Expositie collectie d’Hélène – rituelen op het levenspad

In Cultureel Centrum De Weijer Boxmeer heeft Marlie Lamers de expositie Collectie d’Hélène – rituelen op het levenspad ingericht. Ine bracht een bezoek aan deze fraaie tentoonstelling.

Ine: ‘ “Van beschuit met muisjes tot rouwkrans, ons leven zit vol met rituelen. Kleine en grote, klassieke of zelfbedachte rituelen geven extra betekenis en waarde aan bijzondere gebeurtenissen in ons leven”, aldus het foldertje. In meer dan tien vitrines en wandplaten wordt een beeld geschetst van gebruiken rondom geboorte en doop, opgroeien, huwelijk en sterven. Dat begint al met een “welkom lieve kleine” kussentje, dat de aanstaande moeder maakt. Geboortesuikers, geboortecadeautjes. En dat kruisje hadden wij thuis vroeger óók. In het roze en het blauw.

En wat zeg je van die schattige bakerkindjes? Het zijn naaldenkokers.

Dan komt de schooltijd, met ook de handwerklessen. De Eerste Heilige Communie en dan de vrijerstijd. Mooi aangekleed gaat uit! Daar volgt dus een huwelijk op. Mooie bruidssluiers en zelfs een paar bretels! Het levenseinde met rouwsieraden, een rouwsluier en gedachtenisprentjes.Prachtig naaigereedschap. Bij dat schaartje zit nog een leuk advies: “Meisje ga door het leven als een schaar, de oogjes wijd open en de beentjes bij elkaar.”
En kijk eens naar die pronkrol!

Deze tentoonstelling loopt nog tot 12 februari.
De Weijer, De Raetsingel 1, Boxmeer, maandag tot vrijdag 9.30 tot 17.00 uur, zaterdag 9.30 tot 14.00 uur.
Als je in de buurt bent, ga kijken, het is echt de moeite waard. Marlie heeft wel gevraagd om door te geven dat in De Weijer ook ’s avonds van alles te doen is zodat je ook dan een kijkje kunt nemen. Boxmeer heeft een station. Van daar is het een 10 tot 15 minuten lopen.’

23 gedachten over “Expositie collectie d’Hélène – rituelen op het levenspad

 1. @Ine, heel fijn dat je ons meeneemt naar de expositie in Boxmeer. We maken kennis met de prachtige collectie van Marlie Lamers. Dus… ben je in Boxmeer, loop dan het Cultureel Centrum De Weijer binnen.

 2. Ook weer zo’n interessante expositie.
  Mooie foto’s, Ine! het is heel moeilijk om spullen in een vitrine goed op de foto te krijgen, weet ik uit ervaring.
  Door jouw foto’s krijgen we een aardig beeld van wat er te zien is. Dank daarvoor!

 3. Ine, allereerst heb ik vreselijk gelachen om de raad wat bij het schaartje stond. Heerlijk.
  Je hebt inderdaad prachtige foto’s gemaakt. Hartstikke leuk dat we met jou mee mochten kijken. Dank je wel

 4. prachtige verzameling en mooi gefotografeerd en…jaloers op die naaldenkokertjes: op deze manier worden in Hongarije nog steeds vaak baby’s “ingepakt” (let wel, het is geen inbakeren, dit is een “milder”pakketje) en ik verzamel de antieke babybedjes , zoals ik ze noem. Zo’n naaldenkokertje erbij zou geweldig zijn….Er stond ook eens een artikel over in HZG. Weet nu even niet meer welke en kan het hier niet opzoeken.Zat ik ook al bij te watertanden! Er kwam er helaas nog nooit één op mijn pad! Hou me aanbevolen voor een tip!

 5. PS je hebt dergelijke miniatuurtjes hier ook van maisblad gemaakt en beeldige honingkoekjes idem. Zal tzt een paar foto’s ervan sturen.

 6. Niet alleen in Hongarije Frouke, hier ook. Ik heb het bij mijn kleinzoontjes gezien: als baby’s heel onrustig zijn en niet te kalmeren zijn worden ze voorzichtig ingebakerd. Je ziet ze kalm worden en in slaap vallen. Ik wilde dat ik het kende toen onze baby’s klein waren.
  Mooie tentoonstelling Ine. Het zal af en toe een feest van herkenning zijn geweest.

 7. wat is het toch jammer dat zoveel rituelen verloren zijn gegaan. het is toch mooi dat mijlpalen in het leven gevierd worden!

 8. Ja Mieke, maar in NL is het “terug van weggeweest”en in H was het nooit weg. Bovendien, voor zo ver ik weet,wikkel/vouw je in NL het kindje tegenwoordig in een soepele doek en hier bestaat het babybedje uit een matrasje(met mooie hoes eromheen) , heel dun, en lang, waarvan je de onderste helft over de baby heenvouwt en dan met strikken die van opzij komen dichtbindt. Mijn kleinkinderen lagen in zo’n hongaars geval en het is inderdaad een zegen! Ik heb er al heel wat baby’s en hun moeders helemaal rustig en gelukkig van zien worden. Heb net in de vrieskou (het hele huis verwarmen we even niet, dat betekent vier kachels stoken)één van mn bedjes gefotografeerd en zal hem naar Berti opsturen. Misschien wil zij hem wel plaatsen???? Het is er eentje met een schattige bonte hoes: ingeweven strepen en dan ook nog eens handgeborduurd. De moderne hoezen hier zijn meestal van wit katoen met broderieranden. In Duitsland worden ze nu nog verkocht als Taufkissen/doopkussen,heel overdadig van kanten en frutsels voorzien….De rest van mn verhaal erover komt een keer in HZG.(Hoop ik)

 9. Leuk deze log,omdat ik toevallig gisteren,ook al dat moois mocht aanschouwen.Al jaren lang hebben wij,11 naaigereiverzamelaars,een eigen clubje,genaamd “Steekje los”.Een van ons is Marlie en gisteren hadden we een bijeenkomst bij haar thuis,met als extra een bezoek aan deze leuke tentoonstelling.Ze vertelde nog dat er een lid van Merkwaardig was geweest,die de pronkrol zo graag buiten de vitrine had willen fotograferen.Dat was op dat moment niet mogelijk,maar degene in kwestie mocht later terugkomen en de rol van alle kanten bekijken.Ik denk zomaar dat jij diegene in kwestie was Ine!En voor de liefhebbers..in een van de vitrine,s kan je een prachtige verzameling babymutsjes zien in verschillende handwerktechnieken.

 10. Als eerste dank je wel Berthi dat je dit wilt plaatsen. Want ik mag dan af en toe leuke foto’s maken…Berthi’s weblog is het podium waar iedereen ze kan zien.
  @Thera nee dat ben ik niet geweest. Ik heb Marlie alleen telefonisch gesproken omdat ik wilde vragen of ik dit naar Berthi door mocht sturen.
  Ja die babymutsjes!! maar als ik alles op de foto zet, krijgt Marlie geen bezoekers meer.

 11. Geweldig, zeg. Bedankt Ine! Afgelopen week had ik gehoopt deze tentoonstelling te kunnen bezoeken, maar mijn agenda liet het helaas niet toe. Te ver weg! Ik ben blij dat ik er nu wel een indruk van krijg.
  En @Frouke: zulke naaldenkokertjes (wikkelbaby’s) worden niet vaak aangeboden en kostten dan veel geld. Kan wel oplopen tot een paar honderd euro!
  Ik denk dat niet alleen jij ze heel leuk vind……:-))

 12. Prachtige tentoonstelling en hier weer een mooi verslag , een kindje vandaar zullen we maar zeggen . Zo kunnen we het toch meebeleven , alsof we er bij waren , ook door de reacties .
  Heel wonderlijk dat ik in de late uurtjes zomaar bezig was om weer eens wat op mijn computer te ruimen . Eigenlijk kwam ik dezelfde weg tegen .
  Veel mailtjes met een dierbare herinnering over geboorte tot aan het heen gaan van geliefden .
  Het is een weg die wij allen gaan .
  De rituelen kunnen er iets moois van maken .
  Wat een goed en prachtig plan was het om over dit onderwerp zo,n mooie tentoonstelling te maken .
  Met dank aan INE en Berthi !
  Nog even een vraagje . Is er ook aandacht geweest voor verjaardagen ?
  Want elk jaar een vierdag omdat je weer een jaartje ouder bent geworden is toch heel bijzonder . Eigenlijk kun je dan even stil staan bij het leven , het gaat immers zo snel voort .

 13. En . . . . komt er van deze verzameling misschien nog een boek , dat zou prachtig zijn zo,n mooi onderwerp !

 14. Ja, Josefien,van dat soort prijzen ben ik me bewust…is ook de reden waarom ik niet echt actief op zoek ben naar zo’n juweeltje. Maar ik heb in mijn verzamelactiviteiten één ding geleerd: geduld. En soms komt er dan plots iets op je pad waar je erg blij van wordt, dubbelblij omdat je er al niet meer in geloofde en dan tóch, of omdat je iets zo maar in de schoot geworpen krijgt met een mooie ontmoeting of fascinerend verhaal.Niks mooier dan je door het leven te laten verrassen toch?
  Fanatisme is me gelukkig vreemd, want daar word je alleen maar ongelukkig van… want dan ga je lijden door wat niet lukt of wat je niet hebt of kunt krijgen, brrrr
  Laat mij maar verder dromen!

 15. INE, heerlijk dat je weer (voor ons) op pad bent geweest en dat we (IK) zo lekker mee kunnen genieten !!
  Wat veel én mooie spullen zijn er te zien, kruip in het scherm !!;-)
  Fijn Berthi dat wij kunnen meereizen met Ine !!

 16. Wat een prachtige verzameling van Marie Lamers.Via deze weblog heb ik er vanuit Winschoten zeker weer van kunnen genieten.
  Ik had graag de tentoonstelling in Boxmeer
  willenbekijken,maar door griep en winterse ongemakken komt het er deze keer niet van.
  Wel kan ik hier al melden,dat wij druk bezig
  zijn een soortgelijke tentoonstelling voor
  te bereiden onder de titel”Van Pronkrol tot
  Pronkersgoed”.
  De tentoonstelling wordt gehouden op een
  prachtige lokatie,n.l.Havezate Mensinge te
  Roden.
  Periode 15 juli t.m.15 september a.s.
  Het is de bedoeling dat er 10 pronkrollen,
  zeer fraai bewerkte kragen,mutsjes,tasjes,
  merklappen e.d. te aanschouwen zijn.
  Zie voor de lokatiegegevens:
  http://www.mensinge.nl
  Hennie Stevan

 17. Hallo Berthi,
  Steeds weer leuk om je website te bekijken! Proficiat! Wat jammer dat ik niet in de gelegenheid ben om naar die expositie te gaan. Lijkt me super! Enfin misschien komt hij nog op andere plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *