Slow

Slow living, slow travel, slow e-mail, slow food, slow art, slow design, slow hobby’s, slow reading, allemaal woorden die me de afgelopen week opvielen.

Esta plaatst groots go slow op de cover. Veertien pagina’s vakantie-inspiratie, het nieuwe reizen, op een ezel door Andalusië, meditatie, cruise, even wonen in Parijs, slow safari, vlinderen in Hongarije. Januari is de maand waarin we ons oriënteren voor de vakantiebestemming, en het blijkt dat slow travel het helemaal gaat maken voor 2010. Niet meer jagen en jakkeren. Niks ervan, we stappen op de fiets en via de meest pittoreske dorpjes komen we op onze vakantiebestemming. Met de auto laten we de tolweg links liggen en nemen we de B-wegen naar het zuiden, we hebben de tijd.
In de VS is een nieuwe groep reizigers in opkomst: de funemployed – mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, lees ik in Esta. Vroeger hadden ze geen tijd en veel geld. Nu hebben ze weliswaar geen geld, maar wel zeeën van tijd. Die mensen gaan dus reizen. En die hébben een lol. Ze gaan fietsen, wandelen, logeren bij mensen of passen op een huis.

Libelle gaat ook voor Slow. Een artikel van vier pagina’s wordt besteed aan dit onderwerp. Ik citeer: ‘Slow is niet anti-snel! Lekker kunnen doorrijden, een snelle internetverbinding, een pittig potje squash – de Slow Movement is er niet tegen. “Snelheid heeft een plek in de moderne wereld”, zegt Honoré. “Maar het moet geen verslaving worden. Slow gaat om de balans vinden tussen te druk en lekker druk. Tijd is geen luxeartikel, maar een basisbehoefte.”‘
Carl Honoré. de beschermheilige van de Slow Movement, schreef de bestseller Slow, na op een vliegveld een boek te hebben gekocht met verhaaltjes voor het slapen gaan die niet langer dan één minuut duurden. ‘Eerst leek me dit een briljante zet om van het gezeur van mijn zoon om meer verhaaltjes af te komen’, zegt Honoré. ‘Daarna zag ik het absurde van zo’n snelle manier van leven. Waarom zou ik zo’n kostbaar moment met mijn kinderen willen afraffelen? We leven in dienst van de economie in plaats van omgekeerd, en uit alles blijkt dat dit niet gelukkig maakt. Toen ik erover na ging denken, kreeg ik amper hits op Google, nu zijn het er al veertien miljoen. Wereldwijd zeggen mensen: het mag allemaal wel wat minder. Overwerkt zijn is geen statussymbool, het is een teken dat er iets scheef zit.’

In mijn stadje kom ik op verschillende lokaties het slow-mannetje tegen. Een goede zaak, maar van de andere kant weer jammer dat deze mannetjes nodig zijn. Misschien dat ze kunnen verdwijnen als daadwerkelijk het Slow Movement voet aan de grond krijgt in Nederland.

16 gedachten over “Slow

 1. Dit geeft me toch een beetje meer hoop op andere tijden. Ik was en ben een liefhebster van stilte en rust en koester ieder rustmoment. Nu ik ouder wordt zijn dat er steeds meer en ik verbaas me erover als mensen vinden dat in actiever zou moeten zijn voor mijn eigen bestwil. Ik trap er niet in, de weg terug is volgens mij moeizaam.
  Voor alle werkende jongeren hoop ik dat ook zij manieren vinden om rust te vinden om niets te moeten en simpelweg stil en rustig te kunnen genieten van het “bestaan”.

 2. Wij zijn gelukkig niet funemployed maar gaan deze zomer wel in Amerika logeren.
  Mijn beste vriendin gaat trouwen in Ohio en wij mogen bij een vriendin van haar logeren.
  Zij heeft een huis met zwembad en de kinderen kunnen niet wachten om voor de eerste keer te gaan vliegen. Dus het wordt eerst fast en dan slow. En ik weet nu al dat het sneller voorbij zal zijn dan ik zou willen. Maar we gaan rustig door met alle voorbereidingen en troosten ons met de gedachte dat voorpret net zo leuk is als de vakantie zelf. En als iemand nog een goedkope manier weet om met 5 personen van Eindhoven naar Zaventem te gaan, dan hoor ik het graag.

 3. mmmm….not very slow mijn boek uitgelezen…murakami wind-up chronicles..in 1 week 600 engelse blz verslonden ,raar surrealistisch boek ,heerlijk…
  ik probeer wel wat minder tijdschriften te kopen ,om slower te leven…alleen flow komt er momenteel ..nu de boekenstroom nog in zien te tomen (lukt toch niet ,want dat wil ik niet echt nl….)
  die mannetjes hebben ze goed neergezet bij die spekgladde weg zo te zien ,hier is alle sneeuw weggeregend/gedooid nu..

 4. Hier zitten wij weer in een witte wereld.
  Alles Slow, wat ik nog mis is de slow-cooker.
  In de oven of een elektrische uitvoering.
  Alles heel lang later sudderen, vooral stoofpotten. Het is te vergelijken met het petroleumstel van vroeger waar de peertjes uren opstonden, om heel zachtjes rood en gaar te worden.
  Elma

 5. @Hilly
  De SLOW mannetjes zijn uitgedeeld aan scholen en kinderdagverblijven om automobilisten er op te wijzen dat ze daar rustig moeten rijden.

 6. Sinds mijn leven slow is geworden, geniet ik zoveel meer.
  Leuk die slow-mannetjes. De kleur lijkt wel glow-in-the-dark, of kan ik beter zeggen slow-in-the-dark? ;-D

 7. vader zei altijd:” pommalo” en dan wisten we dat we het rustig aan moesten doen. Mijn man zegt altijd: ” moment vasthouden” en ook dan ga je genieten en beschouwen, heerlijk!!

 8. Wij (Dh en ik) hebben de laatste jaren al heel wat dingen gedaan die we gepland hadden als we met pensioen zouden zijn. Wanneer het leven op eens anders er uit gaat zien dan je verwacht had ga je dingen anders bekijken. De sloep die we pas zouden gaan kopen met 55+ hebben we al verkocht. Onder tussen hebben we een motorboot gekocht waar we regelmatig met mooi weer het grote water op gaan. Heerlijk rustig. Met een leesboek en handwerken in hand bereik kan ik uren genieten. Voor ons geen drukke luchthavens of drukke steden dat laten we aan anderen over.

 9. @Corrie, ik kan ook zo genieten van stilte en rust. De laatste jaren ben ik teveel van het een naar het ander gevlogen waardoor de tijd als het ware door mijn vingers glipte. Keuzes maken in het leven is belangrijk, hoe moeilijk het soms ook is. Er is heel veel te zien, te beleven en te doen wat de moeite waard is, maar je kunt toch beter iets minder doen, en wat je doet, goed doen.
  @Jenny, super dat jullie bij een vriendin mogen logeren. En het zwembad zorgt voor de nodige verkoeling.
  De ideale mix maken jullie ervan… fast gevolgd door slow!:-) Voorlopig nog even genieten van de voorbereidingen. Ik ben trouwens benieuwd hoe de kinderen het vliegen zullen ervaren.
  @Hilly, poeh, 600 bladzijden in een week, dat is niet niks!
  Hilly en boeken horen bij elkaar zoals peper en zout voor eeuwig verbonden zijn met elkaar!:-)))
  Zoals Jenny al zegt staan de slow mannetjes er altijd.
  @Elma, och jee, wederom sneeuw!
  @Saskia, haha, mooie woordspeling!
  @Elly, pommalo… grappig woord. Hoe kom je toch op zoiets?
  @Hilda, goede beslissing van jullie! Je leeft nu!

 10. IK ben a+ jaren slow e dat wordt steeds meer.maar ik trein gewoon verder op mijn slow lijntje.-

 11. Zelfs mijn internet is vandaag “in stijl”….erg traag 🙂
  Ik las eens ooit ergens “leef nu, het is later dan je denkt”. En ook al zit er wel *haast* verborgen in die zin toch ben ik deze nooit vergeten.
  Of we het leven nu snel doen of langzaam, als we het maar wel bewust doen! En blijven luisteren naar je lijf.

 12. @ine, haha, mijn internet heeft zich daarbij aangesloten! Super slow!:-)
  Wat een verstandige woorden van je, om te onthouden en vooral regelmatig te herhalen voor jezelf!

 13. Ik sluit mij bij mijn internet aan…. SLOWWWW.
  Het blijkt vandaag Blauwe maandag te zijn las ik bij Willy, dus nog slower.
  Die poppetjes staan hier ook in de wijk waar mijn zoon woont.
  Ik zwaai altijd even naar ze !!;-))

 14. Bedankt voor het bezoekje op mijn blog. Ook ik geniet iedere keer weer van jou artikels, wordt er alsmaar wijzer van …..

 15. En niet te vergeten Slow-food, de tegenhanger van het snelle vlug klaar, snackfood en voorbewerkte eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *