Boekenweek 2010

Het Boekenbal is in volle gang en om precies 00.00 uur wordt de Boekenweek officieel geopend. Dit jaar is het de 75e editie van de Boekenweek. Ter gelegenheid van deze mijlpaal verschijnt de jubileumuitgave Titaantjes waren we – Schrijvers schrijven zichzelf. Vijfenzeventig auteurs schrijven of dichten aan hun jonge ik. Joost Zwagerman schreef het boekenweekgeschenk Duel dat je gratis krijgt bij een minimale besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Zondag mag je gratis reizen met het boekenweekgeschenk.

Ter gelegenheid van de 75e Boekenweek verschijnt een boekje op postzegelformaat. Uniek, niet eerder werd een postzegel in de vorm van een boekje uitgegeven. De postzegel heeft een waarde van
€ 2,20, de porto die nodig is voor het verzenden van een boek tot 500 gram. Hier kun je een leuk filmpje zien over de Boekenweekpostzegel.

Misschien wil je tijdens de Boekenweek een mooi boek kopen, maar is er geen ruimte meer in je boekenkast. Wat te doen? Van oude boeken een bad maken?

Wie lopen deze dagen zoal de boekhandel binnen? De jongeren? De mannen? Of… de vrouwen? Volgens Ingrid Dekker die gisteren een stukje schreef voor de rubriek ik@nrc.nl kunnen we de jongeren vergeten. Zij vertelt: ‘Mijn 16-jarige zoon moet voor zijn examen een presentatie geven over dichter Gerrit Komrij. Ik – in het dagelijks leven naast moeder ook docent Nederlands – betrap hem tijdens het knippen en plakken van Wikipedia. Onverbiddelijk laat ik hem de computer uitzetten en dirigeer hem naar beneden met pen en papier. Nadat ik al mijn literatuurboeken uit de boekenkast heb gehaald en ze op de eetkamertafel heb uitgestald valt bij hem het kwartje. Hij rolt zijn ogen en zucht heel erg diep. O nee he mam, boeken! Dat is zo old school!’

16 gedachten over “Boekenweek 2010

 1. Lachen om dat “old school” zó herkenbaar. Terwijl ik al weer met een boek op schoot zit. De autobiografie van Janis Ian. Ik grijp toch altijd weer naar vrouwenlevensverhalen….zaterdag bij de Slegte 😉
  Wat zal het zondag weer druk zijn in de trein. Vorig jaar zat ik er ook tussen. Nou ja….stónd…pas in Zwolle een zitplaats.
  Toen weer op weg naar de quilts in Leeuwarden.

 2. Het is toch wel te hopen dat HET BOEK blijft bestaan . Ik moet er niet aan denken dat het nog eens allemaal lezen van een schermpje wordt .
  Eigenlijk verheug ik er mij al jaren op dat de boekenweek zo dicht bij mijn verjaardag valt .
  Een bad van boeken , nou ik heb ze liever in een boekenkast staan , met een gemakkelijk overzicht .

 3. Mijn kleinzoontjes (4,5 en 3 jaar) hebben een abonnement op de bibliotheek en ‘verslinden’ boeken. Naast lego hun favoriete tijdsbesteding! Kan me niet voorstellen dat die boeken ‘old school’ gaan noemen. Misschien wél het zoeken naar informatie in boeken. Daar heb je tegenwoordig de pc voor! Dat gaat sneller.
  Heerlijk…boekenweek, een uurtje extra in de boekhandel.

 4. Kan van mij zelf herinneren dat ik de verplichte boekenlijst van school vreselijk vond. Boeken die werkelijk old stuff zijn, tenminste dat vond ik. Gelukkig hoorde ik van de week van een bekende auteur dat de hij ook de boekenlijst van de scholen niet stimuleren vond. Ik lees graag, maar dan wel mijn eigen uitgekozen boeken.Heerlijk voor dat je slapen gaat nog een paar bladzijden lezen.
  Ik vind die bad leuk,het is alleen jammer dat de boeken nat worden bij een badbeurtje.

 5. Ja ik ben het met Mieke eens. Het opzoeken van informatie gaat op de pc sneller. Bovendien is het internet een schier eindeloze informatiebron. Al moet je natuurlijk wel altijd kritisch blijven. Is het wel waar, wat ik hier lees? Maar dat geldt eigenlijk ook voor boeken.
  Dus de actie van Ingrid Dekker vind ik inderdaad “Old school”. Een combinatie van boeken en pc was voor haar zoon een betere oplossing.

 6. Opzoeken op de computer, daar gaan de laatste weken heel wat uurtjes inzitten.Dit komt door het volgen van de prachtige serie op B.B.C 1 “Seven ages of Britain”op zondagavond.Na iedere uitzending is er een ‘quest’om te beantwoorden.Vragen die heel wat speurwerk nodig hebben ,maar dankzij de computer zijn er al 5 rondes gelukt en mag ik me nu ‘expert of history'(ha ha)noemen.Er komen nog 3 afleveringen .De komende weken ben ik dus nog mooi zoet met mijn computerspeurwerk !
  Maar een leven zonder boeken nee!
  Dat wordt straks op naar de boekhandel.

 7. Ik was gisteren te vroeg, maar mag vandaag nog mij boekenweek geschenk op halen !
  Fijne dag !!
  En iedereen heel veel lees plezier !!

 8. Een leven zonder boeken is voor mij ondenkbaar. Als kind ging ik iedere zaterdag, voorzien van een dubbeltje, naar de bibliotheek. Twee boeken mochten dan mee. Op zaterdag las ik boek 1, op zondagmorgen boek 2. En de rest van de week was het herhalen. Kinderboeken kopen was heel erg duur en werd dus maar mondjesmaat gedaan. Nu ik een grote meid geworden ben is het gemiddelde nog steeds wel 2 per week. En alles kopen kan niet; waar zou je het moeten laten. Dus selectief kopen en lenen. Maar veel van die gekoesterde kinderboeken heb ik later nog wel opgespoord via beurzen en antiquariaten zodat ze nu toch nog in m’n kast beland zijn.
  Helaas ook bij mijn kleinkinderen bespeur ik, ondanks dat er eindeloos door hun ouders is voorgelezen, een soort tegenzin tegen lezen. Ze vinden lezen saai. Het is te traag en ik vrees dat ze het afgeleerd zijn hun eigen fantasie aan het werk te zetten. Ook op school komen er maar mondjesmaat boeken aan te pas. Alles gaat via de laptop die ze overal mee naar toe sjouwen. Dus wie weet biedt de e-reader een oplossing. Maar o ik zou ze zo graag dat gevoel van verwachting en blijdschap willen geven dat je hebt als je een nieuw boek in handen hebt.
  Anneke SK

 9. Hallo Berthi, Ik vol je weblog al een aardige tijd als stille, en volgens mij vind je het stuk van vandaag op mijn weblog wel interessant: borduurwerk uit de Oekraïne
  groet, Anita A
  http://dot.web-log.nl

 10. Wat is er mooier en spannender dan het uitpakken van een boek??????Of een stapel net gehaalde boeken uit de bieb???Heerlijk….Tsja een e-reader is heerlijk voor op vakantie, past prima in je koffer en voor romans e.d. geweldig …..maar mijn hobbyboeken/naslagwerken toch graag lekker ouderwets op papier en hopelijk blijft dat nog heeeel lang zo!!Maar ook mijn laptop heeft een belangrijke plaats gekregen in het dagelijks leven-een balans vinden is denk ik de sleutel voor groot en klein…

 11. ja, mijn wwwactiviteiten zijn grenzenloos, maar beperken zich toch tot het zoeken van informatie (als een soort razendsnelle encyclopedie) van recepten tot kunst tot politiek enz. enz. En natuurlijk niet te vergeten die paar blogs die ik volg (maximaal 4…). Als bankiermiddel ook oké, zakelijk handig,super tussen H. en NL, maar een boek is een boek voor mij, gewoon van papier, soms uit mn handen vallend als ik inslaap, hier en daar met een vetvlekje, vaak eentje gewoon uit mn boekenkast, al meerdere malen gelezen, gewoon opnieuw genieten (soms na meer dan 40 jaar….) Heb nog nooit een e-book gelezen, vraag me af wanneer ik daartoe ooit over zal gaan. Toch ook nooit gedacht dat de computer nog zo’n rol in mn leven ging spelen? De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Vanmiddag lekker de allerlaatste Wallander gekocht plus de Titaantjes, genieten!

 12. Geen bad van boeken, maar wel lezen in bad. Menig tijdschrift is heel langzaam in het water gezonken als de oogjes langzaam dicht vielen.
  Ook dit jaar heb ik weer een afspraak met de kleinzoon, hij mag weer een boek uitzoeken. En wat oma zondag met het boekje gaat doen, daar later meer over.
  Elma

 13. Er gaat niets boven een heerlijk boek in je handen. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit aan een e-reader zal beginnen.
  Ik was vandaag in de boekhandel voor het nieuwe boek van Annejet van der Zijl, waar nu al veel over te doen is. Er is zelfs een speciaal programma aan gewijd.
  http://player.omroep.nl/?aflID=10744167
  Internet gebruik ik ook veel, vooral om snel informatie te vinden.
  @ine, de quiltexpositie zit nog heel vers in mijn hoofd, en toch is het alweer een jaar geleden. Met het boekenweekgeschenk was het wel de moeite waard om naar het noorden af te reizen.
  @mieke s, wij hebben de kinderen altijd voorgelezen en ze zijn lid geweest van de bibliotheek. Matthijs was veel met boeken bezig, Eline en Thijmen niet. Ik dacht altijd dat Matthijs veel zou gaan lezen. Het is bij het verplichte lezen gebleven en alleen Eline leest veel en koop zelf ook boeken. Matthijs en Thijmen houden het bij de Donald Duck.
  @Hilda, gelukkig is er nu iets meer vrijheid wat de keuze van Nederlandse boeken betreft.
  Thijmen kiest een boek en vraagt dan toestemming om het te lezen.
  @Saskia, controleren van informatie blijft noodzakelijk.
  Juist, de balans tussen internet en boeken zoeken.
  @Mien B, heerlijk, je helemaal verdiepen in de historie.
  @Jose, fijn dat je alsnog het boekenweekgeschenk krijgt.
  @Anneke SK, geweldig dat je tijd hebt om gemiddeld twee boeken per week te lezen, en daarnaast nog veel te handwerken en uitstapjes te maken. Geniet ervan, want je hebt lang genoeg hard gewerkt.
  Zonder laptop of computer kunnen de kinderen niet meer. De leerkrachten nemen ‘bijna’ automatisch aan dat er in ieder gezin een computer staat.
  @Anita A, leuk tijdschrift uit de Oekraïne!
  @Lineke, jij hebt de juiste balans gevonden als ik het zo lees.
  @Frouke, tja, het is maar goed dat je niet in de toekomst kunt kijken. Laat je verrassen!:-)
  Ik heb de Titaantjes laten liggen. Een mens moet keuzes maken! Ik heb nog twee boeken in Amerika in bestelling staan en vandaag het boek van Annejet van der Zijl gekocht.

 14. @Elma, leuk!!! Je maakt me nieuwsgierig!:-)
  Geduldig wacht ik af! Maar… ik heb geen geduld om een bad te nemen!:-) Geef mij de douche maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *