17-2-1955 – 17-2-2010

Woensdag 17 februari 2010, voor de meesten onder ons een gewone dag. Uitzonderingen daargelaten. Misschien ben je vandaag wel jarig, of sta je stil bij Aswoensdag, of is één van je kinderen jarig, of is het je trouwdag. Voor mijn ouders was het een dag om bij stil te staan. Vijfenvijftig jaar geleden traden zij in het huwelijk. Herinneringen werden opgehaald. Het weer was praktisch hetzelfde als vandaag. Sneeuw, en in de middag sneeuwbuien. Op donderdagochtend om negen uur vond de plechtigheid voor het wettelijk huwelijk plaats. Hierna volgde om half tien het kerkelijke huwelijk. Toentertijd kon je een keuze maken om te trouwen op het hoofdaltaar of een zijaltaar. Mijn ouders kozen voor het hoofdaltaar. Maar het overlijden van een ‘notabele’ gooide roet in het eten. De kerk was helemaal in het zwart, en alles was in gereedheid gebracht voor de begrafenisdienst die na de huwelijksmis van mijn ouders zou plaatsvinden. Het hoofdaltaar werd ingewisseld voor een zijaltaar. Tot op de dag van vandaag heeft mijn moeder hier een nare bijsmaak aan overgehouden. Het feestmaal vond met de familie plaats bij de ouders van mijn moeder.

Al eerder schreef ik over het handwerken van mijn moeder. Het lag haar wel. Ze was zelfs zo goed dat ze op de lagere school na mocht blijven om voor de kerk te borduren. Nu zouden we spreken over kinderarbeid. Want laten we eerlijk zijn, een kind van de basisschool gaat toch veel liever spelen na schooltijd dan handwerken voor de kerk. Maar goed, als kind wist je niet beter en beschouwde je het als een eer.
Voor haar trouwen was mijn moeder al op tijd begonnen aan de uitzet, zoals dat toentertijd ging. Het merken van het linnengoed was verleden tijd, maar wel borduurde ze veel lakens en slopen met fraaie bloemmotieven in platsteek met wit borduurgaren. Op slopen borduurde ze de tekst Goeden Nacht. Enkele stuks hebben de tand des tijds overleefd en liggen nu in mijn linnenkast. Om de lakens en slopen zo mooi te houden worden ze natuurlijk niet meer gebruikt.

31 gedachten over “17-2-1955 – 17-2-2010

 1. Wat mooi geborduurd “goeden nacht”, en een mooie herinnering aan je ouders. Wij hopen dat ze nog lang bij elkaar mogen zijn in goede gezondheid.
  Ook ik zeg goeden nacht, slaap allemaal lekker.
  Elma

 2. Van harte gefeliciteerd met deze geweldige mijlpaal, mam en pap van Berthi!
  Mooi, dat goeden-nacht-borduursel! Zuinig op wezen!
  Die bittere herinnering kan ik me goed voorstellen. Maar het kan nog erger.
  Mijn ouders zijn vlak na de oorlog in 1945 getrouwd. Er was niets te vieren. Geen kerkdienst (pa kwam uit een “rood” nest), geen mooie jurk, geen boeket, geen kaarten, geen foto’s, geen feest. Alleen even naar het stadhuis. Mijn moeder (katholiek van huis uit) had het ook liever anders gezien…

 3. Mooie herinnering, berthi!! 55 jaar is heel wat. De goeden nacht is prachtig. Ja vroeger ging dat zo dat je van alles maakte voor je uitset…

 4. Gefeliciteerd! 55 jaar, een prachtige mijlpaal.
  Voor een uitzet zorgen 🙂 ja dat heb ik ook nog gedaan. Maar ik heb niets geborduurd. Mijn katoenen slopen waren gewoon wit.

 5. Goede nacht Berthi……………. wat leuk ..ik zal eens een foto maken van mijn Goede nacht en aan je sturen.
  Heb ik op de rommelmarkt gevonden..tís net een linnen envelop met een kantje er langs en dan in blauw en groene bloemen en letters er op geborduurd…maar ik vermoed dat het machinaal gedaan is want alle letters zijn zo glad en eender. Evengoed is hij leuk en mooi…ik berg mn nachtpon er in op.

 6. nog even er achteraan….jullie vallen ook van het ene feest in het andere…nauwelijks bekomen van de carnaval en dan weer een huwelijksfeest of is dat rustig verlopen ?
  Was dat niet raar om op aswoensdag te trouwen ?? o nee…toen viel dat natuurlijk heel anders…. Ik geloof dat je op je moeder lijkt..ja he ?? De intresses zijn in ieder geval wel overge-erfd.

 7. wat een mooi geschenk:je ouders zo lang in je midden te hebben…Gefeliciteerd!!Vind de foto ook zo mooi-formeel en zo helemaal uit die tijd(de trouwfoto van mijn ouders is haast identiek -getrouwd in 1949)en wat leuk dat er nog iets bewaard is gebleven van hun uitzet….

 8. Berthi via deze weg feliciteer ik jouw ouders met hun 55 huwelijksfeest. Prachtig toch dat de appel niet zover van de boom is gevallen betreft het handwerken. De sloop is volgens mij ondertussen goud waard geworden voor jullie. En ik ben het met Lies eens ik zie de zelfde trekkingen in het gezicht. Mooie dag gewenst morgen.

 9. @Elma, slaap lekker, en morgen weer gezond op!
  @Saskia, dat is inderdaad nog erger. Absoluut niet leuk voor je ouders. Dit blijft je altijd bij.
  @Wilma Kuin, zelfs uitzetboekjes had je!
  @lheurebleue, twee zussen van haar konden ook goed handwerken en één zus kon nog geen knoop aannaaien! Grappig dat verschil binnen het gezin.
  @ine, ik had al dekbedden, die hoefden niet geborduurd te worden!:-)
  Wel heb ik een merklap geborduurd toen Peter en ik gingen samenwonen. Ook aardig!:-)
  @Lies Huizer, ik kijk uit naar je foto!
  Tja, of ik op mijn moeder lijk? Geen idee. Ik hoor vaak dat ik op mijn vader lijk. De belangstelling voor handwerken heb ik geërfd, hoewel mijn moeder een echte breister is en ik een borduurster.

 10. Mooie foto zo van je ouders! Echt uit die tijd! En van dat altaar…natuurlijk vergeet ze dat nooit en blijft daar altijd een wat negatief gevoel van over. Maar ja, de notabelen…toen moest iedereen daar voor opzij!! Mooi dat borduurwerk op de slopen. Zo ging dat. En je moest vanalles 12 stuks hebben! Ga d’r maar aan staan. Wat een werk zal dat geweest zijn.

 11. Gefeliciteerd met dit bijzondere feit.
  Wat fijn dat ze deze mijlpaal kunnen vieren, samen met jullie.

 12. Heel hartelijk gefeliciteerd met het 55 jarig huwelijk van je ouders !!
  Geweldig !

 13. Gefeliciteerd met het 55-jarig huwelijk van je ouders. Fantastisch dat jullie dat allen mogen meemaken.

 14. Wat heerlijk om als familie zo’n bijzondere dag te mogen vieren.
  Van harte gefeliciteerd !

 15. Wat mooi dat je dat verhaal met ons deelt en wat geweldig dat je ouders deze dag nog mogen beleven. Gefeliciteerd allemaal,groet Elly

 16. proficiaat met het “TROUWE PAAR” op deze huwelijksdatum, Mooi, mooi mooi dat het zo lang is. hoop dat er nog vele jaren bijkomen.

 17. Van harte proficiat voor je ouders en voor jou en ik hoop dat jullie een mooie dag hebben gehad.

 18. Mooi verhaal en gefeliciteerd, heel fijn dat je ouders het nog kunnen vieren met hun dierbaren.
  Geniet ervan.

 19. Wat geweldig zeg dat jullie met je ouders deze dag mee mogen maken , ik wens hen toe dat ze nog wat langer samen en met hun geliefden een mooie tijd mogen hebben!
  Marlies

 20. Voor je ouders mijn hartelijke gelukwensen, en wat een mooi borduurwerk op de slopen, je kunt daar met recht trots op zijn, en lleuk dat ze bewaard zijn. gezellig feestje

 21. Wat heerlijk Berthi dat je ouders dit nog samen kunnen vieren. En wat heerlijk dat jij daar nog van kan meegenieten (en wij dus ook)
  En ook heerlijk dat er wat van die overgebleven ‘schatten’ in jouw linnenkast liggen.

 22. Wat heerlijk dat je beide ouders zo lang bij je mag hebben. Gefeliciteerd Berthi en het Bruidspaar natuurlijk.
  Anneke SK

 23. Dank je wel voor alle felicitaties. We hebben dit jubileum in kleine kring gevierd. In de maand december hadden we al een feest voor de gelegenheid dat ze beiden 80 jaar zijn geworden. Je kunt niet aan het feesten blijven!:-)

 24. Een mooi bruidspaar !
  Ik wens hen graag nog menig mooie jaren samen !
  Het feest is al voorbij , maar het feestgevoel van zoveel jaren samen zal nog wel rondzweven denk ik .

 25. Wat heerlijk dat allebei je ouders er nog zijn…en dan 55 jaar getrouwd,een mijlpaal Berthi! Toe ik de mooie foto van het bruidspaar zag,herkende ik jou in je moeder…klopt dat Berthi?
  Ik heb trouwens de collectie van Joke Visser in Parijs kunnen bewonderen en natuurlijk foto’s gemaakt!Deze parijse logjes zijn vast ook iets voor jou Berthi!

 26. @Marianne D, ik kom bij je lezen. Joke Visser zal zelf nog een verslagje schrijven dat je volgende week op mijn blog kunt lezen.

 27. Heerlijk Berthi dat je je ouders nog hebt. En zovelen jaren getrouwd geniet er maar van. Ik hoop dat jullie nog velen jaren van elkaar kunt genieten.

 28. Die geborduurde lakens en slopen herken ik. Bij een tante lag ook altijd van dat mooie handwerk. Wij moesten voor we in bed stapten de kussens omdraaien zodat haar mooie borduurwerk onze logeerpartij zonder snotjes of spuugjes overleefde. Die voorzichtigheid maakte wel veel indruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *