Opening vernieuwde bibliotheek Audax Textielmuseum

Textielliefhebbers en handwerksters houden van boeken, zowel patroonboeken als naslagwerken. Menigeen zal dan ook een fraaie collectie boeken in de kast hebben staan waar regelmatig een boek van de plank gepakt wordt. Zo gebeurt het eveneens bij mij. Boeken heb ik nooit genoeg. Er is altijd plaats voor een nieuwe aanwinst, of dit nu een boek vers van de pers is of antiquarisch, het maakt niet uit. Informatie is van harte welkom. Nu wil het uiteraard niet altijd lukken om het juiste boek te bemachtigen. Gelukkig bestaat de bibliotheek en voor de grootste collectie textielboeken moet je in de vernieuwde bibliotheek van het Audax Textielmuseum zijn, dat vandaag geopend is.

De vernieuwde bibliotheek heeft de vorm van een ruime open studeerkamer. Hier is de zeer omvangrijke verzameling boeken en tijdschriften van het museum te vinden. Met de nieuwe bibliotheek heeft het museum een ontspannen plek gecreëerd om te lezen en te studeren. Kastenwanden bestaan afwisselend uit boekenkasten, speelse openingen naar de achterliggende ramen, presentatiekasten voor nieuwe boeken en zitjes. De tijdschriftencollectie is ondergebracht in een stalen rek aan rails dat tevens de functie heeft van ruimteverdeler. Het is kortom een sfeervolle bibliotheek waar men prettig kan browsen en bladeren.

De bibliotheek bevat 19.000 boeken en een grote verzameling tijdschriften over de geschiedenis van de textielindustrie, textieltechniek, beeldende kunst en textielvormgeving. Naast boeken bevat de bibliotheek archiefcollecties van kunstenaars en vormgevers. Van diverse textielbedrijven bewaart de bibliotheek documentatie en een enkele archiefcollectie. Ook stalenboeken en werkschriften van de Textielschool en van bedrijven zijn te vinden in de bibliotheekcollectie.

Het belangrijkste deel van de bibliotheekcollectie staat in open opstelling in de nieuwe bibliotheek. Het overige deel van de collectie staat in het depot. Bezoekers kunnen deze depotcollectie (archiefcollecties, historische en antiquarische boeken, jaargangen van tijdschriften, stalenboeken en werkschriften van de Textielschool) op aanvraag inzien. De catalogus van de bibliotheek is volledig te raadplegen via het Collectiezoeksysteem op de website van het museum.

Openingstijden bibliotheek:
dinsdag tot en met donderdag 13.00 tot 17.00 uur, buiten deze tijden op afspraak.

Individuele bezoekers kunnen een afspraak maken via bibliotheek@textielmuseum.nl
Groepen kunnen een afspraak maken via groepsboekingen@textielmuseum.nl

12 gedachten over “Opening vernieuwde bibliotheek Audax Textielmuseum

 1. Alles keurig ingedeeld en wat een uitgebreide collectie .
  Eigenlijk kwam ik nooit zo vaak in een bibliotheek . Alleen in Leiden wel eens lang geleden , wat een geweldige plek .
  Zoveel sfeer van vroeger . Ik weet echt niet of het nog zo bestaat . Het was in de binnen stad . Eerlijk gezegd wil dit meisje zo graag haar eigen collectie bezitten en een boek kunnen pakken op een ogenblijk dat het haar schikt .
  Boeken uit een bibliotheek moeten op tijd terug . .
  Maar het is toch mooi dat deze textiel / handwerkcollectie zo uitgebreid bestaat .
  Wanneer je daar wilt gaan kijken kun je maar beter je nachtkleding meenemen en je laten opsluiten , want hoe wil je anders een beetje overal in duiken en zoveel informatie in je opnemen .

 2. 19.000 boeken, wat een enorme collectie. Zoals Berthi al zegt, handwerk(boeken) heb je nooit genoeg. Hier ga ik zeker een middag op bezoek om lekker te kunnen lezen en plaatjes kijken.
  Gerrie heeft maar stoute plannetjes, om zich op te laten sluiten in het museum en dan lekker verder te kunnen lezen.
  Elma

 3. Mocht je nog geen plannen hebben gemaakt voor je vakantie. Misschien een optie een paar dagen of weken om hier naar toe te gaan. Want we zullen nooit genoeg hebben aan een paar uur. Ik denk niet dat onze eigen verzameling minder zouden worden. Zoals Gerrie al zegt je eigen boekjes in je eigen huisje kan hier niet tegen op.

 4. Waaw…heel gauw eens even ‘knitting’ ingetypt….daar komt me toch een hoop uitrollen!
  Fantastisch zo’n keuze in boeken!

 5. Dank je voor het plaatsen van dit uitgebreide bericht over de bibliotheek van het Textielmuseum. Jullie zijn allemaal van harte welkom. Gisteren zijn er al veel enthousiaste bezoekers langs geweest. Ik ben blij de mooie collectie nu op zo´n toegankelijke manier aan te kunnen bieden aan iedereen.
  Hartelijke groet van de bibliothecaris van het Textielmuseum

 6. Ik wil nog naar de tentoonstelling Kraakhelder, dan ga ik zeker eens kijken.
  Van te voren maar even in de catalogus op internet kijken.

 7. @Gerrie, je hebt geen tijd om te slapen als je eenmaal in deze bibliotheek bent!:-) Gewoon dag en nacht doorlezen!:-)
  @Elma, toen ik bij je op bezoek was, vond ik het een genot om eventjes in jouw boekenkast te neuzen.
  @Hilda, en op dit moment worden er aardig wat nieuwe boeken uitgegeven. Heerlijk toch!
  Het verbaast me niet als de bibliotheek van het textielmuseum wekelijks groeit met mooie nieuwe uitgaven.
  @mieke s, toch een uitstapje naar Tilburg!?
  @Jantiene, leuk dat je een reactie plaatst. Ik wens jullie heel veel succes met deze fraaie toegankelijke locatie. Ik kom zeker eens langs.
  @willy, over deze expositie komt nog een log.

 8. Dit is een hemeltje voor handwerksters en ik ben steeds maar aan het bedenken hoe ik toch al mijn dierbare handwerkboeken vlakbij me zou kunnen hebben, de zolder staat vol, maar ik wil ze náást me hebben. Zoveel plaats heb ik helaas niet …

 9. wat een goeie info ,fijn om te weten ,niet om de hoek, maar goed dat t er is als ik iets wil zoeken!!!

 10. O zeker Betsy…even kijken hoe het met mijn treinkaart voor ouderen gaat uitkomen. Daarmee kan ik maar 7 keer grátis reizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *