De verbindende kracht van Quilts

Tot en met zondag 7 februari is in de Sint Petrus Canisiuskerk, beter bekend als de Molenstraatkerk, te Nijmegen de quiltexpositie
De verbindende kracht van Quilts te zien. De tentoonstelling draait om het levensverhaal van An Keuning-Tichelaar. Tijdens de oorlog was zij actief in het verzet en in de opvang van onderduikers, honger-evacués en kindertransporten. Zo verborg zij een Joodse baby in haar weekendtas, terwijl de boot waar ze op zat onder vuur kwam te liggen. Dit is een van haar vele avonturen die ze vertelt in het boek De verbindende kracht van Quilts, lappendeken van verhalen. Vanuit Noord-Amerika kwamen quilts naar Nederland die uitgereikt werden aan mensen die niets meer hadden. In het Fries Museum zag ik
vorig jaar enkele quilts. Corrie zag de quilts in het kerkje van de Doopsgezinde Gemeente te Witmarsum. Zij heeft diverse quilts op de foto gezet, die hier te zien zijn. En ben je in de buurt van Nijmegen, neem dan de tijd om de quilts in het echt te gaan bekijken in de Molenstraatkerk.

16 gedachten over “De verbindende kracht van Quilts

 1. Ooo had ik dit geweten!! Ben vorige week nog voorbij die kerk gelopen!!
  Ik heb het boek iig. gelezen en in de kast staan.
  De 7de…dat is zondag al!

 2. @ine, o, wat is dat jammer en zondag is het de laatste dag. De expositie is ook maar erg kort vind ik, van 22 januari tot en met 7 februari.

 3. Geboeid heb ik de foto’s van Corrie bekeken en de teksten gelezen. Ik had nog nooit gehoord van deze Amerikaanse hulp. De eenvoudige patronen en lapjes alsook de sleetjes en vlekken zo hier en daar ontroeren mij. Inderdaad Corrie, als deze dekens eens konden praten …

 4. Het is zo jammer dat het zondag al de laatste dag is. Voor mij niet meer mogelijk om dit te bekijken. Misschien komt het bij mij nog in de buurt. Hoewel ik wel moet zeggen dat er nog nooit, tenminsten zover ik weet, een tentoonstelling bij mij in de buurt is geweest. Er staan al aardig wat boeken in de wacht voor mij. De rij wordt steeds lager.

 5. Vorig jaar in het Fries Museum kocht ik het boek ook.Ja quilts met een ontroerend verhaal !

 6. weer een boek voor het lijstje. Wat een verhaleb, en hoe zou die arme Pool de rest van de oorlog zijn doorgekomen. Gewetensvragen voor de jonge arts.

 7. @Mien B, ik kocht het boek ook vorig jaar in het Fries Museum.
  @Hilda, ik denk dat het mij ook niet gaat lukken om nog naar deze expositie te gaan.
  Mooi zo’n wensenlijst, heb je iets om naar uit te kijken.
  @Basje, dit boek zal jou aanspreken.

 8. Het boek ligt hier , heel fijn bezit .
  De taal van quilts met slijtkantjes die tot op heden ons kunnen ontroeren .
  Prachtig dat het verhaal erover zo mag blijven .
  Voor mij weer even iets om het klaar te leggen voor het weekend .
  Je kunt er immers vaak in bladeren en lezen en de quilts bewonderen .

 9. Nee, ik ga niet naar de tentoonstelling, want ik kan er geen tijd voor vrijmaken.
  Ik hoor er veel positieve geluiden over.

 10. Helaas nu ben ik natuurlijk weer te laat met mijn tip voor straks , toch maar even , anders wordt het weer uitzending gemist .
  VANAVOND OP NEDERLAND 3 , 20.25 UUR KEURINGSDIENST VAN WAARDE !

 11. Jaja Gerrie, niet vergeten. Vanmiddag had ik een herinneringsbriefje op mijn agenda gelegd! Iedereen kijken zometeen. Wij willen de ontknoping niet missen. Handgebreid of machinaal…

 12. Ieder keer als ik een foto van een quilt van deze tentoonstelling zie maakt mijn hart een sprongetje, zóveel indruk hebben allereerst An maar ook haar man Herman op me gemaakt en dan natuurlijk de indrukwekkende quilts en hun geschiedenis. Ik weet zeker dat ook degenen die niet zoveel met quilts hebben tóch heel erg zullen genieten en zeker onder de indruk zullen komen van wat ze op de tentoonstelling zien. Voor degenen die er niet naar toe kunnen is er nog altijd het prachtige boek over deze gebeurtenissen. Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik An en Herman heb mogen ontmoeten.

 13. Ieder keer als ik een foto van een quilt van deze tentoonstelling zie maakt mijn hart een sprongetje, zóveel indruk hebben allereerst An maar ook haar man Herman op me gemaakt en dan natuurlijk de indrukwekkende quilts en hun geschiedenis. Ik weet zeker dat ook degenen die niet zoveel met quilts hebben tóch heel erg zullen genieten en zeker onder de indruk zullen komen van wat ze op de tentoonstelling zien. Voor degenen die er niet naar toe kunnen is er nog altijd het prachtige boek over deze gebeurtenissen. Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik An en Herman heb mogen ontmoeten.

 14. Oh, wat is het toch geweldig wanneer die quilts tentoongesteld worden, ook voor mij geldt: geen tijd meer voor de 7e om te gaan, ga snel het boek zien te bemachtigen, lijkt mij prachtig.
  Gelukkig lees ik net op tijd: vlug de TV aanzetten…

 15. Fijn om via dit bericht nog eens bij de fotoserie van Corrie terecht te komen. Voor de tentoonstelling heb ik geen tijd, helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *