Galerie Serruys

Tot en met 25 april 2010 laten Frederike Drop en Rianne Witteveen hun werk zien in Galerie Serruys te Rotterdam.

Rianne Witteveen houdt zich sinds 2000 voornamelijk bezig met grafisch werk. In het etsproces visualiseert zij gedachten en ervaringen. Zij zoekt steeds weer een andere weg om de mens in lijnvorm op de etsplaat aan te brengen. De meeste menselijke figuren van haar hand bestaan uit één lijn. Naast de etsen toont zij ook werk in andere technieken.

Frederike Drop raakte gefascineerd door het kantklossen. In 1990 heeft zij de Nederlandse Kant Opleiding (NKO) afgerond, bijna tien jaar les gegeven in deze techniek en onder meer deelgenomen aan twee museumprojecten. Hierbij kwam zij bij toeval tot de ontdekking dat je ook met de lijmspuit ‘kant’ kunt maken. Inspiratie haalt zij uit de natuur, geschiedenis en thema’s als afscheid, verdriet of boosheid.

Frederike: ‘Het nieuwe werk Doornroosje (zie foto), is naast een
20-tal ‘snotterdoekjes’, ook gemaakt van hotmelt, gecombineerd met eenvoudig haakwerk met ‘gekke’ draden. Doekjes, gebaseerd op de ouderwetse zakdoekjes, zoals we ze als kind als handwerkpakketjes kregen, om te borduren en/of om te haken. Een snotterdoekje kun je voor vele doeleinden gebruiken: bij tranen van het lachen en het huilen (vul maar in bij welke gelegenheden), en natuurlijk om letterlijk te snotteren. Doornroosje is ook van hotmelt, met rozentakken, rozenblaadjes en een gekloste roos.

Ik exposeer samen met Rianne Witteveen, die grafiek vertoont, etsen, monotypes en wat schilderijen. De overeenkomst met haar en mijn werk is, dat zij veelal ook transparant werkt.’

Frederike is bescheiden. Zij zegt het volgende: ‘Mijn aandeel is bescheiden, laten mensen uit Verweggistan er zeker geen reis voor maken, maar als ze in Rotterdam zijn om te winkelen of een ander museum te bezoeken, is het leuk om ook langs Serruys te gaan. Daar kun je, overigens, voor een habbekrats lunchen/koffie drinken.’

De galerie is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en gevestigd in het verpleeghuis Laurens Antonius Binnenweg, Nieuwe Binnenweg 33, Rotterdam.

8 gedachten over “Galerie Serruys

 1. Onvoorstelbaar wat je kunstige werken kunt maken met alleen maar draaien en kruisen.
  Deze werkstukken zijn ontstaan door een gedegen vakmanschap waar de basis van is gelegd bij de Nederlandse kantopleiding (NKO)
  Modern klossen lijkt zo eenvoudig maar vraagt een enorme technische kennis.
  Elma

 2. @Elma, … en jij kunt het weten!
  Vanuit een goede basis kunnen de mooiste kunstwerken ontstaan. Frederike is hier een voorbeeld van.

 3. @ Elma: zeker weten dat deze werkstukken niet waren onstaan zonder de NKO, (oude versie: de 4-jarige opleiding ‘aan-een-stuk’). Ik moet er echter, nogmaals, bij vermelden dat het stuk van de foto met hotmelt (hete lijm uit een lijmpistool)is gemaakt. Het enige dat geklost is, is de roos. Ik hoop, dat dit geen teleurstelling is ;-). Het denkproces, behorend bij het ontwerpen van kant, ligt zeker ook aan dit werkstuk ten grondslag.
  Ik ben het helemaal met je eens, dat modern klossen eenvoudiger lijkt dan het is.
  Maar het is toch geweldig, dat er op het moment zoveel gaande is op kantgebied, en dat klassieke en moderne kanten zeer goed naast elkaar kunnen bestaan, maar ook elkaar nodig hebben om te kunnen blijven voortbestaan als techniek op zich.

 4. @Frederike,… en op het textielfestival in Leiden zullen we zeker weer verrast worden met mooie hedendaagse ontwerpen. Juist die combinatie van de goede basistechniek met hedendaags nieuw materiaal is magnifiek.

 5. @ Berthi,
  Als je het programma van het Textielfestival bekijkt, weet je haast niet wat je kiezen moet, als je Leiden op één dag wilt doen. Wat de kant betreft: dat belooft veel moois: Experikant, de collectie van LOKK’s Erfgoed en werkstukken van leden van LOKK. Daar zit zeker ook experimenteel werk tussen!

 6. @Frederike, afgelopen week had ik het programma van het textielfestival in mijn handen. Veel, heel veel is er te doen en te zien. Mijn bedoeling is toch echt om maar één dag te gaan. Dat wordt dus keuzes maken.

 7. @ Berthi,
  Net het echte leven: keuzes maken! 🙂 Ik verheug me al op hetgeen er allemaal gaat gebeuren, daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *