Breien, breien, en nog meer breien…

Breien staat op dit moment meer dan ooit in de aandacht. Ik juich dit toe! Het Reformatorisch Dagblad verscheen op 2 januari met het artikel Breien is chocolade voor de geest, het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over de Warme Truiendag die vrijdag 12 februari voor de vierde keer wordt gehouden, het magazine Vrouw had vorige week een breibijlage van babykleertjes, waarvan je de patronen kunt downloaden, de Hortusboom krijgt een vrolijk gebreid jasje en dit is zelfs bekend in Parijs. Als laatste noem ik dagblad Trouw waarin vorige week zaterdag het artikel Breimanie is niet te stoppen verscheen. Hierin aandacht voor de mutsen van de walvisvaarders uit de zeventiende eeuw.

In de collectie van het Rijksmuseum zijn diverse mutsen van walvisvaarders te vinden. Deze zijn tijdens archeologische vondsten gevonden in het walvisdorp Smeerenburg in het Noordpoolgebied. De muts was je identiteit in Smeerenburg. De arbeiders waren te herkennen aan hun muts. Jan met de blauwe muts. Klaas met de roodgestreepte muts. Daarom was het een kwestie van respect dat ze hun mutsen mochten ophouden als ze hun graf in gingen. Door de hoge zuurgraad zijn de wollen mutsen intact gebleven.

Momenteel worden de mutsen die in het bezit zijn van het Rijksmuseum gerestaureerd en bij de heropening in 2013 zijn ze weer te zien.

Vandaag organiseerde het (B)Rijksmuseum een mutsen breimiddag. De belangstelling was groot. Er kwamen meer aanmeldingen dan er plaatsen waren. Elma was op tijd en veroverde een breiplekje. Haar breiverslag met foto’s kun je morgen lezen. Ik kan je wel alvast vertellen dat Elma een geweldige dag heeft gehad.

De eerste vier foto’s komen van de site van het Rijksmuseum en de onderste foto is gemaakt door Rene den Engelsman.

17 gedachten over “Breien, breien, en nog meer breien…

 1. De walvisvaarders zouden waarschijnlijk wel erg verbaasd zijn geweest, als ze hadden geweten dat hun mutsen ooit in het Rijksmuseum tentoongesteld zouden worden.

 2. Deze mutsen zag ik onlangs ergens .
  Misschien in de omroepgids
  Nu weet ik het weer ik had gepland om naar de uitzending te kijken over de Willem Barendz onze walvisvaarder .
  Ik heb ooit het genoegen gehad om met enkele bemanningsleden van die schuit aan tafel te zitten tijdens een feestelijke bijeenkomst , dat ook met de grote vaart van doen had . Het was genieten om deze stoere kerels hun oude verhalen te horen vertellen .
  Voor de gemiste uitzending zal ik t.z.t naar het bekende programma gemist gaan .
  Fijn dat Elma nog meer te vertellen heeft , ik blijf geduldig afwachten .

 3. @Saskia, zeker weten! Het zijn ook nog eens tijdloze modellen. Binnenkort ziet de straat ‘zwart’ van mensen die allemaal een gekleurd walvisvaardersmuts dragen!
  Lijkt me enig om te zien!
  @Gerrie, misschien heb jij het artikel over de walvisvaardersmuts gelezen in het laatste nummer van Oog?

 4. Ha! Ik had de aankondiging gelezen hier in het verre, weer totaal ondergesneeuwde, Hongarije. Wilde ook best graag…Wat leuk Elma dat je gegaan bent en een plaatsje had! Heel benieuwd naar je ervaringen en het resultaat natuurlijk. Zijn prachtige mutsen. Is ook prachtig breiwerk geweest. Begreep dat je het patroon alleen kreeg als je meedeed, of is het toch ook “los”verkrijgbaar? Ook Hanna Zimmerman heeft jaren geleden en kinderjasje en een baret uit de 17e eeuw gereconstrueerd en nagebreid, voor het jasje zelfs de wol gesponnen en geverfd. Zó fijn!En zij ontdekte indertijd ook dat de kousen van de heren van teen tot boord gebreid waren…Ben altijd nog nieuwsgierig naar de breinaalden van toen. Die van hout zijn meestal verdwenen/vergaan. Bamboenaaldjes waren er nog niet! Wat blijft kennis vergaren toch boeiend en zeker als je die kennis ook nog eens in de praktijk kunt brengen….

 5. Weer een geslaagde onderwerp. Elma ik ben zeer benieuwd naar je foto’s. Werden deze nu nog gevilt of kwam dat door het dragen.

 6. hihi …je moet alleen niet op zondag bij het reformatorisch dagblad willen kijken 🙁

 7. Precies Hilly!! En je komt er niet meer weg ook!
  gewoon terugklikken ging niet meer.
  Van Elma horen we vanavond hoe het was. Fijn!

 8. @Hilly, helemaal niet bij stil gestaan! Na middernacht zal het artikel weer te lezen zijn, neem ik aan! Je bent verplicht om wakker te blijven!:-))))))
  @Ine, inderdaad! Waarom zo omslachtig? Bij praktisch alle andere sites kun je zo teruggaan.

 9. Oh wat leuk. Vooral dat filmpje. Al die vrouwen, opvallend veel jongere dames hoera, aan de brei. Gezellig hoor. Heeft er niet een artikel in de NRC over gestaan of had ik er nou iets van gezien op TV? Het geheugen laat me even in de steek. Maar ik ben natuurlijk heel benieuwd naar het verslag van Elma.
  Anneke SK

 10. wat een leuke dag en nu maar rekenen dat de kou, hoeft niet voor mij, terugkomt dan zien we straks wie er in Amsterdam is geweest. Alle breiers en breisters veel succes met de muts.

 11. Terugkeer van welke vorm van handwerk dan ook: daar kun je alleen maar blij mee zijn!
  Ik had de artikelen al gelezen, maar het filmpje was een leuke toevoeging.
  Bedankt! En ik hoop te lezen of Elma de muts ook draagbaar vond…

 12. Elma wat zul jij weer een top dag gehad hebben ben erg nieuwsgierignaar het resultaat zal zo als gewoonlijk wel weer perfect zijn. Groetjes Elly S
  PS nog 9 blauwe vierkantjes te gaan voor donderdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *