Stedenkwartet

Kwartetten, ontelbare varianten zijn er op de markt gebracht, vaak met educatieve onderwerpen. Zoals: vissen, dieren, planten en steden. Daarnaast zien we veel kwartetten die als reclamemateriaal zijn uitgegeven. Een kwartetspel doet het altijd goed als cadeautje. Je kunt zelfs een kwartetspel zelf ontwerpen en laten maken, onder andere bij KwartetCadeau.

Ik ben net op zoek gegaan naar de kwartetten van de kinderen die we in huis moeten hebben. Maar zoals het altijd gaat, wil je iets hebben, dan is het op dat moment spoorloos. Ik wacht tot het spontaan boven water komt. Tijdens het snuffelen in mijn ladekast kwam ik het Nederlands Stedenkwartet van Permin of Copenhagen tegen. Als extraatje wordt het borduurpatroon van het wapen van de desbetreffende stad erbij gegeven.

20 gedachten over “Stedenkwartet

 1. hee die heb ik ook, ergens !!;-)))
  Ooit eens bij de Vlijt gekocht volgens mij.
  Hier ook veel veschillende kwartetten, veel gespeeld. Was een spelletje dat mammaa zonder veel nadenken kon meespelen (ben niet zo’n spelletjes mens)
  Je steekt er wél wat van op !!;-))

 2. Rustig aan en je vindt het gewoon terug .
  Ik had gisteren plotseling mijn poeziealbum weer in m,n handen .
  Met tranen alles weer eens gelezen .
  En spelletjes niet zoveel voor mij , al heb ik wel gekwartetteretet !
  Met wie moet ik dat nu nog doen ?
  Andere interesses en tijd nodig voor zoveel .
  Was altijd al van plan om het wapen van mijn geboorte dorp in kruissteken om te zetten . En heel toevallig was ik enkele dagen geleden weer eens even bezig het wapen te bestuderen .
  Van het quiltersgilde kregen we ooit een quiltkwartet en dat heb ik natuurlijk nog wel .

 3. Kwartetspellen liggen bij ins ook nog in de kast. Zo uit mijn hoofd weet ik dat we nederlandse steden hebben. Nog een oudje van mij. Met de kinderen hebik veel spelletjes gespeeld. Nu de heren groter zijn wordt er veel magic-kaarten gespeeld. Vraag me niet hoe het werkt want ik snap daar niets van.

 4. Wij hadden een oudere versie van Jumbo meen ik. Zonder borduurpatroon. Nog steeds associeer ik plaatsnamen met dat kwartet (Elburg-vispoort bv. en Amersfoort de Muurhuizen) Mijn zusje kon ‘Coevorden – Hervormde Kerk niet goed uitspreken en maakte daarvan Coevormde vormde kerk’…..en zo heet die natuurlijk nog steeds!

 5. Mijn dochter heeft met een aantal vriendinnen een kwartetspel laten maken (bij Kwartetcadeau) voor twee vriendinnen die een halfjaar naar het buitenland gaan. Er staan allemaal foto’s van de meiden op, van vakantie, school en feestjes. Het is erg leuk geworden.
  Een kwartet van je eigen handwerkjes of iets anders is ook een leuk idee.

 6. Fijn Gerrie dat je je fotoalbum terug hebt gevonden. Ik hoop altijd nog dat ik een aantal van mijn schoolhandwerkjes terugvind.

 7. Wat leuk dat jij een ‘borduur’-stedenkwartet hebt. Ik was als kind dol op kwartetten, maar die zijn bij ons in een groot gezin allemaal verloren gegaan. Ik heb die van onze kinderen wel bewaard, de kleinkinderen zijn nu bijna zo groot dat zij kunnen lezen en ook hier mee kunnen spelen.

 8. Dit borduurkwartet heb ik ook!
  Ooit eens in een dolle bui een stapeltje kwartetspellen (behalve dit natuurlijk) weggegeven. Heb er nu spijt van.
  Uit een erfenis nog een hele oude gekregen met Nederlandsche provinciën en hun steden. Het is niet te zien uit welk jaar, maar het is met een hele oude spelling.
  Van Coevorden is hier de R.K. Kerk afgebeeld. Dus het is blijkbaar weer een ander kwartetspel dan waar Mieke S het over heeft.
  Kwartetcadeau is nieuw voor mij. Geweldig om daar eens een familiekwartet te laten maken.

 9. Wat leuk zo’n borduurkwartet! Ik kwartet wat áf met mn kleinkinderen, blijft een leuk spel.En wat grappig dat je nu een spel kunt laten maken…Ik deed dat ooit (ik denk in 1982) zelf, had geen zin aan wéér een vakantieplakboek, want wéér een kanotocht werd wat saai(de tocht was dat niet, maar als plakboek zou het toch wel erg op de vorigen gaan lijken)Toen heb ik de foto’s verdeeld in groepjes en op correspondentiekaarten geplakt en er met de hand, hihi, dat deed je toen nog, de vier onderdelen per kwartet opgeschreven, Met mooie letters de titel per kwartet erboven, mooi doosje eromheen en klaar was het souvenir. Daar hebben we nog veel mee gespeeld. Hij moet nog ergens zijn,eens opzoeken dus. Berthi , je ziet het elke keer, je stimuleert mensen steeds om zelf ook te gaan snuffelen in kasten en laden..enig!

 10. Ook hier staat een doos met kwartetspelen van onze kinderen waar nu met de kleinkinderen mee wordt gespeeld.

 11. Dag Frouke,
  Ik verzamel behoorlijk enthousiast kwartetspellen, en een van mijn specialiteiten is zelfgemaakte spellen. En natuurlijk kan ik me erg goed voorstellen dat je jouw zelfgemaakte spel niet wilt weg doen, maar als je dat toch over je hart kunt verkrijgen…..
  Ik had ook de 2 mensen op bezoek van KwartetCadeau, en die waren erg enthousiast over mijn (deel-)verzameling.
  Ik hoor het graag (013-4676875).
  Mvg,
  Piet

 12. @marian’ne m, ik heb mijn exemplaar lang geleden gekocht bij het NCH in Breda.
  Hier zijn we allemaal gek op spelletjes, die dus ook regelmatig gespeeld worden. Omdat er geen plaats meer is in de kasten, zijn de spellen onder alle bedden beland.
  @Annelies vdB, ik hoop dat jij je kwartetten wel kunt vinden.
  @Gerrie, het moet gewoon eens tevoorschijn komen. Zo was ik zelfs enkele jaren de mooie houten schaakstukken van Thijmen kwijt. Enkele weken geleden kwamen ze uit een kast waar ik niet gezocht had!:-)
  Een poëziealbum is en blijft leuk. Helaas is die van mij nog steeds zoek. Waarschijnlijk heb ik het album uitgeleend aan klasgenootje en nooit meer teruggekregen.
  @Hilda, magickaarten zijn hier niet angeslagen.
  @mieke s, leuke anekdote!
  @willy, fijn om te horen dat je dochter een goede ervaring heeft met KwartetCadeau.
  @monica, zo zie je maar, kwartetten is van alle tijden.
  @Saskia, eerst een familiekwartet laten maken en vervolgens met z’n allen gezellig aan de keukentafel kwartetten.
  @frouke, jij bent de tijd ver vooruit geweest. Je had toen een zaakje op moeten starten dat gespecialiseerd was in het maken van kwartetten!
  @Mien B., ik zie je aan tafel zitten met al je kleinkinderen om je heen. Gezellig met oma kwartetten.

 13. Piet, dat kan ik nou net niet over mijn hart verkrijgen. het is té persoonlijk. Wij staan erop (nog jong en sportief), onze kinderen, toen 7 en 5, en bovendien was het dus ter vervanging van een vakantieboek.Dat zijn dingen die je niet weggeeft, die gaan hoogstens nog even door in de volgende generaties van een familie…en wat er dan mee gebeurt?? Even geduld dus nog…(grapje), maar evenzo goed succes met je verzameling.En ik begrijp maar al te goed hoe graag je iets kunt willen hebben…ik ben een collegaverzamelaar…

 14. Ha dit kwartet heb ik ook. Maar er nog nooit mee gespeeld hoor. Zuinig bewaard ;-))
  Voor de spelletjes lagen er andere kwartetten.

 15. Net in de kast gerommeld en ja hoor twee kwartet spellen gevonden. Steden kwartet en van de snorkels. Provincie Groningen,Drenthe en Gelderland zijn verdwenenen Flevoland bestond nog niet. Dus van dat kwartetspel is nog weinig over. Pim, pam, pet stond er ook nog bij. Dat werd bij ons ook veel gespeeld. Als het even kon hing je zover mogelijk over de letterschijf zodat de anderen de letter te laat zag. Met het gevolg dat de anderen over jou hingen. En maar schreeuwen alles wat je te binnen schoot.

 16. kwartet is zowat het enige kaartspelletje dat ik kan opbrengen om te spelen – hou niet zo van spelletjes…
  maar de kaarten zelf zijn vaak heel interessant!

 17. Met het lezen van de log over het kwartetspel denk ik meteen aan ons speelgoedzoldertje waar nog heel wat te vinden is. Lego en Playmobile is al jaren door kleinzoon in gebruik, de spellen worden nooit gebruikt. Op verjaardagen kreeg kleinzoon wel vaak een spel, de computerspelletjes hebben ook een groot gedeelte van de tijd in beslag genomen. En onvoorstelbaar hoe handig ze er mee om gaan. Oma is het nooit gelukt om met Snoopy over de sloot te springen
  (ons eerste spel op de commodore 64)
  Als het voorjaar wordt toch het zoldertje maar eens opruimen.
  Elma

 18. @ine, dit kwartetspel komt hier ook niet uit het doosje!
  @lheurebleue, och, iedereen zijn eigen hobby!:-)
  @Hilda, och ja, Pim pam pet, staat hier ook in de kast.
  @Elma, voel je niet verplicht om de zolder op te ruimen na het lezen van deze log!:-)

 19. pim pam pet hadden we ook maar als er een schrijven met een N moest komen, dan mochten we niet Nowee zeggen (de schrijver van Arendsoog) want dat was volgensmijn alleswetende vader geen schrijver!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *