Ik was negen toen ik moest trouwen

Op een avond in februari 2008 kondigt Aba (vader) aan dat hij goed nieuws heeft. ‘Nojoud, jij gaat binnenkort trouwen.’ Ze trouwt met een man die drie keer zo oud is. Ondanks zijn belofte wordt de negenjarige Nojoud seksueel misbruikt en geslagen. Nojoud huilt, huilt en blijft huilen. Haar man wordt er gek van en met zijn goedkeuring mag Nojoud een poosje bij haar ouders logeren.

Op 2 april 2008 gaat Nojoud de deur uit om brood te kopen voor haar familie en besluit niet terug te komen voordat zij bereikt heeft wat ze wil. Ze neemt een minibus, bij de eindhalte stapt ze uit en stapt voor het eerst alleen in een gele taxi. Ze gaat naar de rechtbank en wil een rechter spreken. ‘Wat wil je’, vraagt hij. ‘Een echtscheiding’, antwoordt Nojoud.

De rechter luistert naar Nojoud en wil haar helpen. Ze is een dapper meisje. Andere meisjes die dezelfde zorgen hebben als Nojoud durfen er helaas niet over te praten. De rechter laat Nojoud niet meer teruggaan naar haar man. Ze wordt opgenomen in het gezin van de rechter Abdel Wahed. Advocate Shada gaat er alles aan doen om de scheiding voor elkaar te krijgen. Het zal een lange moeizame weg worden. Er is immers een contract getekend en anoniem goedgekeurd door de mannen van de familie. Volgens Jemenitische traditie is dat rechtsgeldig.

Door de mediacampagne van Shada breekt de grote dag sneller aan dan verwacht. Op 15 april 2008 zit de rechtzaal helemaal vol met mensen. Uiteindelijk stemt de man van Nojoud in met een echtscheiding.

Het is een aangrijpend verhaal van een moedig meisje dat de kracht heeft om naar de rechtbank te gaan om een echtscheiding aan te vragen. Nojoud heeft veel losgemaakt. Verschillende meisjes volgden haar voorbeeld en onder druk van publiciteit heeft het parlement ingestemd met een wijziging van de wet. De wet verbiedt het uithuwelijken van meisjes tot 17 jaar.

Nojoud zit weer op school, zoals ze zelf graag wilde. Dankzij de auteursrechten van dit boek zal ze haar studie om advocaat te worden kunnen financieren en misschien een veilig dak boven haar hoofd kunnen bouwen.

Ik was negen toen ik moest trouwen, Nojoud Ali & Delphine Minoui,
€ 17,95.

11 gedachten over “Ik was negen toen ik moest trouwen

 1. Wat een aangrijpend verhaal, knap dat ze dit gedurfd heeft.
  Ze heeft hiermee voor elkaar gekregen dat ze niet beneden de 17 jaar meer uitgehuwelijkt kunnen worden.Geweldig !!
  Geweldige Rechter !!

 2. Vol afschuw lees je dit verhaal, wat een moed van dit kind.
  Ze heeft met haar moed heel wat bereikt voor andere jonge vrouwen.
  Elma

 3. Dit gaat op mijn boekenwens-lijst! Wat een dappere meid, ze zal een goede advokaat worden en met dit doorzettingsvermogen veel voor haar land kunnen betekenen. Als ik haar kan steunen door dit boek te kopen dan doe ik dat van harte.
  Voor wie vandaag over de hoofden gaat lopen op de handwerkbeurs in Zwolle: denk er s.v.p. aan dat mijn hoofd daar ook tussen zit!

 4. Verhaal om koud van te worden, Moed heeft Nahoed in ieder geval wel,

 5. @marcella, ook zo’n vreselijk verhaal dat in Nederland veel los heeft gemaakt. Diverse kranten hebben hier aandacht aan besteed. En maar goed ook.
  @mieke s, een fijne dag in Zwolle!

 6. ook gisteren was het dringen geblazen in Zwolle, desondanks best leuk (maar niet vaker dan 1x per jaar wat mij betreft) files terug minder leuk (heen ook trouwens) en toen deze blog: tja, het zijn soms de meest onverwachte
  mensen die werkelijk moed vertonen, tjonge , zo’n “kleintje”… Onvoorstelbaar dat bv. mn eigen kleindochter zoiets zou overkomen (die is bijna 9)Zeker koop ik dat boek, ik hoop dat ze al haar doelen bereikt in dit leven!

 7. t ergste vond ik haar schoonmoeder ,die haar zoon aanmoedigde haar koppigheid eruit te slaan…..vreselijk zo’n vrouw zonder hart…om over die wellustige vieze pedofiel maar te zwijgen. Gelukkig vond ze een luisterend oor bij de vrouwelijke rechter,voor hetzelfde geld wordt er niet naar zo’n kind geluisterd.
  Ik heb het met boze opengesperde neusgaten gelezen en ben blij dat met ieder verkocht boek ,zij dichter bij haar doel komt…..

 8. Helaas komen deze dingen nog dagelijks voo. Gelukkig zijn wij niet met deze tradities groot gebracht.

 9. Soms denk je dat zoiets neit bestaat, maar helaas… de werkelijkheid is anders. Het zal je maar overkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *