Kleurenpracht

Met textiel hebben we elke dag te maken. Kijk alleen al naar onze kleding. Afhankelijk van onze stemming en het weer maken we een keuze uit onze garderobe voor die dag. Is het een sombere, grijze, regenachtige dag, dan gaan we voor gedekte kleuren, maar straalt de zon, dan kiezen we voor frisse, vrolijke kleuren. Kleding vertelt veel over wie we zijn.

In Kleurenpracht neemt Catherine Legrand ons mee op een rondreis door de wereld van kleurrijke kleding. Aan de hand van acht hoofdstukken – Krullen & Spiralen, Schitteringen, Indigo, Flora & Fauna, Gebroken Wit, Mozaïek, Strepen, Kwastjes & Hoofddeksels – maken we kennis met de traditionele kleding van onder andere de Bloemen-Hmong (Vietnam), de Karen (Thailand), de Yao (Vietnam), de Yi (China), de Peul-vrouw (Benin) en de Miao (China). Het gaat om dagelijkse kleding en het merendeel van deze mensen weeft, borduurt, verft en naait deze zelf.

Ondanks de verschillen in kleding waarin de bevolkingsgroepen zich onderscheiden, treffen we ook overeenkomsten. Bloemen en vogels zijn in iedere cultuur geliefd. In China komt de feniks veelvuldig voor op textiel, terwijl de quetzal prijkt op de Guatemalteekse blouses. Het sieraad is voor iedereen de finishing touch van de kleding. Sommige culturen houden zelfs van overdaad. Aan een Akha-hoofdtooi (Laos) zijn zilveren munten, belletjes, kralen, pompons, toefjes apenvacht of geitenwol en verse bloemen bevestigd. Een Lu-jasje (Vietnam) is over de gehele lengte van de ceintuur en op de rug van het jasje met zilveren munten en uitgeklopte metalen penningen versierd zodat de applicaties en het borduurwerk meer opvallen. De Karen vrouw kiest voor witte graankorrels die op de akkers worden verzameld en ‘Tranen van Job’ worden genoemd. Deze graankorrels worden in de vorm van sterren als sieraad vastgenaaid op de tuniek.

Bij ieder thema is gekozen voor een reeks foto’s die over de volle breedte van de pagina zijn afgedrukt. De vrouw/man staat centraal. Daarnaast worden de kleren en stoffen getoond. Door het grote formaat foto komt het (geborduurde) patroon perfect over. Iedere handwerkster zal dit waarderen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met dezelfde afbeeldingen die we op de voorgaande bladzijden zagen, maar dan in het klein. De tekst geeft een beknopte uitleg over de vrouwen- en mannenkleding, de stoffen en het handwerk.

Kleurenpracht is zowel een schitterend fotoboek als een geweldige inspiratiebron voor de handwerkster.

Kleurenpracht van Catherine Legrand verschijnt bij Fontaine uitgevers. ISBN 978 90 5956 322 3, 184 pagina’s, gebonden. Prijs: € 19,95.

Catherine Legrand is medeoprichter van de boetiek A la bonne renommée in Parijs. Gedurende haar reizen verzamelde zij kleding, stoffen, sieraden en foto’s die de basis vormen voor haar boeken en ontwerpen. In Frankrijk zijn al meerdere boeken van Catherine Legrand verschenen. Fijn dat er nu een Nederlandstalige uitgave is.

34 gedachten over “Kleurenpracht

 1. Dat lijkt me een prachtig boek Berthi! Ik zet het op mijn verlanglijst!
  Heb je trouwens wel eens van naaldbinden,koordwiel en een lucet gehoord?
  Ik was afgelopen zaterdag bij de Western Experience in de Brabanthallen en daar was ook een middeleeuwse markt waar diverse middeleeuwse handwerktechnieken te zien waren.
  Heel interessant,ik heb er foto’s van gemaakt!

 2. Van zo’n boek word je helemaal blij!
  Zeker in deze donkere en koude dagen.

 3. Jammer dat het boek nog niet uit is.Je krijgt altijd direct zin om zo’n boek op te halen. Vooral met dit weer hebben we wel een zonnige opstekertje nodig.

 4. erg mooi, ook een mooie site. je hebt altijd goede boekentips alleen heb ik altijd te weinig boekenbonnen (grapje)

 5. lijkt me een boek waar je vrolijk van wordt. Het staat op mijn lijstje.<

 6. Bij somer weer , zoals vandaag voeg ik aan mijn donkerblaiwe truitje een vrolijk sjaaltje toe.

 7. fijn dat t echt een mooi boek is, berthi!!!wat zou ik graag dagelijks in zulke pracht lopen ,maar iemand in mijn buurt zou er gek van worden hahahahahahh

 8. Ga ik eens naar op zoek en in kijken, en dan op verlanglijst. Dan weet ik wat te vragen tegen die tijd.
  Herkenbaren kleuren uit China. Ik hou wel van vrolijke kleuren,daar word je vanzelf vrolijk van.
  Mooie Foto’s Berthi !!!

 9. @Saskia, een fraai boek voor een schappelijke prijs!
  @Basje, een heel goede keuze van je!
  @Ellabella, een goed teken dat jouw boekenbonnen snel op zijn!:-)
  Net als velen onder ons houd jij van mooie en goede boeken!
  @Hilda, jawel hoor!!! Het boek is al uit. Klik op Fontaine uitgevers en je kunt het boek bestellen. Maar… je kunt natuurlijk ook naar je eigen boekhandel gaan.
  @Hilly, haha, misschien moet je die persoon langzaam laten wennen al die mooie kleuren en sieraden!:-) Langzaam opbouwen zou ik zeggen!:-)
  @Annita, … en ik!
  @José, de foto’s komen uit het boek. Ik heb een foto van een foto gemaakt! Zo staat het boek boordevol mooie foto’s van de kleurrijke kleding!

 10. Wat een mooi boek, daar word ik vrolijk van.
  Het is zo donker in huis dit is precies wat ik nodig heb vandaag.

 11. dat heb ik altijd gek gevonden: dat de mensen in de winter – als er al zo weinig kleur is – zo kleurloos gekleed gaan.
  natuurlijk meteen verdwaald op die site van a la bonne renommee (wel aardig aan de prijs …)

 12. lheurebleue: ohhh die jassen en tassen, als ik daar toch eens geld voor had,wat vind ik dat mooi zeg!!!!

 13. Een combinatie van kleuren, reizen, lezen en handwerken. Alles waar ik van houd. Een reden om weer eens naar de boekhandel te stappen. Als het weer droog is. Het is nu wel heel naar buiten. Dus koffie zetten, een mooi boek en een handwerkje. Wat een leventje heb ik tegenwoordig toch. Echt verwend voel ik me.
  Anneke SK

 14. @lheurebleue, ik heb gisteren de site ook uitvoerig bekeken. Prachtige kleding, tassen, kussens etc. Voorlopig kijk ik er alleen naar!:-)
  @Anneke SK, geniet van de middag, en verander de somberheid van buiten in een kleurrijke omgeving binnenshuis!
  @Thera, (^_^) (^_^) (^_^)

 15. Wat een fleurige log op deze trieste regendag. En nu maar hopen op, ‘Na regen komt zonneschijn’. Dat hebben wij allemaal nodig. Een middagje met borduren bezig zijn doe je de triestheid van de dag vergeten.
  Nu maar hopen dat het niet te erg gaat vriezen en morgenvroeg weer een ijsbaan hebben.
  Elma

 16. ik heb nooit zo’n ‘last”van het weer…dit in tegenstelling tot mijn ouders en sommigen van jullie…ik voel me geborgen,ik hoef er niet uit en kan me binnen met moois vermaken ,kaarsjes aan…zo jammer dat sommigen zo reikhalzend naar de lente uitkijken….want dat duurt nog zo lang het is winter!!jippie hihi
  als mijn man dit leest ,zegt hij ook somber tsja winter en dan heeel lang regen en gezeik en dan eindelijk lente…hihi maar goed dat we allemaal niet hetzelfde zijn…voor alle dippers ; heel veel sterkte e probeer je te amuseren…ik heb medelijden met onze postbode op de fiets door weer en wind, zij heeft het echt zwaar en al die leuke pakjes zijn niet eens voor haar….

 17. Ik kom nog even terug, want toen ik de site bekeek, kwam het mij wel erg bekend voor. In september heb ik lang in haar winkel rondgekeken en foto’s gemaakt (van de etalage). Kreeg gelijk ideetjes om zelf te maken!

 18. Wow! Zo gauw ik terug ben ga ik dat boek bestellen en wat heerlijk jammer dat die winkel niet hier om de hoek zit. Zo kan ik er gewoon op afstand van genieten en denken, nou ja, te ver weg….terwijl het eigenlijk is: te duur….Prachtig! Wat is de wereld toch rijk aan schoonheid! Fijn Berti dat je ons laat meegenieten….

 19. @elma, de regen is overgegaan in hagel. Laten we hopen dat het vannacht niet gaat vriezen.
  @Hilly, van jouw reactie word ik al vrolijk, terwijl de hagel flink tegen de ruiten klettert!
  Tja, de lente kan nog best een poosje op zich laten wachten. We wonen tenslotte in Nederland, en dan weet je het nooit!:-)
  @Betty, ook een boek voor jou. Jij houdt van fleurige kleuren. Kijk maar eens naar al je kleurrijke quilts.
  O, enig dat jij in haar winkel bent geweest.

 20. Dat lijkt me een schitterend boek en ik schrijf het meteen bij op mijn verlanglijstje.
  Eigenlijk ben ik een notoire zwart draagster, dat stamt waarschijnlijk nog uit de tijd dat ik vooral géén aandacht op mijn kleding wilde vestigen maar op mijn innerlijk, hoogdravende ideeën van een tiener. Toch draag ik nog steeds graag zwart, maar in de zomer kunnen het ineens ook knallende kleuren zijn.

 21. Hier moest even aan denken.
  Als de regen grijs is
  en de lucht grijs
  wanneer bijna alles grijs is
  dan voel ik mezelf ook grijs
  en trek dan een rode jurk aan.
  (Djoekie Postma)

 22. Heb het boek gelijk besteld want je snapt natuurlijk dat dat een spekkie naar mijn bekkie is!
  groetjes uit Valkenburg

 23. Als lid van Oxfam Novib steun je het goede doel. Met een wereldabonnement bij Novib krijg je 5 keer per jaar een verrassing toegestuurd. Een mooie roman, een kookboek of een prachtig fotoboek.
  Deze maand werd DIT prachtige boek bezorgd: een heerlijk verrassing die meteen inspiratie geeft. Ik heb het bij wijze van spreken ademloos bekeken en vooral genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *