Merkgaren

Het merken van linnengoed was een belangrijke taak omdat het linnengoed naar de bleek ging en het handig was dat je je eigen linnengoed terug kon vinden. Het merken werd met speciaal daarvoor bestemd garen gedaan. Op de foto zie je rode bolletjes garen dat gebruikt werd voor het borduren van de initialen en het aantal stuks. Deze bolletjes zitten verpakt in een fraai doosje met de toepasselijke afbeelding van het alfabet en de cijferreeks van 0 tot en met 9. Handig om het voorbeeld bij de hand te hebben.
Een mooie Valentijnsdagavond!

20 gedachten over “Merkgaren

 1. mooi…ik zou t wel willen hoor , kussens met een mooie rode h….’wat let je’…ik wil zo veel …ooit

 2. Leuk alfabetje!
  Waarom is dit garen zo speciaal voor het merken? Bepaalde kwaliteit katoen? Bepaalde dikte?

 3. Ik denk dat het niet af moet geven in de was. En… het moet ook niet te zacht zijn want dat stramien is stug hoor.

 4. Wat leuk dit nog te hebben !!
  Nooit gezien zulke grappige bolletjes.
  Zou er graag eens mee werken 😉
  Hoe oud is het denk je !!?

 5. Net als Marianne vraag ik me af hoe oud dit doosje is. Wat zijn die oude handwerkartikelen toch leuk.
  Anneke SK

 6. Er werd gemerkt met rood garen omdat rood zijn kleur goed behoud. Het is heel fijn garen om mee te werken. Merkgaren mag niet te dik zijn. Hoe oud zal dit doosje zijn? Moeilijk te zeggen. Misschien begin 1900?
  Ik heb slechts één keer zo’n fraai doosje gezien. Dus… zeldzaam?

 7. Een hart van merkgaren, zoveel heb ik er niet.
  Op het bolletje wat in mijn bezit is staat:
  A MARQUER 40 VAN L.V. PáRIS.
  Hier wordt het garen nog veel gebruikt in verschillende dikten.
  ANCHOR coton á broder dikte 12,16,20,25 en 30 (40 niet meer te leveren)
  DMC Broder spécial,fil coton á broder. dikte 16,20,25 en 30 (wit en ecru ook in 35)
  De schoolmerklappen worden geborduurd met rood kl. 47 van Anchor dikte 16, de stoplappen met DMC dikte 25, te verkrijgen in 178 kleuren.
  Je ziet dat het merkgaren nog niet verloren is gegaan.
  Elma

 8. In de niewste catalus van DMC wordt de dikte 12 ook niet meer genoemd.
  Elma

 9. Wat leuk dat je dit nog hebt. Ondertussen las ik hier boven al de antwoorden op mijn vragen.

 10. Even een vraag tussendoor..gaan alle bloglezeresssen naar de handwerkbeurs in Zwolle??? Ik wel,op vrijdag, in mn eentje tot dusver. Is het leuk om iets zichtbaars te dragen zodat we elkaar toevallig per ongeluk tegen het lijf kunnen lopen?? Kwam op het idee door Elma haar stikkertjes-actie in het Rijks.Samen een kopje koffie is toch leuker dan alleen? Mensen die uit het Groningse komen: ik sta open voor vervoer-overleg. Die auto van mij rijdt toch. Zie trouwens net op mn onlinekaartje dat ik nog kan kiezen welke dag ik wil gaan,maar mn voorkeur gaat wel uit naar de vrijdag, zaterdag 2e keus, zondag niet (ik lijk Kortjakje wel…)Misschien wil Berthi eventuele mailtjes hierover aan mij doorsturen? Dank!

 11. Sorry dat ik zo inbreek op een onderwerp, maar het had er indirect toch mee te maken. Bij het zien van de bolletjes dacht ik aan die enorme knopen- en lintjesstand die altijd op de beurs staat. Daar rommel ik altijd graag in. Zie daar de associatie met die beeldige bolletjes. Denkkronkels noem ik het maar.

 12. Oh, wat geweldig leuk dat die oude naai- en handwerkartikelen nog bewaard zijn gebleven. Ze duiken zo hier en daar toch weer op. Ik wist eigenlijk niet dat voor het merken speciaal garen was, was altijd in de veronderstelling dat ze daar borduurzij, net als de rode schoollapjes voor gebruikten. Ik ben gisteren aan een letterlapje begonnen.

 13. wat lees ik toch een hoop nieuwe weetjes op dit blog!!!!!Dat rode garen om te merken…ik ben gelijk mijn creakast ingedoken om een doosje van mijn omaatje te zoeken-zelf gemaakt van bekleed karton en vol oude klosjes met allerlei garen en sokkenstopwol op kaartjes…..helaas geen rood merkgaren maar ik heb het allemaal met andere ogen bekeken en met liefde weer teruggelegd….

 14. hahaha, ik heb het tientallen malen zien staan, “merkgaren” en al die tijd gedacht dat het van een bepaald “merk” was 😉 zo leer je nog eens wat.
  Ik ben wel helemaal weg van je mooie doosje met inhoud, geweldig!

 15. @Frouke, natuurlijk wil ik mails naar je doorsturen als die binnenkomen.
  @monica, volgt het merken van linnengoed op het letterlapje?
  @lineke, leuk dat deze log je inspireerde om met andere ogen naar het oude handwerkgerei te kijken.
  @marcella, (*_*) (*_*)

 16. Wow, wat een mooi hebbeding!!!!! Waar heb je dit nog gevonden?
  groetjes

 17. Kijk, ik dacht ook altijd dat gemerkt werd met gewoon borduurgaren.
  Prachtig dit doosje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *