Handwerkbeurs Zwolle 2010

In deze log lazen we dat de handwerkbeurs in Parijs door veel handwerkmensen werd bezocht. Maar… kijk eens naar de lange wachtende rij in Zwolle. Veel, heel veel belangstelling. Een enthousiaste handwerkster stuurde mij foto’s waar ik een selectie uit maakte. Ik koos voor foto’s waarop te zien is hoe geconcentreerd de kinderen bezig waren met het kantklossen.

Lia: ‘Vrij parkeren is een groot voordeel, en volgens mij zijn hier maar heel weinig mensen alleen in een auto gekomen wat je op het werk vaak ziet. Echter, net als met de Legodagen zag je ook nu een lint van enthousiaste handwerksters vanaf het station. ’s Middags verliet men de IJsselhallen geleidelijk, en het laatste uurtje werd het binnen aangenaam rustig. Helaas bleef het niet droog, maar binnen was er genoeg afleiding en letterlijk en figuurlijk warmte. Je komt wel vaak met een groepje, maar het mooie is dat je met anderen ook snel contact hebt. Het is zo inspirerend om rond te lopen met zoveel artikelen op de kramen. Menigeen liep met eigen creaties rond, en dat geeft ook vlug stof tot praten. Er waren ook diverse verenigingen die informatie gaven, zie ook maar de lijst van de standhouders.

Met als basis vier klosjes kun je heel veel variaties maken en groeien prachtige werkstukken. Nu daar geen expositie van. Dat komt vanzelf als men enthousiast wordt, meer ervaring opdoet bij de diverse docenten in allerlei kanttechnieken in ons land. Die informatie kon men nu ook krijgen, en later eens een kijkje nemen bij LOKK – Landelijke Organisatie Kant Kunst – of bij OIDFA – Internationale Organisatie voor klos- en naaldkant – die ook een Nederlandse tak heeft. Diverse personen lieten zich verleiden het eens te proberen. Een ervaring rijker, met vragen als gevolg.

Kinderen waren soms wat argwanend. Onbekend, maakt… net als andere handwerktechnieken krijgen zij dat op school en thuis minder mee als vroeger. Er waren er ook die de smaak te pakken kregen, niet wilden meegaan met moeder/oma, en die konden rustig verder rondkijken. Kijk ook maar eens bij weblog van Zwolle, of bij de Zwolse Courant of bij Gon Homburg.

Kinderen (vooral jongetjes) pikken het klossen snel op. Toen hier zo’n twintig jaar geleden voor de flat nog een kleuterschooltje was ben ik er ook een aantal middagen geweest. De kleuterjuf (die had je toen nog) viel op dat kinderen die anders moeite hadden zich nu beter konden concentreren, en de zogenaamde “loop”kinderen bleven nu zonder problemen langer op de stoel. Wat leren kinderen nu nog aan handwerken thuis en op school? Goed voorbeeld doet goed volgen en als zij moeder/oma bezig zien… In elk geval hadden nu een paar kinderen leuke ervaringen, wilden thuis verder. Op de website van LOKK staat links ook een kopje kinderen.

Ik kreeg een telefoontje van de eerste voorzitster van de LOKK Lia Baumeister. Zij wilde me bedanken voor de gezellige tijd en de foto’s. “Het is heerlijk om niet meer in een bestuur te zitten” zegt zij, “en gewoon wat mensen enthousiast te maken voor welke techniek ook.”‘

18 gedachten over “Handwerkbeurs Zwolle 2010

 1. Ja, Ja Berthi het was erg druk
  Totaal zijn er zo;n 9300 bezoekers geweest en dat in 3 dagen.
  Erg druk maqar wel gezellig.
  Annemieke

 2. Prachtig toch die fascinatie van kinderen voor het kantklossen! Goed dat het LOKK op deze manier “jong bloed kweekt”.
  Ik begreep van Afke’s log over Zwolle dat Merklappenvereniging Merkwaardig er ook een kraam had en er maar liefst 19 nieuwe leden heeft bijgekregen.
  Helaas ben ik zelf niet naar Zwolle geweest.

 3. Druk, maar heel gezellige daar in Zwolle afgelopen weekend-in de lange kassarij begon iedereen al te babbelen met elkaar over reis/hobby etc.En het kantklossen met de kinderen-heel herkenbaar want mijn inmiddels 87 jarige moeder heeft het kantklossen 15 jaar geleden ook aan mijn nu 27 jarige dochter geleerd die in Zwolle weer een stukje jeugd terugvond….en bij thuiskomst oma weer belde om te vertellen over de beurs!!!Fijn dat toch nog zoveel belangstelling is voor de vele handwerktechnieken door oud en ….jong

 4. Dat had ik echt nooit kunnen bedenken, dat kinderen zo aangetrokken worden door kantklossen, wat leuk!!!
  Vanmiddag was mijn handwerkvriendin bij me en ze is in Zwolle geweest, heeft door alle drukte niet alles kunnen zien, dus dat klopt wel met wat je hier laat zien aan rijen liefhebsters.

 5. Fijn dat er een enorme belangstelling was voor het kantklossen in Zwolle. Lia, Christa en Gon een begrip in kantklossend Nederland, en vele landen daarbuiten. Altijd merk je dat de kinderen en vooral de jongens enorm veel geduld hebben om te blijven kijken naar een kantklos demonstratie. Als ze het ook zelf kunnen proberen is helemaal prachtig.
  Elma

 6. Helaas dit jaar niet kunnen gaan maar vorig jaar wel geweest. En die lange rij voor de ingang helemaal niet erg. Tijdens het wachten worden contacten gelegd. Geen voordringen niet boven elkaar staan . Nee gewoon gezellig. Je ziet dan hoe het hoort hoe mensen met elkaar omgaan.

 7. Ik zal alle tentoonstellingen aan mij voorbij laten gaan .
  De stad Zwolle alleen al zou mij trekken , maar alles is zo veranderd , ik houd het bij de herinneringen .
  Prachtig dat er met kinderen aan kantklossen wordt gedaan . Dat kan ook best , het is niet zo moeilijk om eenvoudig te beginnen . De Ariadne heeft vroeger ook vaak aandacht geschonken om met kinderen te kantklossen . Het kan ook op een eenvoudige ondergrond van bijvoorbeeld zoals toen werd gedaan , een stuk plaatschuim .
  Het werken op een kussen gaat natuurlijk veel beter . En over kussens gesproken , daar is nog heel wat over te zeggen , de vorm , de vulling etc .

 8. heerlijk dat die kinderen het oppikken en t blijft voortbestaan…dan hoef ik er niet aan en kan ik me bij de rest houden ;)))
  dit meen ik ,als iets verloren dreigt te gaan van cultureel erfgoed , dan wil ik er iets aan doen (desnoods zelf klosjes werpen….zou wat worden met mijn chaotische inslag..heel kunstzinnig waarschijnlijk ;)))

 9. Kantklossen is de makkelijkste handwerktechniek om te leren! Het lijkt niet zo maar het is echt waar! Alles is een kwestie van klosjes links over rechts leggen of rechts over links. Het aantrekken van de draden is ook niet moeilijk.
  Ik had het met de ’temari mevrouw’ even over geduld. Waar ik die temari ballen het raam uit zou smijten, werd zij daar juist heel rustig van. Interessant is dat: de een kan geduld opbrengen voor iets waar iemand anders de kriebels van krijgt en omgekeerd. Toch is het allemaal hetzelfde geduld.
  Ik was met Betsy (van de GAAA-deken) in Zwolle. Onze indruk was dat de gemiddelde leeftijd toch 55+ was. Daar zaten wij met z’n tweetjes dan gemiddeld nog onder!

 10. geen Zwolle voor mij, maar het is fijn te lezen dat er zo leuk is gewerkt en geoefend door de jonge generatie.

 11. Zwolle was ook dit jaar weer prachtig en inspirerend. Die rij buiten, deze foto is natuurlijk op vrijdag 10 uur genomen. Zondag even na elf viel het allemaal wel mee.
  Maar het klopt, kontakt is er meteen. We hebben allemaal dezelfde interesse: handwerken!

 12. Wat ben ik blij dat ik thuis gebleven ben veel te ver !!
  En na Paris !! Was het niet nodig !! Kunnen niet alles maar zal wel mooi geweest zijn.
  Er zullen vele genoten hebben, op jaar basis word het allemaal een beetje veel. Zo vaak tegenwoordig is er wel ergens een tentoonstelling.
  Maar alleen de contacten tegenwoordig is wel super leuk door web-logs.

 13. We zingen de hele dag : Losjes , losjes gaan de klosjes . . . .
  Waar zijn de kantklossters met mooie klosjes ?
  Laat eens wat zien , er zijn soms prachtige exemplaren .
  We kunnen meneer Google ook om hulp vragen die weet vaak overal raad op .

 14. Gerrie, je daagt me wel uit om eens een logje te schrijven over kantklosjes.
  Daar heb ik wel eens aan gedacht, en ik heb ook wel wat om te laten zien, dus nu dan toch maar………?

 15. Enig die kinderen en wij hebben het heel gezellig gehad in Zwolle.
  Als je van te voren kaarten besteld dan hoef je niet in de rij te staan.

 16. Ik ben ook geweest en heb met twee quiltvriendinnen een heerlijke dag gehad. We hebben inderdaad een jongetje zien kantklossen en pikte het zo pittig op, leuk om te zien! En ik ga met mijn 82 jarige moeder naar het Textielfestival in Leiden opnieuw genieten van al het moois in textielland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *