Textile Research Centre

Anderhalf jaar geleden stond in het Leidsch Dagblad het volgende te lezen: ‘Leiden moet een kostuummuseum krijgen. Een initiatiefgroep heeft vergevorderde plannen om in een leegstaand pand het Textile Research Centre onder te brengen. “Zo’n museum hoort in een textielstad als Leiden”, zegt initiatiefneemster Gillian Vogelsang.’ Er is veel gebeurd in anderhalf jaar. De collectie van het Textile Research Centre is gegroeid met ruim 3000 kledingstukken en na het onderkomen in het Museum van Volkenkunde te Leiden is er een nieuwe locatie gevonden op Hogewoerd 164 in Leiden. ‘Naast een studieruimte en bibliotheek hebben we nu een aparte zaal voor lezingen en workshops en natuurlijk een fraai depot. En ik ben dolblij met de permanente tentoonstellingsruimte waar we voortdurend wisselende onderdelen uit de collectie kunnen tonen. Iedereen kan zo binnenlopen. Maar als je iets specifieks wilt bestuderen is het beter om dat van te voren even aan te vragen’, laat Vogelsang weten in een interview met dagblad Trouw.

De nieuwe liefde van Gillian Vogelsang gaat uit naar bidkralen uit de hele wereld. ‘Ik ben vooral geïnteresseerd in “kleding en identiteit”. Dus de betekenis en de achtergrond die de kledingonderdelen en accessoires vertellen. Textiel moet een relatie hebben tot het lichaam. We hebben hier natuurlijk ook wel wat andere textiele dingen, maar de focus ligt vooral dáár.’

Het Textile Research Centre is open van ma-wo 9.00-16.00 uur, andere dagen op afspraak. Tel: 071-5134144.

Een gedeelte van de collectie van Herman Roza is aangekocht door het Textile Research Centre.

Foto: Choker uit Istanbul

11 gedachten over “Textile Research Centre

 1. Ja, zo te zien hebben ze mooie dingen. En voor mij is er een nieuwe reden om weer eens een bezoek te brengen aan een stad waar ik lang heb gewoond en gewerkt.

 2. Leiden heeft nu echt van allerlei op het gebied van textiel,Googlene geeft toch ook voor degenen die er niet heen kunnen gelukkig veel te lezen en te zien.

 3. Ik denk dat ik zonder manlief maar eens naar Leiden moet. Er zijn nu zoveel leuke dingen te zien waar.

 4. oh wat leuk om dan de klederdracht te zien die herman roza verzameld heeft…..

 5. ik zie dat zij ook aangeleverd hebben voor de tentoonstelling in de nieuwe kerk “oman” die me sowieso prachtig lijkt qua kleding en sieraden…

 6. Leiden is hoe dan ook een stad om te bezoeken! Ik kan het niet laten om in dit verband te wijzen op het belgisch-limburgse Hasselt, dat een prachtig modemuseum herbergt (trouwens ook een jenevermuseum, voor wie daarvan houdt).

 7. Had Herman Roza dat maar mee kunnen maken dat zn spullen zo mooi terecht zijn gekomen.
  Schitterend dat HEMD met die knopen !!

 8. Even voor de duidelijkheid. Toen Herman nog leefde heeft het TRC slechts een klein gedeelte van zijn collectie overgenomen. Nog niet zo lang geleden is er een veiling geweest van de nalatenschap van Herman Roza. DUS, niet alle kleding is terecht gekomen bij het TRC. Iedereen kon een bod uitbrengen op de veiling.
  @Saskia, één dag Leiden zal tekort zijn om al dat moois te zien!
  @Mieke S, helemaal mee eens. Het is een schitterend Modemuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *