Smartlapjes

De handwerkende oma’s worden in het zonnetje gezet. Zondag was het de oma van Erwin die de mutsen breide voor de voetballertjes en vandaag zijn het oma Hogendorp, oma Van Swieten, oma Clasien, oma Loes, oma Van Duijkeren, allemaal oma’s die van borduren houden. Op bestelling borduren zij een tekst op een zakdoekje. Als je op tijd bestelt dan wordt jouw Smartlapje tentoongesteld op de expositie in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam op 9 mei 2010, van 15.00 tot 20.00 uur. Entree is gratis en er is live smartlapmuziek! Op deze dag kun je kennismaken met de oma die jouw zakdoekje heeft geborduurd. Prijs voor een Smartlapje is 10 euro.

Het initiatief voor Smartlapjes is ontstaan om jong en oud met elkaar in contact te brengen en om een oud ambacht in de spotlight te zetten. Smartlapje is één van de onderdelen van de kunstmanifestatie Liefde in de Stad die ieder jaar in Amsterdam plaatsvindt.

15 gedachten over “Smartlapjes

 1. Wat een hartverwarmend eind aan een avond waarin ik het zo koud kreeg van het debat bij Pauw en Witteman….Ik kende als noorderling het project Liefde in de Stad niet, maar dit is het soort menselijke activiteit , denk ik, waarmee we de wereld leefbaar kunnen houden. Hè, ga ik toch nog lekker slapen….dank Berthi en dank Oma’s alvast. Ná 9 mei ga ik er eentje bestellen, zo’n smartlapje!

 2. Wát een leuk initiatief!!
  9 mei is moederdag. Dan is er, voor mij veel dichterbij, ook nog iets anders heel leuks: Tilleke komt naar Museum de Kantfabriek!!

 3. Oma’s aan de top. Ook die geen oma zijn mogen meeborduren. Elke dag merk ik wat belangrijk handwerken voor mensen is.
  Ook laat ik steeds duidelijk zien dat het niet zo erg fijn hoeft te zijn om toch erg mooi te zijn.
  Deze oma’s erg veel succes met hun smartlappen.
  Van mij mogen ze borduren: Uithuilen en opnieuw beginnen.
  Elma

 4. Frouke, dat je het nog aandurft om in deze tijd naar debatten op tv te kijken…We zullen de smartlappen nodig hebben de komende tijd – en nog lang daarna 🙁
  Weer een mooi initiatief en fijn dat je het ons laat zien Berthi.

 5. Prachtig die smartlapjes, ik heb Sven al een knuffel gegeven maar inderdaad een smartlapje is beter.

 6. Hallo Frouke. Jij hebt ook dat vreselijke debat gezien. Eerst de ellende van Sven en toen dat debat. Wij wonen niet in maar vlak bij Den Haag. Ik ben er geboren en ik houd m’n hart vast. Ons tolerante land, wat is er toch gebeurd? Gisteravond had ik in ieder geval kromme tenen en last van plaatsvervangende schaamte. Een hele grote smartlap is nodig.
  Het plaatje is wel rolbevestigend. Dit is meer een “oude oma”. Zo noemen mijn kleindochters hun overgrootmoeder. Ik ben gewone oma, ach ja.
  Anneke SK

 7. En wat borduren we op het ‘smartlapje ‘ voor Sven…………?????????

 8. @lheurebleue, jij bent dan een jonge oma! Deze dame is heel wat jaartjes ouder dan jij!
  @frouke, ik heb het debat gemist. Wij zijn blijven hangen in de ellende van Sven.
  Dit soort mooie projecten zijn belangrijk en zorgen voor kleur in de maatschappij en een mooie samenleving.
  @ine, ja ik weet het! Er komt t.z.t. een log over de expositie van Tilleke in Museum de Kantfabriek.
  @Elma, iedereen maakt op haar/zijn manier mooi handwerk, of dat nu fijn of grof is. De afwisseling hierin is juist zo leuk.
  @mieke s, ik hoop dat de oma’s de bestellingen aan kunnen…
  @Saskia, zou hij er aan één genoeg hebben?
  @Elza, beiden heeft hij nodig!
  @Anneke Schoonenberg Kegel, jij bent een jonge actieve oma.
  @Mien B, moeilijk, moeilijk, moeilijk…

 9. dag Mieke, AnnekeSK en Berthi…tja, het spijt me dat ik even de politiek deze heerlijke blog liet binnensluipen. vergeet mn opmerking maar gauw weer, maar vannacht kwam het wel recht uit mn hart, vandaar…Maar ik bespeur geestverwantschap en dat is toch stiekem eventjes fijn….
  En over oma’s geproken, want daar ging het per slot om: ik moest om mezelf grinneken.Ik ben óók oma! Met heel mn hart… en inderdaad dèze oma’s vallen voor onze kleinkinderen in de categorie over-oma…
  Vandaar denk ik dat ik een zakdoekje wil bestellen in plaats van er zelf een maken???

 10. Leuk initiatief. Hopelijk worden heel veel busedouken geborduurd

 11. @Hilda, busedouken? Dialect voor zakdoek?
  Mijn moeder zei vroeger altijd snotlap tegen een zakdoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *