Kostuumdrama De Troon

De Oranjes staan in de belangstelling. Eerst hadden we de vierdelige serie Bernhard, Schavuit van Oranje, aanstaande maandag vindt de perspresentatie plaats van het boek Bernhard. Een verborgen geschiedenis van Annejet van der Zijl, en vanavond zagen we de eerste aflevering van het kostuumdrama De Troon. In een vlot tempo worden we door de geschiedenis van de Oranjes geloodsd. Tijd om in te dutten krijgen we niet. De dramaserie volgt de lijn van de vaders en zonen. Hun zucht naar macht en onderling wantrouwen verscheurt alle familiebanden, terwijl de schone schijn moet worden opgehouden voor de buitenwereld. De AVRO spreekt over een meeslepend, eigentijds verfilmd kostuumdrama. Een zesdelige serie over onze eerste drie koningen Willem I, II en III. Om deze productie betaalbaar te houden, vonden de opnames plaats in Hongarije.

22 gedachten over “Kostuumdrama De Troon

 1. Heb er naar uitgekeken.
  Ben er echt voor gaan zitten maarreh…..
  ben ingedut, écht waar !!?;-)
  Mooie acteurs, mooie beelden, maar nét iets te traag om mij wakker te houden.
  Ben blijven steken bij het bezoek aan de engelse prinses, hoop het vervolg toch wel te zien 🙂

 2. Denk dat ik het een veel te druk spektakel vind .
  Costuums en locaties en acteurs lijkt allemaal goed en verder , voor mij maar niet denk ik .
  Gewoon een boek van mijn stapeltje . . .
  Mijn tijden en ritme zijn nogal chaotisch en toch . . . tot dusver heb ik het met dit alles nog ver geschopt zeg ik trots . Zonder dat ik er zelf erg in had , ging ik om twaalfuur een hoge drempel over naar een nieuw levensjaar . Dit jaar nog enkele drempels te overwinnen en hoop ik het nog een tijdje te kunnen volhouden .
  Allemaal een goede Zondag gewenst na hopelijk een fijne nachtrust .
  Ik ga nog wat drinken en dan ook maar verder dromen .

 3. Ook ik ben er echt voor gaan zitten. De Royals hebben mijn warme belangstelling. Het zag er allemaal wel mooi uit, maar het verhaal was erg slecht. Er zaten heel veel fouten in, historisch gezien dan.
  De opvallendste vond ik toen Willem en Leopold om Charlotte vochten. Leopold wist toen al te zeggen dat hij koning van België ging worden. Maar België bestond nog niet. Dat duurde nog een jaar of 15.

 4. Ik heb het programma niet gezien. Vind altijd enig om naar de kostuums te kijken maar ik ben bang dat ik net als Marianne in slaap zal vallen.
  @Gerry begrijp ik je goed ben jij jarig vandaag of heb je over een andere drempel.
  Mocht het wel zo zijn van harte gefeliciteerd namens mij.

 5. Gerrie, volgens mij mogen wij je van harte feliciteren.
  Dat doe ik dus dan ook bij deze. En dat je nog vaak deze dag mag vieren.
  Om zoiets te kunnen zien moet ik het huis voor mezelf hebben 😉
  Maar om heel eerlijk te zijn, ik lag gisteravond óók op de bank, volledig uitgeteld na een drukke introductiedag op het conservatorium.

 6. ik ben ook ingeslapen bij dit verhaal, spijt me wel, want meestal vind ik historische films interessant, Gerrie Happy birthdays and Thresholds are there to be jumped over. Succes.

 7. Ik ga niet kijken, of liever: ik heb niet gekeken. De recensies zijn dusdanig slecht: (historisch klopt het niet, de kostuums rammelen aan alle kanten, de kapsels zijn verkeerd, de onderscheidingen zijn fout en zitten verkeerd én zijn duidelijk plastic namaak) dat ik dit aan mij voorbij laat gaan. Daarbij komt dat ik Hollands drama over het algemeen niet kan verstaan, dus: nee dank je.
  Jammer wél. De engelsen kunnen dit zo goed, misschien dat de BBC brood ziet in de oranjes?

 8. Heerlijk dat mensen hier van kunnen genieten, ik niet.
  Zelf zit ik graag op mijn eigen troon. Gisteren weer 3 schoolmerklapjes (materiaal en patroon) verzendklaar gemaakt. Komen ze aan de wand of is het een begin van een pronkboek?
  Elma

 9. Gerrie! Gelukgewenst met het overschrijden van deze drempel. Dat je dat nog maar vaak mag doen….
  De Troon laat ik schieten,ookal is de verleiding groot om te kijken of ik de locaties in Hongarije herken. Té veel andere dingen in en aan mn hoofd, die ik nèt iets belangrijker vind. Zo moet een mens elke dag z’n keuzes maken toch?

 10. Berthi, nu ik hier toch bezig ben: dank dank! Voor het verrassingspakketje dus. Liefs Frouke

 11. ik begon vol verwachting te kijken maar had het na een paar minuten al bekeken. wat saai en wat een slechte dialogen …

 12. Mooie kleding maar wat gaat dat snel, voor je het weet zijn we weer 15 jaar verder.
  Voor mij te snel en te kort.

 13. GERRIE, allereerst wil ik je van harte feliciteren met je verjaardag. En als ik het goed heb is het ook nog eens een mooi kroonjaar! Je was in de late/vroege uurtjes hier te vinden. Misschien zit je nu aan een heerlijk ontbijtje en daarna volgt een zalig kopje koffie met een lekker gebakje. Geniet van deze mooie zonnige dag en ik wens je een goed en gezond nieuw levensjaar.

 14. De eerste aflevering ging in een sneltreinvaart. Het zijn meer losse fragmenten die aan je voorbijkomen en inderdaad soms moeilijk te verstaan. Een groot verschil met Bernard, Schavuit van Oranje. Deze vierdelige serie zat goed in elkaar. Zowel de jonge als oude Bernhard werd op een voortreffelijke manier neergezet. Een genot om naar te kijken.
  Mieke, sommige kapsels zaten niet goed op het hoofd van de acteurs. Ronduit slordig.
  Ik ben zeer benieuwd naar het nieuwe boek van Annejet van der Zijl. Ik verwacht daar veel van.

 15. Zoveel negatieve beoordelingen gelezen, dat ik niet ga kijken. Teveel effect en smeuigheid en te weinig historisch juist.
  Not my cup-of-tea.
  Gerrie, van harte met je verjaardag!

 16. Gerrie, PROFICIAT !!!
  Wat een belevenis zo’n kroonjaar, al is het ‘zomaar’ gebeurd .
  Wij hopen dat jij nog lange tijd mag genieten van alle moois en ons mag leren/vermaken met je mooie vertelsels.

 17. OO, ik dacht vannacht laat ik voorzichtig zijn met mijn kritiek, lijkt zo negatief, maar nu lees ik van meerderen die het vonden tegen vallen.
  Ja erg ‘slordige’ historische kleding/ pruiken en interieurs.
  De verhaallijn kon ik niet meer ontwarren.

 18. Ben ik nou de enige die een beetje positief ben over de Troon. Natuurlijk, er is van alles op aan te merken maar gezien de historische achtergrondkennis van de makers en het beschikbare budget hadden ze toch erg hun best gedaan er wat van te maken. In het programma de “Making of”, zaterdagmiddag voorafgaand aan de uitzending, gaf een van de verantwoordelijke makers (een mevrouw, ik meen van de AVRO) tenminste blijk van een tenenkrommend gebrek aan historisch besef. Natuurlijk haalt het niet bij de series van de BBC maar vergeet niet dat die een jarenlange ervaring hebben in het maken van kostuumdrama’s. In Nederland bestaat er helemaal niets op dit gebied en de belangstelling voor geschiedenis is hier tegenwoordig nul. Geen films, geen historische romans, niets van dat alles, in tegenstelling tot de belangstelling die er in Engeland voor het (nationale) verleden bestaat. Laten we blij zijn dat er nu tenminste iets gebeurt. Die Schavuit van Oranje, afgezien van de glansrollen van Daan Schuurmans , Eric Schneider en Ellen Vogel, vond ik wel weer erg gekunsteld.
  Moeilijk is het om iets te maken waar velen zich in kunnen vinden.
  Maar de zon schijnt en Gerrie is jarig. Hartelijk gefeliciteerd en dat je ons nog maar heel lang historisch besef, met je leuke verhaaltjes over vroeger, blijft bijbrengen
  Anneke SK

 19. Ik ben zeer onder de indruk van deze serie. Met zo weinig geld iets maken dat er voor mij overtuigend uitziet, dat is klasse!
  Refereer naar de BBC, maar vergeet niet dat zij veel grotere budgetten hebben.
  Voor mij is het toch een stuk geschiedenis dat op een goed te volgen wijze in beeld wordt gebracht.
  Regisseur Erik de Bruyn heeft in alle media van tevoren verteld dat het niet 100% op feiten berust, het is een geromantiseerde en gedramatiseerde versie van de werkelijkheid.
  Oh ja, dat de rekwisieten zoals medailles niet echt zijn, tsja nogal logisch, het huidige huis van Oranje zal de originelen niet zo snel uitlenen……
  Complimenten voor makers en acteurs! TOP!
  Ik blijf het volgen.

 20. Ik voeg mij bij de vorige twee posters in dat ik best vrolijk ben geworden van deze serie. Het geheel deed mij heel dynamisch en spannend aan; sommige ruziescenes deden mij echt op het puntje van mijn stoel zitten. Al waren sommige acteurs wat kinderlijk en ongeloofwaardig in hun rol stonden de drie Willems er piekfijn op wat mij betreft. De makers zeggen al zelf in ondubbelzinnige termen dat ze een fictief werk hebben neer willen zetten, dus het commentaar dat het allemaal niet klopt doet mijn niet zo veel. Je moet het binnen de context van de doelstelling beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *