Fong-Leng

Uitgeverij d’jonge Hond besteedt het vijfde deel in de reeks publicaties over Nederlandse ontwerpers aan Fong-Leng. Reden voor veel publiciteit rondom Fong-Leng. Van Fong-Leng had het niet gehoeven deze publicatie. Het kleine formaat keurt ze af: ‘Ik ben meer van groot, wijd en breed.’ Ze werkt momenteel aan een groot formaat boek dat rond de zomer uitkomt.

Fong-Leng volgde een opleiding fotografie aan de kunstacademie in Rotterdam. In 1960 begon ze met haar toenmalige echtgenoot een fotopersbureau. Na de scheiding in 1965 verhuist ze naar Amsterdam waar ze als fotograaf gaat werken en een begin maakt met het ontwerpen van stoffen en kleding. ‘Ik trok me niets aan van wat Parijs voorschreef’, vertelt ze in een interview met Volkskrant magazine. In 1971 opende ze haar studio in de P.C. Hooftstraat. ‘Op zaterdagmiddag hield ik jour in mijn studio. Er kwamen dan heel veel mensen adhesie betuigen en die brachten van alles mee, zoals champagne. Het was altijd feest’, vertelt ze in een interview voor dagblad Trouw.

Haar haute couture creaties showde ze op ongewone plaatsen zoals zwembaden, musea en voetbalstadions. Zo was het PSV stadion eens de locatie, en ik was daar als toeschouwer bij aanwezig. Groots en indrukwekkend was het, maar in mijn herinnering zat het stadion niet vol met toeschouwers.
Mathilde Willink was één van haar grootste fans, die zij toevallig ontmoette vlak voor de opening van haar studio. Na haar overlijden in 1977 werden de creaties van Fong-Leng geveild en aangekocht door diverse musea. In 1998/1999 en 2004/2005 wijdde het Frisia Museum een expositie aan de kunstwerken van Fong-Leng. In 1987 ging Fong-Leng failliet. Ze deed vervolgens jarenlang opdrachten voor de confectie-industrie en ging zich toeleggen op binnenhuisarchitectuur en kunst.

Nu hadden we het gisteren over kanariegeel. Zal ik je verklappen dat ik een zacht geel joggingpak heb gedragen van Fong-Leng! Ik heb het niet meer, maar anders had ik je een foto laten zien.

In dit filmpje zie je schitterende creaties van Fong-Leng.

24 gedachten over “Fong-Leng

 1. Mathilde met haar mooie creatie aan. Zij droeg wat ik zo mooi vond en waar ik stiekem jaloers op was. Helaas heeft ze te vroeg een eind aan haar leven gemaakt
  De creaties van Fong-Leng zijn nu zelfs nog prachtig om te zien. Zou er nu best nog een van willen dragen.
  Ik kan de film niet starten zou wel aan mij liggen.

 2. Nog niet zo lang geleden was Fong Leng in het programma de wereld draait door !
  Ze was inderdaad van ruim stof gemeten .
  Dat was nooit een zunnig gedoe er was zeker wat te zien . Prachtig werk met een rijke mooie belijning en altijd in schitterende kleuren .

 3. Het is toch weekend , dus neem de tijd en kijk even verder naar filmpjes !
  ZIJDEN LAP MET KANT een mooie pronkrol , hoewel deze benaming niet gebruikt is in het filmpje .
  BRUIDSBEDTEXTIEL ( Chinees )

 4. fimpje is heel leuk. en de opmerking van Fong Leng dat ze allerhande handwerktechnieken wilde gebruiken maar niet direct kleding … fijn weekend, en best of all, je kunt weer naar buiten zonder sneeuw hier, Ik vind sneeuw prachtig om te zien , maar erin wandelen ………

 5. Hilda Ik kreeg in eerste instantie ook het fimpje niet , maar door verder te scrollen was er een aanduiding “afspelen op eigen programmas basje

 6. Bedankt Gerrie voor de tip om nog even verder te kijken! Wat een mooie pronkrol hè? En wat wist die man er weinig over te vertellen….brrr. Die moet toch op z’n minst weten hoe de twee namen zijn van zo’n “lap”. Geen aandacht voor de stoplap die erin zat (op het allerlaatst nog even te zien, mn tenen krom toen het beeld direct verdween…) En die opmerking van de eigenaresse: tja, het is een lap van 4,5 meter, wat moet je ermee? Velen onder ons zouden het wel weten! Koesteren “zo’n lap”!

 7. Diep in mijn hart zou ikzelf zulke prachtige creaties willen kunnen bedenken, het lijkt me fantastisch om je fantasie zo tot realiteit te brengen.
  Ik ben dol op de oriëntaalse motieven in haar werk.
  Maar ook de gele onderbroeken uit je vorige logje vind ik erg leuk Berthi!
  Daarbij moet ik glimlachen en vooral omdat men durft te bestellen via internet en men niet met een “Zeemantas” over straat hoeft, dat heb ik nooit begrepen.
  Volgens mij heb jij daar ooit een logje over geschreven.

 8. Net als Corrie zou ik ook wel zulke creaties kunnen/durven/willen maken. Het ontbreekt mij aan geld/durf/tijd.
  Er rest niets anders dan diep zuchtend naar deze kunstwerken te kijken.

 9. prachtig fong leng ,hield ik erg van ,laats was ze ook bij de wereld draait door en toen vertelde ze heerlijk afkeurend dat ze dat kleine formaat niks vond..t erge is dat ze door de olympische spelen failliet is gegaan (wat we niet kregen of zoiets en die jurken zijn ook verkocht/in beslag genomen toch????0 jammer hoor hopelijk komt er ergens geld vandaan!!

 10. Nooit een Fong-Leng gedragen, maar altijd enorm bewonderd. Er werd niet op een metertje stof gekeken en had graag een kijkje genomen in het atelier waar het gemaakt werd. Als je goed kijkt zitten er zo veel technieken en kleuren in verwerkt.
  Elma

 11. Prachtige kunststukken zijn het en zo kleurrijk. Er is er ook maar een die dit soort ‘jurken’ maakte, ik vind het meer kunst en als object zou ik het zo in een ruimte zetten. Nu zie je zoiets helemaal niet meer of het moet als toneelkostuum zijn!

 12. Wat grappig dat je over haar schrijft. Ik heb recent met haar gesproken toen iets nodig had voor één van haar creaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *