Kontich lappen in Goes

De merk- letter- en stoplappen van de Heemkunde Kring van Kontich zijn al verschillende keren tentoongesteld. Heb je de expositie telkens misgelopen, dan krijg je nu een herkansing. Deze collectie, die toegenomen is tot 140 stuks, is van 8 juli tot 12 augustus 2010 te zien in de Grote of Maria Magdalena Kerk aan de Singelstraat te Goes. In deze collectie bevinden zich naast Belgische merklappen ook Nederlandse.

Tijdens de tentoonstelling is de catalogus ’t Zijn lappen verkrijgbaar. Tevens zijn een aantal patronen van de merklappen te koop.

De toegang tot deze tentoonstelling is gratis en bezoekers kunnen daarna met korting de overige collectie van het er tegenover gelegen museum bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website van Historisch Museum de Bevelanden.

Een stoplap uit 1802 gemaakt door Isabelle Marie van Ooteghem. Zij is geboren in Zeveren bij Deinze, maar maakte deze stoplap in de kloosterschool van Moeskroen. Zij borduurde de volgende tekst:

FAIT PAR MOI ISABELLE MARIE VAN OOTEGHEM NATIVE DE ZEVEREN FAIT OU COUVENT A MOUSCRON 9 AOUT 1802

16 gedachten over “Kontich lappen in Goes

 1. De dames van Kontich hebben een prachtige collectie opgebouwd.
  Fijn dat we dit weer een keer kunnen gaan zien.

 2. Inderdaad is dit weer een prachtige collectie. Jammer dat we niet kunnen horen wat de gedachten zijn geweest van de maaksters toen ze bezig waren met deze pronkstukken.

 3. Een prachtige collectie!
  Sluit ook mooi aan op het verhaal van gister van Frouke. Door omstandigheden kwam ik daar pas vandaag aan toe.

 4. mooie merklap van Isabelle. Wordt vast een mooie tentoonstelling en goed gevonden , gratis en midden in het toeristenseizoen Mooie reclame voor de handwerkfabie-

 5. mooi staat genoteerd ,zie dat ze ook een handwerkcafe hebben ;))

 6. Helaas, daar zal ik niet naar toe kunnen,misschien wil iemand voor mij de catalogus kopen en dan opsturen (tegen vergoeding van de postzegels natuurlijk) of is er een dappere noorderling die er naar toe gaat??? Lijkt me zó mooi!

 7. In sept. 2008 met Yvonne en Paulie in Kontich geweest, sfeervolle omgeving en een fantastische dag. Nu de tentoonstelling in Goes komt deze zomer ga ik zeker nog eens.
  Frouke wat is het probleem ? je stapt in de trein (met een handwerkje of een boek) en in Goes stap je er uit en loopt zo het stadje in.
  Wij gaan dan altijd even in het Museum t.o. de kerk uitrusten en genieten op de boven etage van het filmpje waar een Zeeuws Meisje zich in klederdracht hult en in tZeeuws tekst en uitleg geeft. LEUK !! Lies Huizer

 8. Lies, geen probleem vanuit Groningen NL,ben gek op Zeeland (in oktober hebben we er nog een lang familieweekend gevierd) en mn man is een halve Zeeuw, maar vanuit Hongarije, waar we net in die tijd zijn is het wel een beetje ver…vandaar de vraag!

 9. De stoplap is helemaal een droom .
  Iedere keer als je zoiets ziet kun je weer denken , gelukkig dat dit bewaard is gebleven .
  En er dan ook nog een goede plek voor hebben of vinden en geen gekke dingen mee uithalen .
  Zoals een collega vroeger zo trots was op een stoplap in roodwerk en er zonodig grondig een was beurt aan moest geven , dat liep helemaal mis

 10. @Frouke: ik heb de catalogus in huis ivm de tentoonstelling in 2000. Je mag ‘m gerust hebben want ik ga ook wel weer naar Goes.
  Maar ik wil je wél vertellen dat het een boekje is van 125 bladzijden met beschrijvingen waar GEEN plaatjes in staan.
  Er staan maar een stuk of 15 fotootjes in van de tentoongestelde lappen, helaas!

 11. @Josefien, je bent me een fractie voor. Ik kom net teruggelopen van mijn boekenkast want ik dacht twee exemplaren van deze catalogus gekocht te hebben in 2000. En dat klopt. Aan één exemplaar heb ik genoeg. Dus… Frouke stuur me je adres per mail dan komt de catalogus naar je toe.
  Ik heb de lappen in 2000 gezien en het is beslist de moeite waard om deze pareltjes te gaan bewonderen.

 12. Ik ben er geweest. Alle andere keren had ik gemist. Het was zeker de moeite waard en ik heb er samen met mijn moeder van genoten.
  De catalogus gekocht. Alleen jammer dat niet alle lappen er in staan.
  Wat ik nog wil vragen wat betekent 15/20 draads. Kan het dan niet precies worden geteld? Ik heb het een antal keren gezien.
  Ik heb eeb klein verslagje gemaakt op een ander blog van mij http://steekjes.blogspot.com/2010/07/merklappen-goes.html
  groetjes,
  Ziggy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *