Pronkjournaal XXII

Soms heb je van die weekenden die bomvol zijn. Dit was er zo één, maar wel erg leuk en heel gezellig. Gisteren was de eerste ontmoetingsdag in Nijkerk van de vereniging Merkwaardig, en vandaag werd Matthijs 25 jaar. Een mijlpaal waar we met z’n allen aandacht aan besteedde. Traditiegetrouw ontbrak de Beatrixvlaai niet! Dit terzijde, nu terug naar het handwerk, en wel het pronkjournaal nummer 22 alweer. Jeanny laat het beeldschone handwerk van Nelly zien, één van de handwerkvriendinnen.

Jeanny: ‘Dit pronkjournaal is in zijn geheel gewijd aan het prachtige handwerk van Nelly.

Zo’n 20 jaar geleden is een groepje van vier handwerkvriendinnen ontstaan, waarvan Tonia er één was. Ieder maakte zijn eigen ding en Tonia volgde ons of was soms zelfs sneller dan wij. Tot het laatst toe heeft ze met veel plezier gehandwerkt. Het frivolitéwerk is van Tonia. Zij deelde dit graag uit. Helaas hebben wij: Annie, Corry en ik afgelopen jaar afscheid van haar moeten nemen. Tonia is (op 7 uur na) 99 jaar oud geworden. Als herinnering aan Tonia heb ik haar frivolitéwerkjes in dit lapje verwerkt.

Tijdens een vakantie aan de rivier de Gardon in Frankrijk heb ik het ijsvogeltje voor het eerst gezien. Met veel geduld en een eenvoudige camera heb ik het vogeltje op foto vastgelegd. De “liefde” voor dit vogeltje is altijd gebleven. Vandaar dit lapje in Colbert-borduurwerk.

Via de Anna van Burda (omstreeks 1985) ben ik in Schwalmstadt terechtgekomen bij Elisabeth Stübing voor een cursus Schwälmer borduurwerk (ook wel Hessenstickerei genoemd). Sinds die tijd ben ik min of meer verslingerd aan dit soort handwerk. Dit lapje wil ik opdragen aan Elisabeth.

Het Marker borduurwerk geeft mij dezelfde kriebels als het hierboven genoemde Schwälmer borduurwerk.
Dit lapje heb ik met plezier gemaakt voor mijn pronkrol. De letters zijn van mijn overleden man Harry Rassin en van mijzelf Nelly Bronkhorst.

Het lapje met de open randen is nagemaakt uit een pronkrol met de datering 1909.

Als laatste het filet doorstopwerk. Ik vind het wel mooi geworden, maar niet echt “mijn ding”.’Klik op de foto’s voor een vergroting

42 gedachten over “Pronkjournaal XXII

 1. Berthi, Peter en Matthijs, van harte gefeliciteerd!
  Nelly, wat een schitterend handwerk!
  Ik had nog nooit gehoord van colbertborduurwerk. Zo leer ik door het pronkjournaal voortdurend weer wat nieuws.

 2. Wat is dit weer schitterend borduurwerk met voor elk lapje weer een verhaal en een herinnering. Dat jullie vrienden-borduurclubje nog maar lang mag bestaan.
  Elma

 3. Nelly, wat een geweldige collectie voor je pronkrol, echt mooi hoor. En iedere keer het verhaaltje erbij, ik zou het niet kunnen.
  Proficiat!

 4. Berthi van harte gefeliciteerd met je grote zoon.
  Wat een prachtig borduurwerk laat je ons weer zien. Wat worden er toch mooie dingen gemaakt. Door internet en mensen zoals jij, die zich met hart en ziel inzetten,kunnen we er nu allemaal van genieten.
  Anneke SK

 5. De complimenten voor het prachtige handwerk zijn natuurlijk voor Nelly.
  Anneke SK

 6. Prachtig werk Nelly, ik heb ademloos zitten kijken! Berthi van harte gefeliciteerd met je zoon!

 7. Berthi allereerst van harte gefeliciteerd met je zoon zijn verjaardag.
  Heb eerst een paar keer de tekst goed moeten lezen van wie nu het borduurwerken waren. Lag aan mij, ws nog duf van gisteren Ze zijn schitterend Nelly mijn complimenten. Dat jullie nog jaren mogen doorgaan. En ons ook laten mee genieten.

 8. Dank je wel voor alle felicitaties. Nu wil ik dan toch eerst de complimenten geven aan Nelly voor dit beeldschone handwerk. Dit is handwerkkunst van de hoogste graad! Echt geweldig, Nelly. Ik weet niet of je pronkrol al af is, maar één ding is zeker, het wordt een rol om mee te pronken en trots op te zijn.

 9. felicitaties naar de fam Smith en naar de handwerkster. Wat een pracht werk,

 10. Felicitaties voor Matthijs!
  Mooi werk Nellie! Ik vind het geweldig dat je er steeds in slaagt het persoonlijke met de techniek te verweven. Dit is niet zomaar wat op een lapje kwakken! Hier is over nagedacht en het is steeds schitterend uitgevoerd. Combinatie van technische perfectie met persoonlijke inbreng. Heel geslaagd!
  Er is naast een artikeltje in het complete handwerken ook een boekje over Colberttechniek: Broderies Colbert, Paris 2007. Te verkrijgen bij Brabara Fay Verlag
  http://www.barbara-fay.de
  Meer weet ik er niet over, ik zag het in de catalogus.

 11. Heel, heel mooi om herinneringen aan mensen en gebeurtenissen zo’n schitterend gemaakte en duurzame vorm te geven.

 12. Gefeliciteerd Matthijs!
  Nelly wat laat je schitterende stukjes pronkrol zien.
  Ook ik had nog nooit gehoord van Colbert-borduurwerk. Een soort Richelieu is het enige wat ik kon vinden.
  Maar de rode mappen heb ik nu ook dus ik vind het wel. Dank je Mieke voor de tip.

 13. Gefeliciteerd Matthijs!
  Nelly vol bewondering zit ik te kijken naar je stukjes van je pronkrol !

 14. Niet te geloven wat mooi is dit allemaal.
  En ook nog gefeliciteerd met de verjaarjag van Matthijs.

 15. Gefeliciteerd met de verjaardag van Matthijs.
  Berthi, geweldig leuk dat jij dat prachtige werk van Nelly laat zien, hier zou ik uren naar kunnen kijken, het wordt een schitterende pronkrol. Nelly, succes

 16. Hartelijke felicitaties aan MATTHIJS !
  Over het getoonde handwerk kan ik zeggen dat het van grote schoonheid is en zeer kundig alles gemaakt . Ik deel maar weer een dikke pluim uit !
  Het verslag van gisteren was een echt ”MERKWAARDIG” verhaal !
  Ik geniet er van en je zou er naar verlangen om eens een ”BLAUWTJE” op te lopen . . . !

 17. Matthijs Gefeliciteerd met je verjaardag.Ook je familieleden gefeliciteerd.
  Dit is zeker handwerk op hoog niveau.Dat schwalber handwerklapje is zeker een complmentje waard.Maar stuk voor stuk zijn ze allemaal mooi.Het was weer echt genieten.

 18. wat een pracgtige borduurwerken van deze mevrouw nellie zijn ze ook te koop?
  fam w.bonte nunspeet

 19. Beetje laat maar nog van harte gefeliciteerd.
  Interessant verhaal over de blauwdruk. Ik zag een mooi kleedje ervan bij Saskia.
  Prachtig borduurwerk van Nelly.

 20. Het boek “Colbert Borduren” is een kopij van het oorspronkelijk in de DMC-bibliotheek uitgegeven exemplaar. Mijn exemplaar ‘vrij nieuw’ dateert van 1970.

 21. alsnog gefeliciteerd met de kwart eeuw van Matthijs! en wij krijgen als cadeautjes deze prachtige dingen te zien!

 22. Beste Nel,
  We hebben al jaren jouw borduurwerk enz. bewonderd. Met deze plaatsing word je nog landelijk bekend. Proficiat

 23. @Saskia, geweldige vondst! Dank je, Saskia!
  @lheurebleue, dubbel feest!
  @Ria van Engelen, … en terecht!!!

 24. Wat een prachtig handwerk! Een feest om ernaar te kijken en een mooi aandenken aan een dierbare handwerkvriendin.

 25. Nou Nel, met deze stukjes mag je echt wel
  pronken hoor, vindt het gewoon kunstwerk.
  Heel veel plezier met het verder verloop van
  de pronkrol.

 26. Ik kwam toevallig op deze site terecht, omdat ik wol van Lana Grossa zoek. Ben ook lid van Merkwaardig en heb de pagina’s van het Pronkjournaal bekeken. Wat prachtig allemaal. Ben benieuwd of zoiets ook gedaan wordt in het westen en het oosten van het land. Woon zelf in Alphen aan den Rijn. Succes verder!!!

 27. Hallo
  Wat leuk om te lezen dat je bij Elizabeth Stubing les hebt gehad in schwälmer. Ik zelf ook . Heb je ook in het museum lesgehad? Ik zat met haar boven voor het raam,anders hadden we geen licht genoeg.Het was een snikhete zomer maar daar was het heerlijk koel. Ik was de enige en had dus privé les Ik was er 3 weken.We stonden op een camping. De liefde voor schwälmer heb ik nog steeds. Nu hebben we les van een mevrouw die 1 of 2 maal per jaar naar Hoenderloo komt waar we werken aan een hele lange merklap.
  Dit wilde ik je even zeggen. Ik vind je weblog erg mooi!!!!!!!
  Groet Bonnie

 28. kwam via een omweg op je site terecht wat een mooie dingen heb ik gezien prachtig dat er nog zo veel mooie dingen worden gemaakt geweldig had m’n zus nog aan de lijn heb haar je site ook in haar favorieten laten zetten dus zij kan ook genieten van al dat moois late ondekte ik nog die mooie plaat van Guttermann&co ken de kraam waar deze plaat aanzit dus ook even de eigenaar ingeseind deze heeft het ook opgeslagen dus zo zie je maar weer vond zelf die rolmet verschillende motiefen erg mooi had het 1 keer in een museum in voorthuizen gezien
  nu nog heel veel handwerkplezier gr.tiny

 29. @tiny bonthuis, leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen en zelfs meteen andere mensen enthousiast maakt voor de site.
  Enne… helemaal mooi dat je de eigenaar van het affiche Gütermann & Co hebt ingeseind.
  Blijf vooral genieten van al het mooie handwerk/textiel dat op je pad komt.

 30. door deze site ook begonnen aan een pronkrol met veel plezier, in brabant nog niet gezien(dinteloord)bedankt voor de vele tips en leuke reacties groetjes mies

 31. @Mies van Vliet, enig om te horen dat je aan een pronkrol bent begonnen. Vanavond komt er een nieuw pronkjournaal van Elma. Het wordt wederom een heel interessant onderwerp.

 32. mooi die nieuwe pronkjournaal van Elma, ik ga het zeker uitproberen
  gr.Mies

 33. I was recommended this blog by means of my cousin. I am no longer positive whether or not this put up is written by way of him as nobody else realize such specified about my difficulty. You’re incredible! Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *