Babybedje uit Hongarije

Frouke: ‘… jaloers op die naaldenkokertjes (zie foto vorige log): op deze manier worden in Hongarije nog steeds vaak baby’s “ingepakt” (let wel, het is geen inbakeren, dit is een “milder” pakketje) en ik verzamel de antieke babybedjes, zoals ik ze noem.

Het babybedje bestaat uit een matrasje (met mooie hoes eromheen), heel dun, en lang, waarvan je de onderste helft over de baby heenvouwt en dan met strikken die van opzij komen dichtbindt. Mijn kleinkinderen lagen in zo’n Hongaars geval en het is inderdaad een zegen! Ik heb er al heel wat baby’s en hun moeders helemaal rustig en gelukkig van zien worden.

Het is er eentje met een schattige bonte hoes: ingeweven strepen en dan ook nog eens handgeborduurd. De moderne hoezen hier zijn meestal van wit katoen met broderieranden. In Duitsland worden ze nu nog verkocht als Taufkissen/doopkussen, heel overdadig van kanten en frutsels voorzien…’

33 gedachten over “Babybedje uit Hongarije

 1. Hee deze is leuk !!!
  Nu ik je uitleg las in het vorige logje moest ik aan mijn bedje denken. Heb er éen en inderdaad wit met kant.
  Heb hem al jaren en toen kwam hij van een antiekmarkt, dacht toen inderdaad dat het duits was.
  Hebben onze zoon er wel eens ingelegd om te zien hoe het werkte maar niet gebruikt. Jammer dat ik er niet opkwam om hem (grote huilebalk) er in te leggen.
  Ik dacht dat het pronkbedjes waren voor bij een doop, of zoiets als waarop de prinsesjes werden getoont.

 2. Dank je Berti voor het plaatsen! Dit is een heel oud exemplaar, ik schat rond 1910. De moderne zijn wat groter/langer,maar de babies zijn tegenwoordig ook groter immers. Maar worden er nog even rustig van als die van vroeger.Ja, Marian’ne m, de dagelijks gebruik gevallen zijn gelukkig wat minder frutselig: is al erg genoeg om zo’n hoes met “gewone” broderierand te strijken.Later in HZG vertel ik verder.

 3. Blijkbaar effectief en voor een handige moeder (toch wel?) na te maken.
  Heel praktisch, lijkt me.

 4. Ja die oude gebruiken zijn zo gek nog niet… het inbakeren komt hier en daar ook weer terug.
  Maar zo’n fraai bedje is toch een lust voor het oog !!
  Gaat Frouke in HzG er verder over schrijven ?? ik hoop op nog meer van die mooie plaatjes.

 5. bovenstaande was van Lies Huizer
  ik hoor net van Tilly Jepsen uit Vogelenzang dat haar “lappen” en haar boek in Parijs op de Beurs komen te hangen in de stand van Joke Visser.
  Vorig jaar ben ik ernaar toe geweest…geweldig om mee te maken.
  Dit jaar niet…een andere keer misschien weer

 6. 3x is scheepsrecht —————- ik scrol net even door naar de reacties op de log van gisteren en lees daar al weer de antwoorden op mn vragen !!
  voortaan eerst maar even terugkijken !!
  Lies H

 7. o, wat mooi en pratisch! daar zou ik wel een patroon van willen hebben – of wat duidelijker zien hoe het gemaakt is ….

 8. Over hoe zoiets gemaakt is en nu nog wordt komt dus tzt meer….even geduld nog!

 9. Tjee, leuk zeg!
  Is dat iets voor de eerste weken, of zo?
  Of hebben we het over maanden?

 10. Hier in Servie werden ze voor 30 jaar terug door iedereen volop nog gebruikt, nu deze dagen zie je soms nog een jonge moeder ermee lopen. Wat wel weer hier gewoon is als de moeders uit het ziekenhuis komen en de babies in een reiswiegje liggen dat die net zo gedragen worden als de bedjes hierboven. Nooit zoals men in Nederland zou doen aan de handvaten want dan raakthet reiswiegje bijna de (vuile)grond. Groetjes Cisca

 11. @Frouke, jij heel veel dank voor het sturen van de foto’s en informatie. Heel interessant om te lezen over de Hongaarse babybedjes en om te zien. Ik hoop snel het uitgebreide verhaal van je te lezen in HZG.
  Ik kan me best voorstellen dat een baby rustig wordt in zo’n babybedje. Het geeft je een geborgen gevoel.
  p.s. Ik reageer een beetje laat omdat ik vanmiddag na het plaatsen van de log direct weg moest!

 12. Wat mooi! en praktisch, natuurlijk. een idee om te onthouden, voor als ooit de oma-fase voor mij aanbreekt ūüėČ

 13. @Frouke wat een prachtige “bedje” voor de kleine. Jammer dat het nog zo weinig wordt gebruikt. Uit eigen ervaring weet ik dat huilbaby’s het beste in een kleine ruimte moeten slapen. Ze voelen zich heel snel eenzaam in een te grote wieg of ledikantje. ws is de overgang van een kleine ruimte in de baarmoeder naar een ledikantje te groot.

 14. Morgen worden de jongste kleinzonen 3. V√©√©l te oud voor zo’n leuk bedje en het ziet er niet naar uit dat er nog een nummer 4 komt. Dit idee komt voor mij te laat maar voor ieder ander: veel plezier ermee.

 15. het was een prachtig gebtuik en nog heel practisch ook. Ik gebruikte destijds (zo lang alweer) een omslagluir. , flanel ,. en met blauw DMC omgehaakt en ptokjes en picotjes afgewerkt.

 16. het was/is een prachtig gebtuik en nog heel practisch ook. Ik gebruikte destijds (zo langgeleden alweer) een omslagluir. , flanel ,. en met blauw DMC omgehaakt en stokjes en picotjes afgewerkt. OOk die werd eigenlijk dus als “inbaker”methode gebruikt. Fijn weekend.

 17. Basje, dat deed ik ook, en toen mn kleindochter in het ziekenhuis geboren werd en nog een dagje moest blijven heb ik er stiekem een paar (ouwe dus) in mn tas gedaan en haar in het ziekenhuis er op de ouwerwetse manier mee ingepakt, inclusief zo’n ouwe veiligheidsspeld met roze dopje. Reacties van het verplegend personeel? Van geschokt tot (aangenaam) verrast…nooooooit gezien, nooooit van gehoord. Nee, tegenwoordig moet zo’n pasgeborene gelijk een heel pak aan, geheel volgens de mode gedessineerd. Die omslagluier bleek toch wel veel makkelijker en het staat zo lief en de babybeentjes zijn dan ook veel rustiger dan in zo’n modebroek! Ik voel me wel oud als ik dit soort verhalen vertel, hihi!

 18. Wat een prachtig baby pakketje !
  Wat kunnen aanstaande moeders druk zijn om het mooiste voor hun kind te maken . Met grote zorgzaamheid wordt alles uitgezocht en wat is er nu een keuze .
  De modellen kinderwagens die in de loop der jaren zo enorm veranderd is . De koets waar ik ooit in gelegen heb dat was natuurlijk een nogal diepe grote bak zal ik het maar even noemen , daar is niks tederigs aan .
  Er is ook geen foto van , alleen nog een plaatje met ik op een vachtje in een batisten jurkje . En een plaatje bij mama op schoot . Van de verhalen weet ik dat er veel met mij gewandeld werd dat was denk ik wel fijn in zo,n diepe schommelende bak , want dat werd in die jaren gedragen door enorme verende riemen / beugels . . .
  Baby,s inbakeren dat brengt mij weer naar de baker , en bakerpraatjes wat is er nog meer aan bakeren .
  Ik heb bovenstaand bakerpakketje nog eens goed bekeken dat is toch best na te maken .
  En ook in het klein voor een poppenkind .
  Dus Oma,s een leuk idee . Bedenk opeens dat ik op de Haagsche bee een patroon overnam , heel leuk een soort trappelzak met capeje .
  Ik wist geen kind op komst waarvoor ik het zou maken , maar vond het een leuk idee een mini te maken . Dus moest het patroon omgezet worden . Zover ben ik nooit gekomen , wel kocht ik een fijne zachte rode lap Fleece . Wie weet hoever ik nog eens kom hier mee . Al heb ik nog zooooveel plannen . Och dat hebben we allemaal immers .
  Ik hoop dat ik het patroon nog eens tegen kom , het kwam uit een Frans tijdschrift .
  Marie Claire idéés ?
  Ben erg benieuwd of er iemand het leuke getoonde pakketje zal maken en dan nog meer erover later in Handwerken zonder grenzen . Daar voor natuurlijk wel een beetje geduld want we hebben net een nummer binnen .
  Ik kijk er naar uit .

 19. Na al zo lang deze web-log geregeld te lezen(na een tip van Lies H. omdat er een foto van onze dochter geplaatst was na de handwerkbeurs in R’dam) nu toch een keertje reageren: op dit “babybedje”-heb net vorige week te horen gekregen dat ons eerste kleinkind in de nazomer geboren wordt en ga dit proberen na te maken….”leen” wel even voor de maat een kleinkind van een vriendin :)- gaat helemaal lukken hoop ik!!!!

 20. lineke, mail maar even naar berti,voor mijn privéadres, dan zal ik zien wat ik voor je kan doen,qua maten enzo, oké?

 21. @lineke, … laat je ons het eindresultaat zien? Lies heeft het e-mailadres van me, en Frouke wil je helpen qua maten etc. Het gaat helemaal goed komen met het ‘eerste Nederlandse babybedje’.

 22. nou..even een klein protest, jullie zijn wel heel snel: het eerste nederlandse babybedje….er zijn al nederlandse babybedjes, in hongarije geproduceerd onder een door mij gedeponeerde naam: “bakerbedje”, maar echt, berthi, dat verhaal bewaar ik nog eventjes…
  Wie het zelf wil maken, prima, ik ben benieuwd ,net als jij,naar wie er zelf aan wil beginnen! Intussen schrijf ik, terwijl ik ook nog een tentoonstelling moet bouwen….had een dag maar 48 uur!

 23. @Frouke, ik heb niet voor niets het ‘eerste Nederlandse babybedje’ tussen aanhalingstekens geplaatst! Dit deed ik bewust omdat ik uiteraard niet wist of er al eerder nieuwe babybedjes waren gemaakt.
  Hartstikke mooi om te horen dat jij de naam bakerbedje hebt gedeponeerd. Volgens mij gaat het een groot succes worden. Met spanning wachten we op je verhaal. We hebben geduld hoor!:-)

 24. Fijn! Je hebt gelijk, ik ben moe en had de aanhalingstekens niet goed ge√Įnterpreteerd.Sorry!

 25. Onze oudste werd geboren in 1967, van een kennis zag ik een soort rokje van flanel waar de baby ingerold werd. ook ik heb er een aantal gemaakt, versierd met een mooi sierbandje en heb ze altijd gebruikt, ook voor de tweede dochter.
  Elma

 26. @frouke, gelukkig, de misverstanden zijn de wereld uit! En… ere wie ere toekomt!!!
  Ik ben altijd uiterst voorzichtig met mijn verklaringen, en ik zal meteen gegevens corrigeren, mochten ze niet kloppen. Daarom ben ik blij dat je direct reageerde. In dit geval kwam mijn reactie niet duidelijk over. Door te communiceren (schrijven) kunnen we het recht zetten. Bij deze gedaan!

 27. Dank! en fijn, maar dat zei ik al…En inderdaad, je bent niet alleen voorzichtig, je bent gewoon heel erg professioneel bezig en dat mag best eens gezegd worden! Je blog is niet alleen leuk, bijzonder, aantrekkelijk geweldig druk bezocht en kennelijk een vast punt voor zeer velen, het is echt vakwerk wat je levert. Chapeau!

 28. Frouke..je laatste reactie is me uit het hart gegrepen.Helemaal mee eens !!!Lies H

 29. ben ik helemaal met jullie eens: een ongelooflijk leuk en inspirerend web-log wat ik “stilletjes” al maanden meelees met heeel veeeel plezier…dank je wel!!!!!!

 30. Van weekend kwam ik op mijn werk een bewoner tegen die geboren was in Rusland. Toen ik vertelde over het bakerbedje begon haar ogen te twinkelen. Haar zoon kon me vertellen dat deze mevrouw ze zelf had gemaakt en gebruikt.Ze kon ons gesprek wel volgen maar helaas niet meer aan mee doen. Maar de ogen spraken boekdelen. Later kwam de zoon nog bij mij langs en vond het zo mooi dat zijn moeder zo genoten had van het verhaal. Zo zie je maar wat een babybedje allemaal te weeg kan brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *