Edgar Vos (05-07-1931 – 13-01-2010)

Vandaag hebben we afscheid moeten nemen van de modeontwerper Edgar Vos. Op 13 januari overleed hij als gevolg van een hartaanval tijdens een vakantie in Amerika.

Edgar Vos werd geboren in Makassar op het eiland Celebes. Op zijn zeventiende verhuisde hij naar Amsterdam waar hij werd toegelaten op de Rietveld Academie voor de studie mode. Daarna ging hij stage lopen in Parijs bij Christian Dior en Balmain. Ook werkte hij als fotomodel. In 1971 opende Edgar Vos zijn eerste eigen boetiek in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. ‘In het begin haalde ik gewoon ruitjes van de markt’, vertelde Edgar Vos in 2001. ‘Zeiden ze allemaal: Zo schattig, beeldig en jong.’ In 1994 ontving Edgar Vos de Max Heijmans-ring, de hoogste Nederlandse modeonderscheiding.
In september 2000 gaf Edgar Vos zijn allerlaatste haute-coutureshow in het Hilton Hotel in Amsterdam. Zijn klantenkring ging over naar zijn voormalige assistent Paul Schulten, die sindsdien onder eigen naam werkt. De vijftien winkels onder de naam Edgar Vos blijven bestaan.

Bovenste foto: Edgar Vos (links) bij de presentatie van zijn herfst-wintercollectie 1967-1968. De foto is genomen door Jacques Klok.

Veel jonge mensen dromen van een carrière als couturier. Wil je voet aan de grond krijgen dan zul je er keihard voor moeten werken. De concurrentie is groot. Morgen gaat De Amsterdam International Fashion Week van start. Marieke den Mulder uit het Limburgse Grubbenvorst zal haar eerste collectie showen in het Lloyd Hotel. Haar promotietour heeft als titel Sigi Perrée goes downtown. Al haar tijd, geld en energie stopt ze erin. Om voorlopig in haar levensonderhoud te voorzien, werkt ze ’s ochtends als poetsvrouw.

11 gedachten over “Edgar Vos (05-07-1931 – 13-01-2010)

 1. Jammer, een mooi mens.
  Leek stug maar in een documantaire zag je pas zijn gevoeligheid.
  Van zijn kleding weet ik niets.
  Mijn zoon heet Edgar maar is niet vernoemd wat de familie dacht toen hij geboren werd. Toen kende ik hem nog niet.
  Zag gisteren pas dat hij daar was geboren doordat ze een foto lieten zien zonder bril.
  Ja het jonge talent staat er al weer !!

 2. Ik hield wel van zijn kleding. Hij was ook een mooie man om te zien. Gelukkig blijven zijn winkels bestaan met een opvolgers die in zijn lijn verder gaat.
  Voor Marieke nog een grote strijdt om in die couturier wereld een naam te maken. Ik wens haar veel succes. Toen ik las dat ze als schoonmakers aan het werk was deed me dat denken aan een begin van een romantische film over over de modewereld.

 3. Mooi verhaaltje over de “modekoning”,en de jonge garde moet er ook weer hard tegenaan,maakt ze sterk,denk ik. Fij weekend allemaal

 4. Mooi verhaaltje over de “modekoning”,en de jonge garde moet er ook weer hard tegenaan,maakt ze sterk,denk ik. Fij weekend allemaal

 5. Mooi verhaaltje over de “modekoning”,en de jonge garde moet er ook weer hard tegenaan,maakt ze sterk,denk ik. Fij weekend allemaal

 6. Zo jaren geleden waren er nog niet zoveel grote mode mensen die zich met de haute- couture bezig hielden .
  Edgar Vos werd wel de keizer van de Nederlandse modeontwerpers genoemd .
  De mode academie en ervaringen bij Parijse modehuizen en heeft nog als danser gewerkt voor een bijvedienste .
  Zijn vader die dacht dat Edgar nog eens carrière zou maken in de zeevaart .
  Pa die zelf gezagvoerder was op een pakketboot . Maar Edgar had meer belangstelling voor de prachtige japonnen die zijn moeder droeg wanneer ze naar feestelijke bijeenkomsten ging .
  Ik denk dat er in het Gemeente museum in den Haag nog wel enkele modellen uit zijn collectie onder gebracht zijn .

 7. In mijn kast hangen twee craties van Edgar Vos. In de Zwanenstraat in Groningen is er een winkel van Edgar Vos.
  Voor het huwelijk van onze dochter (eind vorige eeuw) heb ik daar een lange zijden blouse gekocht, zwart met créme.
  Voor een ander huwelijk een pakje in het groen, ook van zijde. De stof lijkt net een fijne babyroy.
  Als het voorjaar wordt toch maar weer eens aantrekken als eer aan deze fantastische man.
  Hij heeft het mogelijk gemaakt dat eenvoudige vrouwen (zoals ik) toch zijn prachtige ontwerpen kunnen dragen.
  Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *