Ontmoetingsdag in Nijkerk

Vanochtend om half zeven schoof ik de gordijnen open. WAUW, wat een ‘berg’ sneeuw. Waarom vandaag? Het komt niet uit, ik moet naar Nijkerk voor de ontmoetingsdag. Ga ik, of blijf ik thuis? Laat ik maar eerst teletekst erop naslaan. Plaatselijk glad op lokale wegen, dat is het. Een telefoontje naar Saskia. Zij rijdt met ons mee naar Nijkerk, maar… zou de trein vanuit het diepe zuiden al zo vroeg op de ochtend rijden? Jawel, Saskia was onderweg.
Snel douchen, boterham eten, spullen in de auto en naar het station. Klokslag half acht konden we op pad naar Nijkerk. Naar omstandigheden verliep de reis redelijk goed. Op de A30 tussen Ede en Barneveld was nog niet gestrooid. In een lange file reden we achter een sneeuwschuiver en een strooiwagen aan, met een snelheid van 40 km per uur. Rond de klok van half tien kwamen we aan in De Schakel.

Het ochtendprogramma was gereserveerd voor de lezing van Anneke Landeweer over Blauwdruk. Jammer, ze stond in de file en kon niet op tijd zijn. Het schema werd omgegooid. Voor de lunch mocht iedereen haar tas omkiepen om de meegebrachte borduurwerken te showen en erover te vertellen. Een inspirerende ochtend. Ik moet er nog bij vertellen dat de opkomst ondanks het slechte weer erg goed was. In de loop van de ochtend kwamen nog vele ‘Merkwaardige’ leden binnen die zelfs twee uur in de file hadden gestaan. In het bijzonder wil ik mijn complimenten geven aan de dames uit België die deze erbarmelijke reis hebben ondernomen. Dan voel je je toch echt verbonden met de vereniging Merkwaardig! Bravo, dames!

Gelukkig, na de lunch kon Anneke alsnog haar verhaal houden over de Blauwdruk. Ai, een kink in de kabel. De diaprojector wilde niet meewerken. Dat zul je nu altijd zien. Begint zo’n dag al slecht met een file, en dan doet je diaprojector het ook nog eens niet. Dan maar informatie geven via de meegebrachte blauwdrukken. Ja, ik kan nu in het kort het een en ander vertellen over blauwdrukken, maar dat deed ik al eens, en wel hier. Het is interessant om te weten, dat in Arle 500 na Christus de oudste blauwdruk werd gevonden, een grafvondst. Dan heb ik nog enkele aardige weetjes. In Amsterdam heb je de Blauwburgwal, hier heeft vroeger een blauwdrukker gewoond. In Nijmegen is er het café In de Blaauwe Hand. De blauwdrukker ging na zijn werk een borreltje drinken in dit café, met zijn blauwe handen! De inwoners van Tilburg kregen de bijnaam kruikezeikers. Deze bijnaam is ontleend aan de textielindustrie die tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw op grote schaal aanwezig was. De inwoners spaarden urine in kruiken. Deze werd opgekocht om later wol te verven. Bij blauwdrukken werd urine gebruikt om de verf te fixeren. De uitdrukking een blauwtje lopen kennen we allemaal, en wat te zeggen van een blauwe maandag? Om wol blauw te verven, werd deze eerst in een gele kleurstof geweekt. Vervolgens ging de wol in een bad met (menselijke) urine om de verf kleurecht te maken. Zo hechtte de verfstof zich goed aan de wol, die daarna te drogen werd gehangen. Tijdens het drogen kwam de gele kleurstof in aanraking met zuurstof uit de lucht, waardoor de kleur veranderde in indigo, een blauwe kleur die niet meer uit de wol gewassen kon worden. De wol werd traditiegetrouw op zaterdag in de week gezet en op maandagochtend opgehangen om te drogen en blauw te worden. Op een blauwe maandag konden de wolververs dus niet werken. Het was een rustdag. En na deze lange dag is het nu tijd voor mijn rust…

De onderste foto is gemaakt door Christoph Münch.

22 gedachten over “Ontmoetingsdag in Nijkerk

 1. Ha Berthi…daar zijn we weer..ik had net mn berichtje over onze reis doorgestuurd en uitgeprint voor de thuisblijvers en keek even of jij al thuis was en ja hoor compleet verslag..zien we toch nog een mooie foto van het Blauwdrukken….een vriendin van me die altijd op de Kerstmarkt in het Textielmuseum in Bocholt staat(met haar Wol en Spinnewiel) nodigde me eens uit om daar te komen kijken(in een oude textielfabriek) en daar stond ook iemand te Blauwdrukken.
  Fijn weekend …groeten van Lies Huizer

 2. Berthi nu zie en lees ik toch nog hier iets over.
  Niet binnen hier bij gezeten, was erg warm. Maar heerlijk buiten de zaal zitten praten met vrienden. En prachtige handwerken mogen bekijken en foto’s van de dames mogen maken.
  Dit had ik s’morgens gemist. Door veel te laat binnen door file
  Jou bekend. En leuke dames uit België mogen ontmoeten via mijn Vriendin Erna. Wat was dit enig volgens berichten was hier ook de dame bij die het boekje Token of Love geschreven heeft, ik hoop dat ik dit goed gehoord heb. Jammer wel dan had ik tegen haar kunnen vertellen dat ik dit boekje ook in mijn bezit heb,. En geweldig leuk vind. Leuk je weer gesproken te hebben. En ik hoop dat je wat aan mijn boeken tip hebt. Ik hoor het wel nog met ter tijd.
  Het was voor mij een super gezellige dag, met veel gezellige vrienden !!

 3. wat fijn dat de dag niet helemaal versneeuwd is geraakt. Je moet genoten hebben van allle handwerken, bekende geizchten en de lezing. Fijne zondag Hier is de sneeuw weer weg, maar voor hoe lang??

 4. Zo jammer dat ik niet kon komen.Niet door het weer,maar geveld door de griep.Had deze keer zelfs 2 verkooptafels gereserveerd,want ik heb mijn verzameling een beetje opgeschoond.Nou ja,koffers maar weer de kelder in en wachten tot volgend jaar.Had graag de lezing over blauwdrukken bij willen wonen.Gelukkig was ik een paar jaar geleden in Hongarije en heb daar veel over de blauwdrukkunst gehoord en gezien.In het plaatsje Päpa is in een oude fabriek een heus Blauwdrukmuseum gehuisvest.Heb daar veel foto,s gemaakt.Berthi,daar hadden ze nou die verzameling antieke mangelbakken.Ik ga nog een keertje zoeken naar dat aan jou beloofde negatief.

 5. Nee Berthi, ik zal volgende keer beslist geen verstek laten gaan. Het gezegde dat je altijd meer spijt krijgt van dat wat je niet hebt gedaan dan van dat wat je wel hebt gedaan, gaat hier dus weer op.
  Maar goed ’s morgens om zeven uur zag de wereld er anders uit dan nu.
  Fijne zondag,
  Anneke

 6. Je zat op een mooi plekje voor die foto. Toch nog een volle zaal.
  Hier is er nog een hele hoop sneeuw bijgekomen. heb zojuist een paadje gebaand.
  In Handwerken zonder Grenzen ook een artikel over: “de Blaudruck” in Duitsland en Slowakije nr. 3/83.
  Die ga ik dadelijk even opzoeken. HzG heeft nog wel meer geschreven over verven met indigo en zo, maar dit gaat specifiek over blauwdruk.

 7. Fijn voor de organisatie dat er toch een goede opkomst was.
  @Thera: mooi dat filmpje.

 8. Mijn petje af voor al deze moedige dames die de reis toch ondernomen hebben. En gelukkig zijn allen weer behouden thuisgekomen.
  Dit wordt voor mij een spannende week met drie grote reizen.
  De OV reisplanners liggen klaar en nu maar afwachten,
  komt de bus?
  kan ik met de auto?
  of blijf ik thuis.
  Jullie blijven op de hoogte van mijn ervaringen.
  Elma

 9. Interessante historie over de Blauwdruk, en zo te zien heeft Merkwaardig er een prachtige dag van gemaakt. Zoals gewoonlijk weer mooi verwoord door jouw Berthi.
  Moet toch een keer hier voor overkomen.

 10. Hallo Bertie,
  Heel erg goed van je om na een enerverende dag nog een verslag te maken van de “merkwaardige”dag.Heel erg fijn via jou weblog te vernemen dat de dag in Nijkerk
  redelijk succesvol is verlopen.
  Sjoerd en ik durfden de reis niet aan.
  Vrijdagsavond was het hier in Winschoten al
  spekglad.De auto hebben we toen nog wel ingepakt,maar twijfelden al behoorlijk of we
  wel of niet de reis naar Nijkerk zouden
  maken.
  We vonden het erg jammer om de dag af te zeggen, maar veiligheid gaat tenslotte voor
  alles.Gelukkig komen er nog wel meer ont-moetingsdagen.
  Hennie Stevan

 11. Geweldig dat jullie weer zo’n leuke en leerzame dag hebben gehad, en met alle gezellige contacten

 12. Sinds dit jaar ben ik toch lid geworden van Merkwaardig! Had wel willen gaan, maar hier is het druk met 2 nieuwe kleinkinderen. Hoop in April wel te komen. Ben toch erg benieuwd wie ik daar llemaal tegen kan komen.

 13. Zo jammer dat het ook voor Trijnie mij niet doorging. We hadden ons er zo op verheugd. Heerlijk voor jullie die er wel bij waren dat het verder een zeer geslaagde dag was

 14. @Jose, dank je wel voor je tip. Ik heb de site gevonden.
  Ik geniet altijd van dit soort dagen. Het is heerlijk om alle bekenden weer te zien en bij te praten.
  Prachtig boekje van Erica Uten!
  @Basje, vanochtend lag hier opnieuw een ‘pak’ sneeuw!
  @Annelies vdB, jazeker, dit zegt toch wel iets over de leden. Zij dragen de vereniging een warm hart toe.
  @lheurebleue, grappig! Eigenlijk wel een blauwe zaterdag!:-) Ik geniet namelijk van dit soort dagen!
  @Thera, o, wat naar dat je ziek bent. Ik was gisteren op zoek naar je, maar niemand had je gezien.
  Heel veel beterschap en ik hoop dat je snel beter bent.
  @Anneke SK, leuk om je de volgende keer te ontmoeten.
  @Ine, vanmorgen was ik ook alweer in de weer met de bezem om de oprit sneeuwvrij te maken.
  Ik ga dat nummer van HZG ook weer eens opzoeken. De foto’s zie ik voor me.
  @Thera, dank je voor de link. Erg leuk filmpje.
  @Elma, dat wordt een drukke week voor je. Ik hoop dat het allemaal goed gaat.
  We horen het wel!
  @Bertie, moet je zeker doen!
  @Hennie Stevan, ik miste jullie ook, maar zoals jezelf al zegt: Veiligheid gaat voor alles. Volgend jaar een herkansing, want deze dag zal vast herhaald worden.
  @Marijna, enig, dan zie ik je waarschijnlijk in april.
  @Marcella, bij binnenkomst hoorde ik toevallig dat Trijnie net had gebeld met de melding dat ze niet zou komen. Ik vermoedde al dat jij met haar mee zou komen. Erg jammer dat het niet gelukt is. Maar goed, het weer hebben we nu eenmaal niet in eigen handen, net zo min als het openbaar vervoer. We moeten het accepteren zoals het gaat.

 15. Hoi Berthi.
  Wat een dag he zaterdag? ik had aan de hand van m’n 50 dias nog veel meer kunnen vertellen. Maar wat er tegen kon zitten zat tegen,misschien kan ik nog eens op een ontmoetingsdag wat vertonen van het blauwdruk verhaal. In ieder geval was iedereen heel aardig en wilde er alles over horen. Dank je voor het verslagje tot de volgende keer. anneke.

 16. @Anneke Landeweer, ik hoop bij een andere gelegenheid je uitgebreide verhaal over blauwdruk te horen. Het is een onderwerp dat mij boeit!

 17. als tilburgse kan ik je vertellen dat de wol ook gewassen werd in de zeik/urine…
  En de urine van zondag werd vaak niet gebruikt………:):):)
  groetjes…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *