Kunst verzamelen

Gerrit Komrij verzorgt de rubriek Kunstwonderen op de achterpagina van NRC Handelsblad. Vandaag neemt hij Michael Kienzer onder de loep.

… Intussen zijn installatiekunstenaars de grootste elitaire stinkers die maar bestaan. Alles wat ze maken blijft eeuwig onbereikbaar voor het publiek. De eenvoudige liefhebber kan hun producten niet kopen, niet verzamelen, niet opstellen in huis, niet lenen bij de kunstuitleen. Reproducties zijn technisch onhaalbaar. Elke persoonlijke omgang met een kunstwerk is uitgesloten.
… De rooie kluwen die de Oostenrijker Michael Kienzer installeerde heet ‘Zonder titel’. Nog een wonder dat-ie niet ‘Knotje Wol’ heet. Of ‘De ondraaglijke lichtheid van ankerkabels’. Michael levert de kluwens ook in ijzerdraad of staalwol. Te zwaar en vooral te duur om in je huis te zetten, als je tenminste geen miljonair met een balzaal bent. …

Tja, wie wil nu graag een bol van staalwol, kabels of ijzerdraad in huis hebben? Ik kan me een goedkoper en levendig kunstwerk van bollen breigaren voorstellen. En gelukkig hoef je daar geen miljonair voor te zijn.

11 gedachten over “Kunst verzamelen

 1. Berthi, het eerste wat je ziet als je hier op het web-log komt is de titel Kunst verzamelen.
  Dan zie je de bol/knot en denk je. Kunst?
  Ik heb onlangs op een tentoonstelling ook diverse kunstvoorwerpen gezien waarvan ik dacht. Kunst? Bijvoorbeeld een huis tuin en keuken trechter met een slang eraan. De prijs daar zou je met z’n tweeën een week van op zonvakantie kunnen. Laagseizoen, maar toch!

 2. @willy, we hebben het al eens eerder gehad over het begrip kunst. Wat is kunst?
  Dit vind ik o.a. via Google:
  Kunst is een uiting van menselijke creativiteit die primair bestaansrecht heeft door de waardering van anderen.
  Kunst is dat wat gemaakt is met de vooropstaande bedoeling (één of meer van) de menselijke zintuigen én de menselijke geest te prikkelen.
  Het is niet mogelijk een determinerende definitie te geven, omdat kunst een sociologisch, psychologisch én historisch gebonden begrip is. En dus continu in beweging. Kunst is in die zin een verzamelbegrip voor het totaal aan kunstuitingen, zoals dat gegroeid is vanuit historische en culturele tradities.
  Het maken van unieke creatieve dingen, zoals een schilderij of een beeld, of de producten zelf `grafische kunst` `beeldende kunst`.
  Wat valt er nu onder kunst? Is dat een simpele trechter met een slang eraan of de rode kabels die tot een bol zijn gevormd? Helaas zie ik dat niet als kunst. Of valt dit wel onder de noemer kunst omdat er een behoorlijke prijs aan vastkleeft? Kunst mag blijkbaar niet te goedkoop zijn. Wat dacht je van de borduurwerken van Rob Scholte, die hij overigens niet eens zelf borduurt? Hij koopt ze in kringloopwinkels, laat de achterkant zien en vervolgens komt er een leuk prijskaartje aan te hangen.
  Kunst is een onderwerp waarover de meningen nogal uiteen lopen.

 3. Ik zie hier ook geen kunst in. Maar wie ben ik. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denk. En wat betreft Rob Scholte, noem ik dat pronken met andermans veren.

 4. Deze rode bol , in mijn ogen koord waar je zo mee kunt gaan macrameeen , heeft Gerrit Komrij mooi omschreven .
  We zullen nog zoveel uitleg kunnen bedenken wat is nu eigenlijk echt kunst , een ieder heeft er zijn eigen beleving bij .
  Over smaak valt niet te twisten en we kunnen er lang over doorborduren , we zullen het wellicht nooit eens worden .
  Evenals de beoordeling over Quilts en de zeer Artachtige doeken die er gemaakt worden . Wie er met kunst bezig wil zijn doet het op eigen wijze , misschien met een homp klei er veel in leggen wat voor een buitenstaander niet begrepen wordt .
  Wat ik zo prachtig vind van creativiteit , hoe er een groei ontstaat in vormen en kleuren in de loop der jaren .
  De rode kluwen geeft voor vandaag weer veel stof tot nadenken en reageren .

 5. Er zijn blijkbaar mensen die voor deze kunst geld neertellen. Anders was het snel einde verhaal voor deze kunstenaar.
  Over de motivatie kun je alleen maar speculeren. Bang om voor ouderwets versleten te worden? Elitair superioriteitsgevoel? Of toch gewoon mooi vinden?
  De grootte van het bolletje wol is niet duidelijk. Maar het lijkt me een prima tuinbeeld voor een garenfabriek of iets dergelijks.

 6. Ik vind dit toch wel heel erg mooi gemaakt en zie het zo staan in de hal van een kantoor of bijvoorbeeld bibliotheek.

 7. Wel een lekker kleurtje, zou ik zo een truitje van willen maken. Maar dan wel van lekker zachte wol.

 8. Niet gedacht dat ik zoveel kunst in huis had ☺☺☺
  Mooi die zin Berthi….”Kunst is een uiting van menselijke creativiteit die primair bestaansrecht heeft door de waardering van anderen.”
  Zo te horen is dit dan geen kunst!

 9. @Gerrie, kunst is moeilijk te definiëren, vind ik zelf. Wat wel zo is, dat aan kunst bijna altijd een behoorlijke prijs vastzit. Goedkoop en kunst gaan niet samen, want is een ontwerp goedkoop dan wordt het door teveel mensen gekocht en gaat de exclusiviteit er vanaf.
  En dan valt er over smaak te twisten. Wat ik mooi vind, vind een ander afschuwelijk. Dat is ook maar goed. Het zou bijzonder saai zijn als we met z’n allen hetzelfde deden.
  Creativiteit is oneindig. Er zijn de laatste jaren ontzettend veel mooie, bijzondere, aparte ontwerpen ontstaan. En hieruit maakt iedereen zijn/haar keuze. Mooi toch!
  @Saskia, jouw optie lijkt me een prima idee.
  Of wat Annelies vdB zegt, in de hal van een kantoor of bibliotheek, maar dit moet dan wel een erg grote hal zijn. Gerrit Komrij spreekt over een balzaal!
  @ine, jaja, van mooie bollen breigaren kun je een prachtig kunstwerk maken. Ik zie het voor me!

 10. Wat een kunstige mooie rode bol wol.
  Het doet mij denken aan de DOEBAL van ongeveer 25 jaar geleden. Op de beurs Kreatief in Utrecht kon je een doos kopen, die thuisgestuurd werd. Gevuld met 1 bol wol, wel 20 draden die samen tot 1 draad werden gewonden tot 1 bol, of het 5 of 10 kg. was weet ik niet meer. Heel veel tijd heeft het gekost om deze draden te splitsen en er bolletjes van te maken. Nog staat er een kist met resten van dit garen.
  De verkopers van deze doos genieten nu van hun welverdiende rust. Wat begon met deze doos is uitgegroeid tot een groot Internationaal bedrijf in Patchworkstoffen RHINETEX in Andelst. Zo zie je maar hoe een bol wol uit kan rollen tot iets groots.
  Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *