Bänderei en Museum Frauke Kafka

Textielontwerper Frauke Kafka nam in 1991 de bandweverij in Wuppertal over met 27 antieke weefgetouwen. Er worden niet alleen banden geweven in historische motieven, maar ook nieuwe dessins. De banden worden wereldwijd verkocht aan ontwerpers, fabrikanten, detailhandelaren voor de kleding, en ook aan personen die geïnteresseerd zijn in het weven. Deze weverij is te bezoeken. Kijk voor openingstijden op hun website. Ben je in de buurt van Wuppertal, ga dan beslist een kijkje nemen in deze bijzondere weverij.

17 gedachten over “Bänderei en Museum Frauke Kafka

 1. Berthi hoe kun je ons dit laten zien. Dit is nog erger dan een stuk chocolade. Volgens mij heeft een tijd geleden een stuk hier over in de Anna gestaan. Dit band is vreselijk mooi.Eigenlijk zonde om te gebruiken.

 2. @Hilda, haha, ja dit is heel mooi! Dat wordt dus een reisje naar Wuppertal!:-)
  Ik heb geen idee of deze weverij in de Anna heeft gestaan. Ik kreeg een mail van Marlies C. die enkele zeer fraaie banden had gekocht van deze weverij. Frauke Fafka stond op een sneeuwklokjesbeurs.

 3. Helemaal eens met Hilda. Erger dan chocolade.
  Echt van die linten die je in een mooi doosje legt om telkens even te genieten als het dekseltje opengaat.
  Mocht ik ooit in Wuppertal komen, dan wil ik hier naartoe!

 4. Zal morgen kijken in welke Anna het stond. Kruip nu lekker onder de wol met mijn kruik.
  Welterusten iedereen.

 5. Dit is prachtig , de kleuren en de motieven om van te dromen .
  Ik heb een mooi geborduurde doos met Hongaars borduurwerk . Jaren geleden in de Bijenkorf gekocht . Ze hadden een uitgebreide collectie alles handgeborduurd zoals we dat kennen in sprankelende kleuren .
  Voor mijn moeder kocht ik een langwerpige doos , mooi te gebruiken voor haar handschoenen . Toen had je nog graag glacé handschoenen die ging je dan een goed plekje geven , ze waren niet zo goedkoop . Nu heb ik die doos .
  Toen ik wel eens thuis kwam met prachtige stukjes geweven band , bedacht ik om ze in moeders handschoenendoos te bewaren .
  De doos staat te pronken en af en toe kan ik mijn bandjes voorraad bewonderen .
  Ik had een tijd lang de gewoonte om mooie bandjes te kopen en dan maar een half metertje of soms wat meer en zo ga je verzamelen . En ik dacht het voor kleine projectjes te gebruiken .
  Zo mooi en het blijft bewaard evenals wat mooie koordjes . Ook op vakanties kocht ik wel eens bijzondere bandjes .
  We zijn immers spaarders van al wat geweven is , je kunt het gewoon niet laten .
  Maar de prachtige collectie uit Wuppertal zal ik maar laten , en dan al die weefgetouwen , oh je zou zo even afreizen .

 6. Staat al sinds het artikel in de Anna op mijn verlanglijst. Trouwens: het Ruhrgebied is culturele hoofdstad 2010!

 7. Mmmmm, om van te smullen! En wat leuk Gerrie dat je die doos met bandjes hebt! Ik weet niet of je fotografeert,maar zou het niet iets voor Berthi’s blog zijn? Jij een keer als gastblogger met wat foto’s van de bandjes? Je schrijft toch altijd al zo leuk en poëtisch. Ik vraag maar….
  En ja, Ruhrgebied culturele hoofdstad, maar “onze”hongaarse stad, Pécs ook! En als derde Istanbul. Voor geinteresseerden: Google maar eens op Pécs 2010.

 8. Dit is weer smullen van al deze mooie bandjes. Ze zullen nu goede tijden hebben.
  De bandjes en kantjes staan weer volop in de belangstelling.
  Elma

 9. @Gerrie, voor je het zelf in de gaten hebt, ontstaat er een verzameling. Ik denk dat jij mooie oude bandjes bewaard in die speciale doos. Een goed idee van Frouke om je fraaie doos met inhoud eens vast te leggen op de foto, als je t.z.t. eens tijd hebt.
  @elma, … dus een goede tijd voor deze bandweverij! Ik gun ze het van harte.
  @mieke s, ik vergeet altijd om de Anna in te kijken. Moet ik toch eens aan gaan denken. Ik kom tenslotte vaak genoeg bij de Readshop voor het postkantoor.

 10. mooi log! Van de bandjes heb ik er al diverse in de “verzameling” liggen, bijna te mooi om te gebruiken en de weefgevalletjes kwamen toevallig pas ergens ter sprake. Ik heb ook zo’n “schuitje” maar wist niet precies wàt er mee geweven werd. Mijn mooie bandjes dus. Leuk als alles zo weer op z’n plek valt

 11. O die bandjes…de linkse en rechts met die hartjes heb ik ook eens gekocht…ik dacht toen we onderweg naar Celle(D) stopten bij de winkel van Acufactum…later zag ik al die mooie dingen die Acufactum verkoopt ook in Nederland ik dacht dat inXtenzo in Velp daar ook dingen van in voorraad heeft.
  Ik heb zo’n grote klos van een weeftoestel en daar zitten die bandjes omgewonden..zo leuk om te zien.

 12. Berthi
  Ja het zijn prachtige bandjes en lintjes en als ik eens in de buurt kom van de weverij zal ik deze zeker bezoeken ze zijn nog veel mooier als site laat zien
  Met allerlei thema’s zoals op de Scheeglockchentage in Nettertaler , banden met sneeuwklokjes.
  En voor kindeen met kabouters ,prachtig zulke mooie kleuren.
  Ik heb er nog steeds spijt van dat ik er niet meer van gekocht heb
  Maar wie weet?

 13. wat een mooie band. heb vandaag nog bij kerkhof verlekkerd naar de rekken band staan kijken. jammer dat wuppertal niet naast de deur is …

 14. Mooie bandjes allemaal!Wat ee mooie kleuren!! IK ga het museum onthouden, je weet maar noo0it of ik er eens in de buurt kom!

 15. Ben ik nog even. Heb de site bekeken en ben er weg van. Wil er zeker een keer naar toe. Wat een pracht allemaal.

 16. Ik had beloofd om te kijken in welke Anna het stond. Na lang zoek, het is Anna september 2009. Buiten de mooie knutselset die je kunt bestellen, bieden ze ook ook een mooi boek aan. Bander& etiketten, gebonden formaat 28 x 22 cm, 160 pagina’s. Met meer dan 200 foto’s. In het Duits verkrijgbaar. Prijs 19.90 euro + verzendkosten. Uitgeverij Vikant. isbn 978-3-811972-0-4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *