de winter loopt om zijn eind. Samen met de helleborus (spelling??)en de sneeuwklokjes vormen ze mooie vroegbloeiers. Als ik een foto had zou ik deze sturen maar je zult het moeten doen met google.
  Prachtige dahlia overigens! In Mondo Verde staan veel verschillende soorten die op het hoogtepunt van de zomer bloeien. De moeite waard.

 4. Na het aanklikken van bovenstaande link moet je klikken op ‘zoom in’

 5. Ik heb wel wat met daliah’s. Ze hebben iets gezelligs vind ik. Wat een romantisch verhaal heb je erbij Berthi. Ik smelt er helemaal van………….zucht! Fijn weekend.

 6. Mijn vader zet elk jaar dahlia’s langs het tuinpad. Die kleine pompoentjes vond ik altijd het mooiste. Maar ook die grote asterachtige in 2 kleuren!
  Maar wel elk jaar een heel werk. In de herfst uit de grond en vorstvrij en droog bewaren. En dan in het voorjaar er weer in. Af en toe mopperen want dan “verdwenen” er kleuren. Werden er weer een paar nieuwe knollen gekocht.

 7. mooie dahlias en dat het nu maar zomer worden mag. Ik houd wel van de stoere bloemen

 8. Leuk, ik wist niet dat de dahlia dé plant van 2010 is.
  @Elma, de dahlia staat in de tuin bij Streekmuseum de Acht Zaligheden waar ik eerder een log over maakte:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2009/08/de-linnenkast-i.html
  Tja, je moet ze inderdaad wel uit de grond halen want ze kunnen niet tegen vorst. Je krijgt daar later wel een prachtige bloeiende plant voor terug.
  @lheurebleue, dit jaar moeten we heel veel geduld hebben voordat de lente echt zijn intrede doet. Als we dadelijk maar niet de lente overslaan en direct in de zomer terecht komen, wat de temperatuur betreft.
  @mieke s, een schattig bloemetje!
  Monde Verde ben ik nog steeds niet geweest. Staat al lang op mijn lijstje.
  @Tineke, het verhaal geeft extra charme aan de bloem!:-)
  @ine, och, een beetje mopperen hoort er bij!:-)
  @basje, ik ga eerst voor de lente!:-)

 9. Dahlia’s ik vind het echt prachtige bloemen, als je ze goed bekijkt dan zijn ze zo ongelooflijk mooi, heel stiekem zijn er mijn lievelingsbloemen, groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *