IJspret is breipret

Elma: ‘Donderdag 28 januari stond er in de Telegraaf een artikel, over een heel aparte uitnodiging van het Rijksmuseum. Kom zaterdag 6 februari het 17e eeuwse mutsje breien, dat de Hollandse walvisvaarders in hun walvisdorp Smeerenburg op de Noordpool droegen.
De breimiddag is in het ateliergebouw aan de Hobbemastraat vlak bij het Rijksmuseum. Wel is het verplicht om je aan te melden per e-mail. Net voor het afsluiten van de computer toch maar even een mailtje gestuurd, het leek mij enig om te doen. De volgende morgen de site van het Rijksmuseum bekeken en las dat de breimiddag vol was. Met het openen van de mails was er tot mijn grote verrassing een mail met de bevestiging dat ik mocht komen breien.

Zaterdagmorgen om 7 uur richting Amsterdam. Eerst maar naar het Ateliergebouw, de breitas inleveren om nog even te genieten van het Rijksmuseum, dat niet mogelijk was. Er stond een erg lange rij te wachten om naar binnen te gaan. Eerst maar een lekker kopje koffie bij COBRA en nog een uurtje tijd om te winkelen in de P.C. Hooftstraat. Het winkelen werd etalages kijken, de mode van toen (sale) en de nieuwe mode.
Schoenen, juwelen, dames- en herenmode en een schitterende kookwinkel. Gelukkig werd het tijd om naar de breimiddag te gaan. Na hartelijk te worden begroet en voorzien van het patroon kon je naar boven gaan en je breiwerk opzetten. Ik begon met een restgaren, dat later uitgehaald wordt. Er wordt steeds gemeerderd tot je het gewenste aantal steken hebt.

Toen heb ik de steken op een rondbreinaald gezet en kon verder breien tot de gewenste lengte. Om twee uur ging de eerste groep dames en heren naar de lezing over de tentoonstelling van Hendrick Avercamp: IJspret, door mevrouw Bianca du Mortier. Zij liet ons via beelden de kleding zien die voorkwam op de schilderijen. Al breiend kijken en luisteren naar de boeiende uitleg.De heer Jan de Hond stond geduldig te wachten tot hij het verhaal van de walvisvaarders kon vertellen. Vanaf het begin van de 17e eeuw vertelde hij het verhaal van de walvisvaarders en de mutsjes die opgegraven zijn. Alle kleren werden hergebruikt, alleen werden de mannen begraven met hun eigen mutsje. Ieder had zijn eigen kleur en vorm. Na deze zeer leerzame lezing konden wij nog een poosje aan ons mutsje breien.

Wat rondlopend en kijkend naar andermans werk vroeg ik of ze wel eens een weblog bekeken, ik had op een klein stickertje de naam van berthi.web-log gezet met daaronder Elma. De meesten waren vaste lezers van Berthi, toch kon ik nog 45 stickers kwijt die ze op hun patroon plakten. Steeds heb ik duidelijk gezegd: ik ben BERTHI niet, maar ben van de fanclub. Mijn naam Elma kom je dan wel tegen, ik reageer wel eens.

De hele terugreis heb ik zitten breien. Je begint de muts met te meerderen tot het gewenste aantal steken, dan een lang recht stuk. Je mindert tot het aantal steken waar je mee begint, het wordt zo een dubbele muts die dan nog vervilt wordt. Bij gebrek aan een echte walvisvaarder heb ik dit glazen hoofd gebruikt.’

41 gedachten over “IJspret is breipret

 1. @Elma, dank je voor het uitgebreide verslag met mooie foto’s. Enne… jij breit in een sneltreinvaart. ’s Middags zet je steken op de naald en ’s avonds is de muts klaar!
  De muts ziet er erg goed uit en hij lijkt me heerlijk warm. Jij bent klaar voor de elfstedentocht! Nu de vorst nog.
  Dit evenement is een groot succes geworden en absoluut voor herhaling vatbaar na alle positieve berichten.

 2. Wat een leuke middag en wat een leuk verslag Elma. Ik zie m’n kleindochters wel met zulke mutsen lopen. Wat heb je die trouwens snel gebreid.
  Anneke SK

 3. wat een leuk idee en wat een enige muts is het geworden-net op tijd af want het gaat weer vriezen………

 4. wat een prachtige muts Elma, ga je hem zelf ook nog vilten of laat je hem zo? Ik vind het een mooi verhaal en vind het leuk dat jij er bij was.

 5. Je hebt een heerlijke dag gehad zo te lezen. De familie krijgen bij jou nu geen koude oren meer.

 6. Ja Elma, ga je deze muts nog vilten?
  Maar zo is het ook al een hele leuke muts geworden.
  Met jouw verslag zijn we er allemaal toch een beetje bij geweest. En wat een drukte!!

 7. Elma dat is een leuk verslag. Wat een grappig gezicht al die breisters daar in de zaal. De muts is ook mooi geworden en zal heerlijk warm zitten. Ik ga het ook eens proberen.
  Alleen met wol en vilten heb ik geen idee hoeveel extra steken je moet rekenen voor de juiste krimp.

 8. Het was een heerlijke breidag. De muts is nog naar binnen gevouwen met een lange rondbreinaaald erin, de eindminderingen moeten nog. Over het vilten moet ik nog nadenken. Ik brei een proeflap van dezelfde wol en ga het daar op uitproberen.
  Het grappige is dat ik deze reis moet ondernemen om daar te zien dat ik al jaren mutsjes brei op deze manier. Het beeld van tante Bep bij de ontmoeting van Jeanny had een blauwe op (7-10-08). Ik brei ze van Nomotta Brazillia (langharig garen), die ik in vijftig kleuren in huis heb. Alleen brei ik ze niet dubbel.
  Maar deze breidag had ik niet graag willen missen. Bedankt alle medewerkers van het Rijksmuseum en Berthi voor het snelle plaatsen.
  Elma

 9. Elma, wat een geweldige actie om die stickertjes mee te nemen en uit te delen!!
  Want nog heel veel breiende mensen zijn niet op de hoogte van het fenomeen op internet van Blogs en Ravelry. Jammer, want dat verbindt zo mooi en op deze moderne wijze kan de kennis die er is makkelijk gedeeld worden.
  Bedankt voor je boeiende verslag.
  Hopelijk komt het patroon nog eens ergnes te staan zodat ook mensen die net niet mee konden doen de muts kunnen breien.

 10. Elma wat klinkt dat als een leuke brei-ervaring! Ook nog die toegevoegde waarde van de lezingen erbij, moet het een topdag zijn geweest!

 11. Elma! Soms is het best fijn dat het zo ver is van Amsterdam naar het Noorden,hè? Kon je fijn doorbreien, net als ik doe als ik reis van NL naar H. Wat is ie mooi geworden!En wat slim van je om het vilten eerst op een proeflapje te doen! En dat dubbele vind ik fantastisch. Tegenwoordig zie je vaak mutspatronen met een fleecevoering erin, maar dit is veel mooier (en simpeler) natuurlijk. Toch benieuwd naar het patroon.Ik kan dat niet zo maar uit mn hoofd. Truien enzo ontwerp ik wel zelf maar zoiets ronds…de laatste sok die ik breide was 40 jaar geleden… Ben aan het zoeken geweest op het www, en dan kun je het via Ravelry bij de ontwerpster (uit Wales)bestellen. Gedoe met creditcards enzo en daar hou ik niet zo van. Ik ga maar eens een mailtje sturen naar het Rijks. Wie weet! De lezing had ik ook graag gehoord. Ging over Hendrik Avercamp toch? Schitterende schilderijen die me extra aanspreken omdat hij doof(geboren) was (net als mijn broer) en in die tijd was je dan eigenlijk een outcast. Hij kwam daar bovenuit met zn talent en dat is heel bijzonder. Wat prachtig toch, zo’n blog die bij zo velen van alles losmaakt!

 12. succes alom. Elna en Berthi bedankt voor je verslagen,. Heerlijke verhalen.

 13. Pffffff…voor iedereen die naar het patroon vroeg: ik heb het toch gedaan! Voor het eerst van mn leven. Sally Pointer opgezocht op Ravelry, het patroon gekozen en besteld en betaald met PayPal, binnen 10 minuten gepiept!
  Je krijgt het dan op je computer via je mail om te downloaden.8 bladzijden…. Dan kun je het opslaan, printen en aan het breien, hoera!
  Ik vond het spannend,maar wel leuk om mezelf er toch toe uit te dagen…nooit te oud om te leren toch? Succes voor de andere patroonzoeksters! O ja, het kost plm 3€ (omgerekend uit $)

 14. Frouke, niks betalen voor heel veel patronen op DE sokkensite van nederland: http://www.wolhalla.nl Kijk daar bij kadootjes.
  Elma, wat een leuk verslag en wat zul je een leuke dag gehad hebben! Je had van mij de muts op je eigen hoofd mogen fotograferen! Of had je óók een glazige kop na afloop ;-))
  Berthi, zo zie je maar weer dat je een belangrijke spil bent in handwerkend Nederland. Alweer heel veel dank!

 15. Elma, prachtige muts!
  Maaar hoe gaat de afwerking?
  Maas je de eindsteken aan de beginsteken? Dan krijg je een gaatje bovenin.
  Of rijg je een draad in de beginsteken en trek je ze samen (en hetzelfde bij de eindsteken) en blijven begin en eind los van elkaar?
  Of gaat het nog anders?

 16. Dames ik moet iets bekennen. De familie van Elma krijgen geen koude oren want zij bouwen iglo’s als er sneeuw ligt. Sorry Elma kon het even niet laten.

 17. Ja Mieke, ik ken die site en is heel leuk,maar dit patroon was specifiek door deze dame gemaakt en is ook in het Rijks gebruikt. Voor een keertje vond ik het niet zo erg het zo te doen. Zit ook best een leuke achtergrondtekst bij.
  Is natuurlijk een hele discussie waard: moeten patronen gratis, waar liggen dan grenzen, wat is origineel, hoe zit dat met rechten…Zou daar onder een breiwerkje best eens met mensen over willen praten.De wereld hangt van copiëren aan elkaar..boeken, CD’s, foto’s,films, noem maar op.
  Ingewikkelde materie vind ik het.

 18. Heel echt MUSIAAL breiwerk , dat is nog eens kunst !
  Wat een super idee om zo,n dag in het Rijksmuseum te organiseren .
  Mooie opkomst zoveel breiende mensen .
  Elma je hebt er een lange reis voor over gehad , en zie het resultaat !
  Je mooie verhaal en nog eens een stickertjes actie . Een levensechte fanclub van Berthi !!!!
  Elma heel veel dank voor je prachtig verslag met foto,s .
  Komt er nog eens een filmpje van breiende /handwerkende Elma in de trein ?

 19. Elma, mooi dat je eindelijk, na weken sneeuw, weer op stap kon gaan en voor ons een mooi(brei) verslag.
  Leuk initiatief en leuke muts !!
  Had eerlijk gezegd iets totaal anders verwacht.
  Want ik breidde de mutsen ook altijd zo, alleen niet dubbel.

 20. Gezellig allemaal met een muts, en leuk om allemaal lezers van dit weblog tegen te komen.

 21. Ohw Elma wat een leuke foto! Zie ik mezelf ook nog een keer terug *LOL* en wat ging je snel met je muts! Ik ga opnieuw beginnen want die van mij is echt gatenkaas. Leuk om je verslag te lezen. Altijd bijzonder om te zien hoe anderen de dingen beleven waar je zelf ook bij was, vind ik dan 🙂

 22. Elma wat leuk,dat je een lange reis maakt om te samen met vele breifanaten in het rijksmuseum een muts te gaan breien.Wie komt op zo’n idee.Zou het met deze koude winter te maken hebben?In ieder geval Elma heeft er een warme muts bij.Leuke plaatjes met een leuk verslag.

 23. Hopman, het klopt aan de kleur van de muts herken je de breister. Zo was het ook bij de walvisvaarders, Henk met het rode mutsje, Kees met de blauwe strepen enz.
  Elma

 24. Marion, zat je naast mij te breien?
  Ik heb je wel op de foto, maar een beetje bewogen en niet zo geschikt voor plaatsing.
  Elma

 25. Op de aktiefoto is het net een spannend moment, ik ben nog aan het meerderen en het ging een beetje moeilijk. Dus de draad maar even in de rechterhand genomen om goed de verdraaide steek te kunnen breien. Altijd makkelijk als je op twee manieren kunt breien.
  Elma

 26. Wat leuk om via het verslag van Elma bij de breimiddag te zijn. Ik had er over gelezen en het leek me erg leuk om mee te doen.En zo ben ik er toch een beetje bij…

 27. Tja, ik ben een van de gelukkige dochters die een mutsje krijgt en dus warme oren! Ik verheug me er al op met min 5 de hele dag hier. Mam, een mooie reportage. Ik ben trotz op je!!

 28. Mijn moeder zou heel graag het patroon ontvangen. Zij kon helaas niet bij de middag aanwezig zijn, kan iemand mij hieraan helpen? Mag per email, dan print ik het voor haar. Alvast veel dank.

 29. Geweldig dat we onze geschiedenis in allerlei vormen terug halen.
  Als vrijwilligster op de Batavia werf en lid van het leven aan boord team ben ik erg geïnteresseerd in dingen, voorwerpen uit de 17e eeuw
  Als het mogelijk is om het patroon met mij te delen dan houd ik mij ten zeerste aanbevolen.

  Met vriendelijke groet Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *