Vastelaovond 2010

Een witte vastelaovond dit jaar. De sneeuwoverlast was zo groot dat de praalwagens in de optocht van Maastricht niet te zien waren, omdat het te glad was. Vandaag moest de Boerebroèlof in Venlo het zonder de paarden doen. Omwille van de veiligheid van de dieren en omstanders Рde paarden kunnen uitglijden Рhad de organisatie hiertoe besloten. De koetsen werden nu door tractoren getrokken.

Herinner je de log over de weersvoorspellingen van Annie nog? In deze log kun je het nalezen. Met spanning wacht ik op de Elfstedentocht. Maar nu eerst enkele kiekjes van de optocht die ik maandagmiddag in de kou maakte.21 gedachten over “Vastelaovond 2010

 1. als die mensen eens wisten dat ze zo mooi op het internet te zien waren…ze zouden trots zijn, groet Elly

 2. Ja ja ik kijk tegenwoordig rond in alle provincies en zo was ik ook in Venlo !!
  Heb rond gekeken of ik je ergens zag met je cameraatje .
  Ik hoopte al dat je lieve kindertjes zou vangen in je lensje en warempel het is je weer gelukt .
  Die kindersmoeltjes kan ik zo van genieten .
  Het lieve meisje met haar vestje aan , toen eens bij de muziek op het plein .
  Gehurkt en af en toe sabbelend meen ik aan een lollie , wat een schat .
  Dat plaatje heb ik bij je stiekem weggekaapt en bewaard , af en toe kom ik haar weer eens tegen .
  Zo weet je toch steeds weer mensen blij te maken . De kindjes mogen blijven en de karnaval mag wel ophouden , daar ben ik nu wel een beetje moe van eerlijk gezegd .
  Maar wat heb ik veel bewondering voor al de creativiteit die ze gebruiken om mooie wagens te bouwen en al de costuums .
  Er wordt veel gekocht , maar toch ook door veel handige handen gemaakt achter de naaimachine .
  Vroeger bij ons in het dorp was er geen karnaval , maar nu kunnen ze er wel wat van .
  We hadden alleen de kindertjes die met de foekepot liepen langs de deuren , al zingend foekepotterij foekepotterij , geef mie een cent en dan gaak voorbij . k,Heb so lange met de foekepot elopen , k,heb geen geld om brood te kopen , foekepotterij , foekepotterij geef mie een cent en dan gaak voorbij !
  Toen in de jaren vlak na de oorlog wilden opgroeiende jonge meisjes bij ons uit de buurt graag karnaval vieren , nou dan gingen ze toch naor het zuijen !
  En een lol dat ze gehad hadden .
  Een foekepot werd gemaakt van een blik waaroverheen een varkensblaas werd gespannen , een stokje in het midden prikken en dan telkens het stokje op en neer bewegen , dan hoor echt foeke foeke foeke .
  Ik hoor er tegenwoordig niets meer over , of ze dit nog in ere houden .

 3. wat een prachtige foto’s toch weer! zo kunnen wij ook van al die creativiteit genieten en hebben die mensen niet voor niets in de kou gestaan – maar ze zullen zich wel geamuseerd hebben, te zien aan de vrolijke gezichten!

 4. Mooie heldere foto’s hoor. En dit zijn nog echte carnavals kleding en make-up. Vrolijk en netjes.
  @ Gerry een paar jaar geleden werd er nog foekepotten gebruikt.

 5. mooie fotos, maar carnaval is aan mij helemaal niet besteed.Maar het plezier dat de zuiderlingen maken is wel aanstekend en opbeurend in deze kou.

 6. Ik houd beslist niet van carnavalsuitspattingen maar kan genieten van de creativiteit en originaliteit die het bij mensen naar boven haalt!
  Prachtige foto’s vandaag Berthi

 7. Om van te genieten, die leuke (en mooie) foto’s die jij maakte met carnaval, en die kindergezichtjes, wat zijn die mooi geschminkt. Vandaag het askruisje en dan de snoepbewaartrommel… ik denk dat deze laatste twee uitgestorven zijn.

 8. Vroeger gingen wij ook altijd naar de boorebroeluf in Venlo. Geweldige sfeer, iedereen in ‘oude’ kleding, super. De optocht was natuurlijk geweldig. Met name de paarden, allemaal in hun mooiste tuig, glanzend gepoetst koper, rode accenten.
  Het liefste zag ik de zogenaamde Belsen. Stevige paarden, die zich nergens iets van aantrokken en gewoon hun lading rustig, maar zeker voort trokken. Als op de Markt de trouwerij aan de gang was, was ik nog steeds naar die paarden aan het kijken.
  Jammer dat ze er dit jaar niet bij waren. Bij ons in het dorp kon dat wel, daar was misschien wel extra gestrooid om ongelukken te voorkomen.
  Maar daar heb ik het dit jaar ook niet gezien. Wij waren een weekendje weg. Lekker.

 9. Mooie foto’s, Berthi!
  Hier trok gisteren de optocht heerlijk in de volle zon.
  Poster van Loesje op mijn prikbord:
  Olympische Spelen:
  Zul je zien, is de elfstedentocht als het schaatsen begint

 10. Wat een prachtige foto’s Berthi. Ze zijn niet alleen mooi maar geven ook geweldig de sfeer van carnaval weer. Wij saaie noorderlingen, en zeker saaie Hagenaars, kennen dat niet. Alhoewel de hoedjesshow op Prinsjesdag begint er wel wat op te lijken.
  Anneke SK

 11. Wat jammer dat er door het weer niet alles door kon gaan. Als je in een wieg hebt gelegen in een streek waar carnaval gevierd wordt leef je daar het hele jaar naar toe.
  Ook het bedenken versieren van de praalwagens is al een feest op zich.
  De foto’s zijn weer prachtig geworden.
  Elma

 12. Ik volg al zolang je blog, en ik vind je handwerklogboek zo doorgrond en inspirerend. De meeste handwerkende mensen zitten allemaal zo ver weg maar nu Karnaval, Maastricht Venlo dat is zo dichtbij, weer een nieuwe band ontdenkt al is die van het handwerken sterker natuurlijk.

 13. Wat een geweldige foto’s !! Ze zijn niet alleen mooi. Maar doet mij aan vroeger denken. Zoals ik Carnaval vierde!!
  Heerlijk die gezichten beschildert Ik was niet meer te herkennen super !!
  Ik vind het nog steeds enig. Maar al 30 jaar geen Carnaval gevierd
  Kom niet meer beneden de rivieren in deze tijd.
  Maar ben blij bij jou nog mooie foto’s te zien.
  Wat zal je het koud gehad hebben, ik ben wel eens een paar mee geweest met de optocht. Dit was super gezellig !!

 14. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen carnavalsvierder ben. Ik ga naar de optocht om de prachtige kostuums en het fraaie schminkwerk te bewonderen. Tja, en om enkele foto’s te maken. De mensen moeten wel stil staan voor mij, want anders krijg ik ze niet zo mooi en scherp voor de lens!:-) Veel foto’s maak ik, en slechts enkele stuks kunnen bij mij door de beugel. De lat ligt erg hoog bij mij!:-)
  @Saskia, zou de Elfstedentocht nog komen…

 15. @Line, leuk om een reactie van je lezen. Ik hoor het mensen vaker zeggen dat handwerkende mensen ver weg wonen. Maar is dat wel zo? Ik ken mensen die heel veel en heel mooi handwerk maken, en ze wonen in het zuiden van het land. Misschien is het wel zo dat minder mensen uit het zuiden zich aansluiten bij een landelijke vereniging, maar om dit definitief te weten te komen zou men een onderzoek moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *