Das weisse Band

Jammer, geen Oscar voor de briljante film Das weisse Band die ik vorige week woensdag in het filmhuis zag. Wel kreeg deze film in december 2009 de Europese Oscar en Haneke werd uitgeroepen tot beste regisseur. Eerder kreeg de film in Cannes de Gouden Palm.
De Oscar voor de beste kostuums ging naar Sandy Powell, voor het kostuumdrama The Young Victoria.

Terug naar Das weisse Band. Deze zwart-wit film speelt zich af vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in een afgelegen dorpje in Duitsland. In deze gemeenschap heeft de kleine elitegroep het voor het zeggen. De boerenbevolking is afhankelijk van de baron, de arts is er voor de gezondheid en de dominee voor de geestelijke zorg. De dominee straft zijn kinderen met tien stokslagen zodra ze te laat thuiskomen, en stuurt ze zonder eten naar bed. De twee oudsten krijgen als straf bovendien een wit lint, om hen eraan te herinneren dat ze vrij van zonden moeten blijven.

Eichwald is een dorpje waar nooit iets gebeurt. Maar in de zomer van 1913 wordt het dorpje opgeschrikt door een aantal bizarre gebeurtenissen. Eerst valt de dokter met zijn paard over een gespannen kabel op de weg. Dan stort een boerin in een gat haar dood tegemoet. En aan het eind van de zomer, bij het oogstfeest, maait de zoon van die boerin het kolenveld van de baron neer. Vervolgens wordt de zoon van de baron vermist, en mishandeld teruggevonden. Wie zitten achter deze daden?

Deze twee├źnhalf uur durende film grijpt je aan, en houd je na afloop nog lang bezig. Eigenlijk zou je het liefste de film weer willen zien.

Hier kun je de trailer bekijken van Das weisse Band.

9 gedachten over “Das weisse Band

 1. helaas nog niet gezien en voorlopig nog geen tijd genoeg om te gaan dus maar hopen dat hij volgende week ook nog draait, groet Elly

 2. aangrijpend verhaal en het heeft herkenbare dingen die ook in mijn jeugd nog gebeurden in het dorp, niet zo extreem, als met witte linten en stokslagen, maar slaan en zonder eten naar bed en je te schande zetten voor anderen, het lijkt niet meer mogelijk , maar dat gebeurde wel

 3. Macht drijft mensen tot duistere daden.
  Alleen al bij het lezen van dit verhaal krimpt mijn maag ineen. Niet echt een film voor mij dus.

 4. Berthi, de moed ontbrak me om deze film te gaan zien omdat ik vermoed dat het te aangrijpend voor me is.
  Toch kom ik er door jouw log toe om te denken dat het misschien wel te doen is, maar ik wacht er nog maar even mee.
  Ik vind het fijn dat jij blij bent met hem gezien te hebben.
  Wat heb je ook een prachtig log geschreven over de geschiedenis van de quilt! Ik had geen idee dat die zover terug ging in de tijd. Prachtige foto’s ook, echt genieten!

 5. @Elly, ik zag net dat deze film deze week in Maastricht draait.
  @Basje, nu zouden de kinderen uit huis geplaatst worden door jeugdzord.
  @Saskia, … en wat komt er van deze kinderen terecht? Hebben de kinderen iets te maken met de gruwelijke daden die we te zien krijgen in de film? Na een ongeval staat telkens hetzelfde groepje ‘bedeesde’ kinderen toe te kijken.
  @Corrie, het verhaal is aangrijpend, maar toch goed om te weten/te zien wat zo’n extreem strenge opvoeding teweeg kan brengen.

 6. Net als Corrie heb ik de moed niet om naar dit soort films te kijken. Was ik als dertiger zeer geïnteresseerd in de menselijke spychologie, oorlogs geschiedenis en historie. Nu vermijdt ik dat, emotoneel raakt het mij steeds meer.
  Vind opvoeden een verantwoordelijke taak, en wanneer dat verkeerd gedaan wordt kan dat grote gevolgen hebben.
  Pas ‘per ongeluk’ een stukje van een documantaire gezien (waar?) over een bedrijf in Korea, dacht ik. Daar kregen werknemers die niet snel genoeg werkten een geel lint om hun arm. Dat vonden de werknemers zelf zo’n schande dat ze er bijna aan onderdoor gingen. Deze jongeman is uiteindelijk ontslagen.

 7. Net aandachtig de trailer en alle reacties gelezen. Door deze log wordt je ook weer aan het denken gezet over al het leed in de wereld. Is het voor deze kinderen die meespelen niet een erg zware belasting om een dergelijke rol te spelen, wat doet dit met hun in het verdere leven.
  Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *