L’Aiguille en Fête II

Joke Visser was dit jaar aanwezig op de handwerkbeurs L’Aiguille en Fête in Parijs. Vandaag doet zij verslag van deze indrukwekkende beurs.

L’Aiguille en Fête, van 11 tot en met 14 februari 2010, Parijs.

De TOP internationale handwerkbeurs van Frankrijk.

Het was een fantastische ervaring op deze internationale beurs (in Frankrijk noemen ze dat salon) te mogen exposeren. Ik was daar met 25 antieke merk- en stoplappen en met 40 oude technieken en pronkrollen, ook wel souvenirs de ma jeunesse genoemd of zoals de Fransen zeggen rouleaux d’écoliers.

De salon vond plaats in de Grande Halle de la Villette, een prachtig monumentale hal in het noordoosten van Parijs.

Op de begane grond stonden ruim 200 stands voor breien, haken, patchwork, quilten, naaien, borduren. Alleen naaldhandwerken dus. Er zijn in de hal ook zes mezzanines, grote vierkante inpandige balkons. Vier daarvan waren gereserveerd voor exposities. Bijzonder mooi waren de exposities van de kostuums van de Opera de Paris en van de Comédie Française.

Ik was met mijn expositie te gast bij de Association France Point de Croix. Een vereniging van meer dan 3000 borduursters. Ook waren enkele lokale clubs uit de voorsteden van Parijs aanwezig. Zij toonden hun eigen bijzondere borduurwerken (trésors), zoals een poppenhuis, een commode met in de laden op ware grootte nageborduurde DMC boekjes en SAJOU vouwboekjes, een kaartspel en een nageborduurd bekend Frans kinderboek, de gehele tekst en alle afbeeldingen. Schrijfsters en ontwerpsters van borduurpatronen waren uitgenodigd om hun boeken te signeren.

Voor mijn rollen was een speciale constructie gemaakt, bedacht door mijn man, waardoor de rollen in zijn geheel en van twee kanten konden worden bekeken. De rollen kwamen dan ook heel goed tot zijn recht.

Elke dag was ik met heel veel plezier aanwezig van ‘s morgens 9.00 uur tot ’s avonds 19.00 uur om alles aan de bezoekers uit te leggen. De ene keer in het Frans, dan weer in het Duits of Engels en soms ook in het Nederlands. Bezoekers (± 10.000 per dag) kwamen overal vandaan: Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk natuurlijk, Engeland, Duitsland en zelfs Amerika. Een ideale gelegenheid om contacten te leggen, niet alleen met bezoekers, maar ook met schrijfsters, ontwerpsters en uitgevers.

Het was een TOP-gebeuren. Formidabel, vooral ook door het enthousiasme van de mensen.

Handwerken leeft enorm in Frankrijk en de borduursters zijn beduidend jonger dan doorgaans in Nederland het geval is. Iedere keer als ik in Frankrijk ben, en dat is zes keer per jaar, zie ik weer nieuwe handwerkboeken en weer nieuwe handwerkbladen. De Fransen schijnen er geen genoeg van te kunnen krijgen. Geweldig toch? Een heel verschil helaas met Nederland.

In Frankrijk leeft het borduren en zal het blijven leven.

Amicalement,

Joke Visser

28 gedachten over “L’Aiguille en Fête II

 1. Dank je wel voor je mooie verslag. Ook ik koop iedere keer dat ik in Frankrijk ben prachtige borduur en patchworkboeken.

 2. Ik heb deze prachtige stand gezien, enig ! Als ik de vele berichten lees over allerhande handwerkactiviteiten in Nederland en Frankrijk dan vind ik dat er in België helemaal niets gebeurt. Ook Nederland heeft een lange handwerktraditie, Joke schrijft er nogal negatief over, soms wou ik dat ik wat dichterbij woonde om af en toe langs te kunnen komen. Lezingen, tentoonstellingen,musea, workshops… er valt zo veel te beleven op handwerkgebied in Nederland. Meepikken dus !

 3. het staat nog steeds op mijn verlanglijstje om eens naar de aiguille en fete te gaan. wat een mooie handwerken toonde joke op het ‘salon’!
  en ja, frankrijk is een feest op handwerkgebied!

 4. Dank je Joke! Waardoor zou het toch komen dat handwerken in Frankrijk zoveel hoger in aanzien staat dan hier? Of zijn daar ook meesmuilende gezichten waarover we hier niet horen?
  Hilde, er zijn toch verschillende hobbysalons in België. En behoorlijk wat tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van kantklossen. In Leuven bv. is een handwerkwinkel waar nogal wat te doen is voor breiers.

 5. Prachtig Joke! En wat een mooie en leuke manier om de rollen op te hangen. Vondst!
  Ik ben ook altijd bezig weer nieuwe manieren te vinden om in onze galerie dingen verrassend tentoon te stellen. Zoiets als jullie deden spreekt me dus direct aan! Compliment!

 6. geweldig wat een handwerken en andere naaldtechnieken Leuk om zo even mee te “piegen” dank je wel Berthi en Joke

 7. Joke, (en Bertie) wat leuk dat ik op deze manier toch nog een glimp opvang van de AEF, En wat een leuk verslag, hier geniet ik echt van. Joke, je moest zeker wel even ‘afkicken’ na zo’n druk weekend, behalve het grote aantal bezoekers te ontvangen, ook het opbouwen van je expositie zal wat hebben gevergd, zo op de foto’s te zien is jouw stand prachtig geweest. Ook ik ervaar dat in onze streek in Frankrijk regelmatig kleine exposities van borduurwerken zijn in bijv een kerkje of gemeentehuis.

 8. Joke ik heb van je verslag genoten. Wat moet dat een indruk op je achter gelaten hebben. Zoveel werkstukken van handwerken en zoveel bezoekers. Je zou de tentoonstelling zo op willen pakken en in nedeland zetten. Helaas is het waar dat er nog wenig geborduurd wordt door de jeugd. Dat heeft ook te maaken dat er niet meer tradioneel handwerken wordt gegeven op de basis en vo scholen. De basis krijgen ze helaas niet meer mee. Het zou zo goed zijn als dit weer opgepakt wordt. Ook voor de kinderen om een stuk rust te vinden in hun hoofd als hun handen bezig zijn Joke dank je wel.

 9. Wat leuk hier ook haar verhaal te lezen prachtig !!
  Echt genieten Joke en Berthi Dank je wel !!

 10. Joke mooi verslag.
  Verder sluit ik me aan bij de reactie van Hilda. Ik kan het niet beter zeggen.

 11. Het lijkt me bedwelmend, die hoeveelheid aan mooie handwerken. Maar wat zou ik graag zo’n overdosis willen opsnuiven!
  Joke en Berthi, bedankt dat we hier een snufje hebben mogen meekrijgen.

 12. Wauw wat mooi handwerk laten Joke en Berthi ons weer zien.Ik wil om het hoekje kunnen kijken naar nog meer van al dat moois.Dames bedankt.

 13. Prachtig!!!
  En de drukte.
  Joke het valt wel mee hoor hier in Nederland. Er is nog genoeg te zien en te bekijken.
  Dan mag het op bladengebied misschien wat minder of moeilijker zijn, maar dankzij internet is ook voor de liefhebber hier veel te bereiken.
  Berthi leuk dat we ook bij jou mee kunnen genieten van de Feestende Naald. Is een feestje voor ons.

 14. Hartelijk dank Joke voor zo.n uitgebreid verslag.
  Ooit wil ik ook eens naar de beurs in Parijs, staat nog altijd op mijn verlanglijstje.
  Eerst Zwolle en daarna het Textielfestival in Leiden.
  Nogmaals bedankt Joke en Berthi

 15. Wat heerlijk dat we op deze manier even kunnen meegenieten van zoveel moois…….bedankt voor het mooie verslag!!Ik verheug me zelf ook weer op komend weekend-lekker een beursdaagje Zwolle……

 16. Lieve Joke en Berthi, bedankt voor dit leuke verslag.Ik had de eer om samen met mijn vriendin José, de salon en vooral ook Joke te mogen bezoeken en ontmoeten.
  Het was net zo geweldig als deze foto´s laten zien.
  Joke bedankt voor de gezellige ontmoeting.
  Liefs
  Erna

 17. Wat een prachtige presentatie, Joke, Je hebt ons land erg mooi vertegenwoordigd. Jammer dat ik er niet bij was, maar gelukkig met alle uitgebreide verhalen op de diverse weblogs gaat het voor ons thuisblijvers ook leven. Dank!

 18. Mooi, hoor!
  En een pronkrol is dus een “rouleaux d’écoliers”, weer wat geleerd!
  Dank voor dit inkijkje op de beurs en de tentoonstelling.

 19. @Annelies vdB, ik bestel veel boeken via internet zonder dat ik ze vooraf heb ingezien, maar het is fantastisch als je een handwerkzaak/boekhandel in kunt gaan waar je zomaar allerlei handwerkboeken door je handen kunt laten gaan. Ik moet wel zeggen dat ik zelden spijt heb van een gekocht boek via internet. De beschrijving en foto’s komen nagenoeg altijd overeen met de werkelijkheid.
  @Hilde, in Nederland zijn heel veel tentoonstellingen, lezingen, cursussen, workshops etc. We mogen zeker op dit moment niet mopperen. Frankrijk is natuurlijk wel veel groter dan Nederland, waardoor het aanbod velen malen meer kan zijn. Boeken en tijdschriften worden gekocht door de handwerksters zodat het aanbod blijft.
  @lheurebleue, wie weet loop jij volgend jaar rond op deze beurs?
  @Mieke S, leuk dat je zelfs op je verjaardag een reactie plaatst! Ik kan je via deze weg nog net feliciteren! Bij deze dan, en nog een heel fijne avond!
  Jij slaat de spijker op de kop! Waarom heeft het handwerken in Frankrijk meer aanzien dan in Nederland? Ik vermoed dat we ver terug in de tijd moeten gaan. De vrouwen waren niet trots op hun handwerk, en toonden het zelden aan anderen want het was toch niks bijzonders. Dat zit diepgeworteld en daar moeten we vanaf. Iedereen moet vol trots haar/zijn werk tonen en niet minderwaardig doen over wat hij/zij gemaakt heeft.
  @frouke, zo zie je maar weer, overal komen ideetjes vandaan.
  @basje, was je toch even in Parijs!
  @monica, af en toe een grote happening is leuk, maar klein en fijn is ook heel mooi.
  @Hilda, en van de andere kant verrast het me ook dat ik veel creatieve jonge mensen tegenkom. Kijk eens bij Etsy.
  http://www.etsy.com/
  @Elza, graag gedaan.
  @Jose, het is extra lang nagenieten voor jou!
  @Saskia, je moet ook meerdere dagen naar de beurs gaan!:-)
  @Annemieke, dat zijn alweer twee mooie handwerkactiviteiten die op ons staan te wachten. Kleiner dan de beurs in Frankrijk, maar dat past bij ons landje!
  @Lineke, ik wens je alvast een heel fijne dag in Zwolle.
  @Erna, leuk om een reactie van je te lezen. Het was een beetje eng met jullie auto, maar gelukkig is alles goed afgelopen!
  @Marcella, jij moet hier zijn voor je eigen mooie expositie.
  @Josefien, dat was voor mij ook nieuw!

 20. Het ziet er zo schitterend uit, Joke en Berthi, ik zou echt willen dat ik erbij was geweest. Maar misschien volgend jaar! Mijn hoop is nu op Nantes gericht, wie weet of dat gaat lukken. Verder plengen wij grote tranen om Sven Kramer, wat een ellende!!!!

 21. Wat een kans voor Joke Visser om deze beurs te bezoeken. Wat een mooie manier om haar pronkrollen te laten zien.
  Elma

 22. Wat een volk , griezelig gewoon!
  Mooie pronkrollen , genieten zeg!
  Vorige week zag ik ook een mooie rol in De Lier , van Marcella , oh dat Schwalmer , het was maar goed dat er een vitrine omheen zat , allereerst natuurlijk zodat niet iedereen er met grijpvingertjes aan zat -al bemoeilijkte het wel het foto’s maken]maar ook vanwege het lekkende likkebaarden van de aanwezigen!
  @ Joke GROOT compliment!!! Ik mag toch hopen dat al dat moois ooit een goede bestemming krijgt.
  Marlies

 23. @Betty, ik zag de rit van Sven Kramer, echt balen voor hem. Je werkt zo lang naar dit moment en plotsklaps wordt er een grote fout gemaakt door je coach. Afschuwelijk!
  @Marlies, erg druk, niets voor jou, denk ik.
  Marcella heeft een beeldschone pronkrol gemaakt.
  Misschien blijft al dit moois wel in de familie?

 24. Wat leuk om het verslag van Joke bij jou te lezen Berthi!Ook ik heb Joke in Parijs ontmoet,ze vertelde zo enthousiast over haar verzameling,erg leuk!

 25. @Hilly, deel I heb je vast niet gemist. Klik op haar naam en je komt bij het eerste deel!
  @MarianneD, heerlijk als verzamelaars zo enthousiast vertellen over hun passie!

 26. even een heel laat berichtje…mijn moeder en ik hebben Joke ook ontmoet in Parijs. Mijn moeder heeft een jaar of twintig geleden een cursus bij haar gevolgd. De herkenning was groot de hartelijkheid zo mogelijk nog groter. Wat een mooie werk had Joke meegenomen naar Parijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *