Tweeluik over wol

Heb je gisteren deel één van het tweeluik over wol gezien op de tv? Nee, bekijk dan hier de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Neem de tijd ervoor, want het is de moeite waard. Volgende week donderdagavond rond de klok van half negen volgt deel twee op Nederland 3.

De Keuringsdienst van Waarde kocht deze winter een handgebreid vest van highland lamswol van het merk Gant. De prijs was niet mis:
€ 290. Om zeker te weten dat het hier om een handgebreid vest gaat en highland lamswol start de Keuringsdienst van Waarde een zoektocht. In welk hoogland woont het schaap en waar wonen die breisters? Het valt niet mee als de hoogste baas van de modeketen niet wil meewerken. Het is geheim. De Keuringsdienst van Waarde laat het hier niet bij zitten. In een tweeluik over een vest ontrafelt de Keuringsdienst de wijde wereld van wol, en raakt bijna de draad kwijt.

38 gedachten over “Tweeluik over wol

 1. Hallo Berthi,
  Leuk programma was dat. Ik ben ook heel benieuwd naar de uiteindelijke uitkomst van de zoektocht. Blijft een feit dat niets zo lekker warm is als een zelf gebreide, echt wollen trui. Die is dan wel wat goedkoper dan die van 290 Euro van Gant waar sprake van was. Dus lekker zelf breien maar weer.
  Nog gezellig ook
  Anneke SK

 2. Ja ja gezien. Heeeeel toevallig zat ik na maanden weer eens te spinnen toen ik hoorde waar de Keuringsdienst van Waarde over zou gaan!
  Volgende week verder kijken …..

 3. Wat een goed onderwerp, morgen ga ik de uitzending bekijken en volgende week donderdag zit ik met jullie aan de buis!!

 4. Wat een prachtig verhaal, bovendien voor mij als nieuwkomer in de weblog wereld ook een nieuw verhaal. Dat zijn pas truien. Daar kan geen fabriek tegenop. Deze truien gaan jaren en jaren mee en blijven mooi.
  Ik ga nu m’n bedje opzoeken want morgen vroeg op om voor het eerst een kijkje in Nijkerk bij Merkwaardig te gaan nemen.
  Ik ben beniewd of ik daar bekende weblog namen tegenkom die dan een gezicht krijgen
  Groetjes,
  Anneke SK

 5. ik ben een fan van dit programma maar had dit keer niet gekeken. goed dat je er op attendeert. ik ga morgen het filmpje bekijken en volgende week kijk ik naar deel 2.

 6. Berthi…wat leuk zie ik daar ineens Carla Meissen (hoop dat ik haar naam goed schrijf) voorbij komen in haar Wolwinkel !! Met mooie groene stola !! Had de uitzending niet gezien maar nu dank zei jouw log vlug opgezocht.
  Volgende week kijken we massaal naar deel II denk ik.
  tot Morgen Lies H

 7. Ik zag het even voorbij komen, maar het kwam niet uit om te kijken. Nu in de herkansing door jouw pleidooi. (ik ga uitzending gemist kijken) Was de trui handgemaakt??

 8. @astridvanbeers, de ontknoping komt volgende week!
  Eigenlijk was het heel toevallig dat ik deze uitzending zag. Matthijs zat voor de buis, hoorde en zag de aankondiging over dit programma. Tja, dat zou wel eens een programma voor zijn moeder kunnen zijn!:-)

 9. Ik had de vooraankondiging gezien en zat klaar om te kijken! Fascinerend en ik zit a.s. donderdag weer voor de buis.
  Heb zelf ‘niets’ met wol, want ik ben vreselijk allergisch, maar wel geinteresseerd in zo’n etiket ‘handknitted’…..gezien de prijs zou het kunnen, maar met zo’n merk eraan…….dat drijft de prijs ook op!
  O wat zou het heerlijk zijn om een echte wollen trui te kunnen dragen of alleen maar breien…….momenteel brei ik een kabelvest voor 2-jarige kleinzoon in 30% wol……ik kan maar ‘even’ breien, dan wordt de irritatie aan de handen te erg, maar het blijft leuk!
  Wij gaan de kijkcijfers maken donderdag!

 10. Daar ben ik eens goed voor gaan zitten en volgende week de ontknoping bekijken !

 11. Heb de programma niet gezien. Morgen ga ik het in alle rust bekijken. Ben zeer benieuwd wat er straks uitkomt. Voor mij geen Nijkerk. Had er wel graag naar toe gewild maar je kunt niet alles. Ga na 12 jaar in Utrecht 2 oude klasgenoten van de lagere school ontmoeten. Eerst natuurlijk nog bij de lintenwinkel in de Lijnmarkt langs.

 12. Bedankt voor de tip! Ik heb de uitzending helaas niet gezien en op dit moment is ’t nog niet online terug te kijken via de website van de RVU. Maar dat ga ik zeker doen, zodra het wel kan.

 13. Als je op de tv. Uitzending gemist zoekt en dan het onderwerk, kan je de hele uitzending zien.
  Hij staat nu bij mij op om te kijken.
  Veel kijk plezier met een verrassende uitkomst.
  Annemieke

 14. Wat is dit een leuk programma. Donderdagavond terwijl ik les had heeft DH dit programma gezien en er uitvoerig over verteld. Nu heb ik de film net bekeken en er van genoten.
  Wat ik wel jammer vond dat er in geknipt moest worden om de wol te testen.
  Vroeger zat er vaak een klein kaartje stopwol bij wollen kleding, dat was wel makkelijk geweest.
  Frouke had een paar weken geleden haar in Groningen gebreide Ierse trui nog aan en de trui staat haar prachtig, deze winter kan ze van haar tijdloze Ierse trui genieten.
  Wij wachten met spanning op deel 2.
  Wij zitten hier weer in een witte wereld en er is weer behoorlijk wat sneeuw gevallen, gelukkig is de voorspelde wind uitgebleven, dus geen sneeuwduinen.
  Elma

 15. Het was op het prikbord van de breistartpagina al aangekondigd en ja, ik heb de uitzending gezien. Als critisch-cynisch consument ben ik er haast zeker van dat de wol niks met schotland te maken heeft en het verbaast me niks dat de productie nu al richting het verre oosten wijst. Wat me wél verbaast is de opmerking dat de trui met 290 euro veel te duur is. Integendeel zou ik zeggen. Waar hij ook gebreid is; als de wol van goede kwaliteit is en het duidelijk handwerk is, dan is 290 euro niet veel! Ik vrees alleen dat van die 290 euro het kleinste deel naar de breier gaat en dat is geen ‘fair trade’.

 16. ja geweldig ,waarschijnlijk “made in hongkong”….maar daar kunnen ze natuurlijk ook met de hand breien.

 17. dat knippen vond ik stom en vervelend, ze hadden ook een stukje uit kunnen halen…grrrrr

 18. zulke truien heb ik gebreid voor mijn kleinkinderen en voor een heel gezin van 4 personen in de USA, de kindertruienhabben door de he+e kenissenkring gewandeld en zijn nu “ergens”verdwenen. De yankees zijn dorgestroomd naar de jongeren maar leven nog altijd.

 19. Jaja nu zit ik ook weer in die trui in Hongarije, maar hou het toch even kort…de kachel was uit, omdat we gisteren op pad waren om kunstenaars te bezoeken voor de nieuwe tentoonstelling en ja, dan gaan houtkachels uit.Tegen deze kou kan geen ierse trui op…handgebreid of niet, dus er zitten nog wat laagjes onder en een dik fleecejack overheen, net een michelinvrouwtje ben ik zo! Als vanmiddag de temperatuur hier weer te dragen is ga ik ook uitzending gemist kijken..Leve het wereldwijdeweb…kan ik zelfs hier meeleven! Dank voor de tip! Nu gauw naar een ander kamer waar het al wel warm is.

 20. gemist deze keer, zie meestal flarden van programma’s !!
  Ben benieuwd !!
  Ben ook benieuwd wie het gelukt is om naar de merkwaardig dag te gaan !!
  Graag veel verhalen !!?;-)))))))))

 21. Het is mij niet gelukt om naar de Merkwaardig dag te gaan. Vanochtend acht uur, klaar om weg te gaan, tas ingepakt. Voor de zekerheid nog even op de NS site gekeken. Wijs geworden de afgelopen weken en ja hoor GEEN treinen tussen Den Haag en Utrecht. Of omrijden of bussen. Hoe dan ook, ik zou veel te laat komen. En eerlijk gezegd was ik ook wel bang om ergens te stranden. En nu heb ik m’n tas maar weer uitgepakt. Jammer, jammer. Ben ik nou een beetje te bang geweest? Als ik nu naar buiten kijk is het stralend weer en alle treinen rijden weer.
  GGRRRMMMM>
  Anneke SK

 22. Anneke@ Wat jammer dat het niet gelukt is.
  Met dit probleem zit ik al vanaf half december, al mijn plannen en voornemens lukken niet om op reis te gaan. Wij zitten hier nu weer in de sneeuw, met een stralend zonnetje. Je hebt gelijk dat je de reis niet ondernomen hebt, je komt dan overal veel te laat en je moet ook weer terug.
  We hopen maar dat wij veel informatie en verhalen krijgen van degene die het wel gelukt is om bij de Merkwaardige dag te komen.
  Elma

 23. Ik kan het helemaal fout hebben, maar ik denk niet dat dit vest met de hand is gebreid. Hoe zie je bijvoorbeeld of iets machinaal is gebreid? Doordat er op een en dezelfde plek overal dezelfde ‘fout’ is gemaakt. Het hoeft maar om een steek te gaan. Als dat zich steeds herhaalt, dan is het machinaal gebreid. Verder kan het best zo zijn dat de machinaal gebreide delen met de hand aan elkaar worden genaaid. We zullen het a.s. donderdag misschien te weten komen. Leuk om op ‘uitzending gemist’ te kunnen kijken!

 24. Zo nu heb ik toch ook even het programma bekeken .
  Ik had het gepland , maar liep het mis . Ik had ook gepland om het hier aan te kondigen .
  Ik was ook erg nieuwsgierig .
  Om te beginnen geloof ik er totaal niks van , HANDMADE gebruiken ze gewoon als een toverwoord ! Dat verkoopt goed .
  Ik snuffel nogal eens rond op internet op zoek naar goede kleding , omdat ik daarvoor niet meer naar een winkel ga .
  Ik heb natuurlijk ook mijn kleding koop aan huis . Maar af en toe zoek ik iets speciaals .Ik zie zo vaak handmade breiwerk , wat ik gewoon met een korreltje zout neem . Labeltjes heel sjiek soms met gouddraad uitgevoerd kunnen je goed om de tuin leiden .
  Ik heb even een vestje uit USA er bij gehaald , het is dus machinaal gebreid dat is duidelijk te zien en niks geen handmade toverwoord . Het is een donkerblauw vest en prachtig bestrooid met borduurwerk in fijne kleuren beige bruin en goud bladeren , hier en daar zijn heel kleine kraaltjes verwerkt in de kleur van het vest . Wat staat er op het driedelig label , het bovenste bandlabeltje verteld mij HAND EMBROIDERED !
  En daar is werkelijk geen snars van waar . Het is duidelijk machinaal geborduurd .
  Wat staat er op het onderste deeltje van de label . . . MADE IN CHINA ! ! !
  Ik troost mij met de gedachte dat mensenhanden dit onder de borduurmachine geleid hebben , dus toch een beetje handwerk .
  En maar hopen dat het niet onder barre omstandigheden gebeurd is .
  Ik kijk altijd nauwkeurig de labels na , mijn kleding uit Amerika komt uit allerlei uithoeken van deze wereld .
  Israel , Philipijnen , Indonesie etc , zomaar even een greepje .
  Bij het zien van het gebreide vest deed mij dat onmiddelijk denken aan de vesten die je in de oorlogsjaren zag .
  Gebreid vooral op het platteland waar ze zelf schapen hadden en de vrouwen wel leerden spinnen . Naturel wol en ook met de mooiste kabels gebreid .
  Dit was het verhaal van een slecht gelovige !

 25. De naam HANDMADE strekt heel ver. Op papier heb ik het niet gevonden maar in mijn gedachten wel als mondelinge toelichting bij de opleiding van de Detex voor het textielbrevet.
  Als de producten gebreid zijn op een vlakbreimachine kunnen net als bij handbreien aan de zijkanten geminderd en gemeerderd worden. Op deze manier kunnen mouwen, voor en achterpanden gebreid worden.
  Gebreide kledingstukken die op deze wijze vervaardigd zijn , worden ‘fully fashioned’ genoemd en mogen het etiket handmade dragen.
  Dus wij wachten maar af wat donderdag de ontknoping is.
  Elma

 26. Jáááá ik heb het ook gezien Berthi, ik vond het geweldig! Ik volg deze programma’s zo vaak mogelijk en zit echt te genieten van het doorvragen en de soms stuntelige antwoorden. Ook de plaatsen die ze dan uiteindelijk opzoeken zijn voor mij een bron van plezier, zoveel nieuws krijg je dan te zien en te horen.
  Wat een onduidelijkheid en geheimzinnigheid kwam er gisteren naar voren bij de Big Bosses hè?! Dat geeft te denken.
  Ik las ooit een boek over de mensonterende toestanden in sommige fabrieken in China, mensen worden er nagenoeg als slaaf behandeld.

 27. Wat jammer Anneke. Maar zie het positief…je hebt in ieder geval tijd gehad om te handwerken ;-))
  Het was heel heel gezellig. In de trein kon je al horen wat er aan de hand was ;-)))
  Bekende gezichten, en nieuwe waar je heel gezellig mee kennis maakt.
  De gastspreekster zat vast in de file dus het programma werd even omgegooid. ’s Morgens vertellen en laten zien van meegebracht werk. En dan ’s middags de lezing over blauwdrukken.
  Ook leuk de verkoop door de leden van patronen en boeken en van alles meer.
  Het was een échte ontmoetingsdag.
  Pas bij het weer naar buiten komen was te zien dat het een hele zonnige dag was. Daar had ik eerder geen tijd voor gehad ☺

 28. De Keuringsdienst van Waarde is zo’n leuk en informatief programma. Het is een van de weinige programma’s die wij graag zien. En als het dan over textiel gaat, is het extra interessant. Wij zitten volgende week donderdag dan ook op het puntje van de stoel in afwachting van de ontknoping.

 29. Ik heb een vraag aan jullie, ik ben op zoek naar wat vroeger echte geitenwol werd genoemd(schapenwol met geitenhaar denk ik?)voor handgebreide “werk”sokken. Waar zou ik die het beste kunnen kopen? Wat is volgens jullie de beste? Verder ben ik ook benieuwd naar biologische wol leveranciers. (voor meer info http://www.groengenoeg.blogspot.com )

 30. Lief Elma dat je me een hart onder de riem steekt. Toch hebben wij het hier in het westen niet zo slecht. Jullie noorderlingen hebben het bar. En nu komt er nog meer sneeuw aan. Kan me heel goed voorstellen dat jullie snakken naar de lente.
  En Ine hoor je me kreunen. Het leek me zo naar binnen te komen als een spreekster bezig is met haar verhaal. Vooral als je nog niemand kent. Nu was het niet erg geweest om te laat te komen. Maar wel fijn dat jullie zo’n leuke dag hebben gehad. Volgende keer beter hoop ik.
  Groetjes,
  Anneke SK

 31. Oh ja Corrie ik ben in fabrieken in China geweest. Het is echt vreselijk onder welke omstandigheden mensen daar werken en hoeveel uren! Soms zijn ze maanden van huis en slapen ze met zes of nog meer personen in stapelbedden 3 hoog in een heel klein kamertje. En dat voor een hongerloontje om naar huis te sturen. Het is niet zo verwonderlijk dat de bazen huiverig zijn om westerse journalisten toe te laten. Maar ik ben heel benieuwd naar de ontknoping van het breiraadsel.
  Anneke SK

 32. @Franscisa R, dat wordt een trui waar veel liefde in verwerkt wordt! Het moet je een goed gevoel geven om straks je kleinzoon te zien stralen in de gebreide trui. Het kan niet anders, of het gaat zijn lievelingstrui worden.
  @Mien B, wij kijken met z’n allen met je mee.
  @Hilda, dan heb jij ook een super gezellige dag gehad! Enne vast nog iets leuks kunnen bemachtigen in de lintenwinkel.
  @Annemieke en Miriam Klaassen, ik heb de link geplaatst naar de uitzending!
  @Elma, hier sneeuwt het opnieuw alweer enkele uurtjes. Was vanavond alles schoon, nu kijk ik opnieuw uit op een sneeuwlaag.
  @Mieke S, we wachten met spanning op de ontknoping.
  @Basje, jij bent toch een bezige bij zeg! Een handwerkster in hart en nieren!
  @Frouke, brrrrrrrrrrrrr, ik voel de kou!:-)
  Ik hoop dat het jullie gaat lukken om weer een fraaie expositie samen te stellen.
  @marian’ne m, och jee, het was me het dagje wel om tijdens zo’n barre winterdag in Nijkerk te komen.
  De log staat er al!:-)
  @Anneke SK, jammer, ik had je al gemist! Je moet een beslissing nemen waar je je op dat moment het beste bij voelt. En dat heb je gedaan. De volgende keer zien we je zeker.
  @eva b, je zou best eens gelijk kunnen hebben!
  @Gerrie, een duidelijk verhaal van je. Was het maar alsvast donderdag…
  @Corrie, het boek Fabrieksmeisjes van Leslie Chang is echt iets voor jou.
  @Ine, ha, jij bent ook weer thuis.
  Het was een gezellige dag die vast herhaald zal worden.

 33. @Berthi ik heb een zeer gezellige dag gehad. Ondanks vertraging en dat de treinen op een andere perron vertrokken had ik nog tijd over om lintjes te kopen. De twee andere dames heb ik ontmoet bij de “”Winkel van Sinkel. Gelukkig hadden we boven afgesproken daar was het rustig. We herkenden elkaar direct. Later op de avond zijn we gaan eten bij het kasteel “Oudaen”. Voor dat we het wisten was het bijna 22.00 uur. Bij het afscheid nemen hebben we elkaar beloofd om niet nogmaals dik 10 jaar te wachten voordat we elkaar terug te zien.

 34. Berthi, ik heb het programma gemist, maar heb het net op de pc zitten kijken! Prachtig hoe die lui van de warenwet door gaan en doorvragen! Ik ben net als de anderen erg benieuwd naar de ontknoping. Ik ben bang dat ons vest van highland wol uit china komt.En dat daar mensen voor erg weinig geld daar zitten te breien. (niet te hopen) En of er na de test van de wol ook kunststof garen in zit, want een mens wordt soms wel erg in de maling genomen door de etiketjes! In Ierland koop je eigen gebreide vesten met een kaartje waar de naam van de breister op staat. Ook een stukje garten zit daar meestal bij. |Zo’n tui heb ik ooit gekocht in Ierland. Ze zijn ook waterdicht en ruiken nog heerlijk naar het schaap. Volgende week hoop ik naar het 2e deel te kijken. Groetjes….

 35. @Lies: “Berthi…wat leuk zie ik daar ineens Carla Meissen (hoop dat ik haar naam goed schrijf) voorbij komen in haar Wolwinkel !! Met mooie groene stola !!”
  Ja hoor Lies, dat was ik. 🙂
  Ik vind het programma KvW erg goed en toen ze in de winkel kwamen vragen of ze mochten filmen, wilde ik graag meewerken. Niet mijn winkel hoor, De Afstap, maar ik werk er wel met onzettend veel plezier iedere week één dag (donderdag meestal).
  Carla (Meijsen,….. bíjna goed!) 😉

 36. Ja ik heb weer genoten van deze tweedelige serie van de KVW. Wat een winsten maken merken als GANT over de ruggen van anderen. Schande!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *