Over vier weken dé Elfstedentocht…

Zolang het blijft vriezen wordt er elke dag gepraat over hoe groot de kans is dat we dit jaar een Elfstedentocht krijgen. Volgens de deskundigen zit dé tocht der tochten er voorlopig niet in. De sneeuw is de boosdoener. De weerman -vrouw geeft voor de komende dagen lichte dooi aan en daarna is de kans groot dat er een nieuwe vorstperiode aankomt. Wie niet naar de weersvoorspellingen hoeft te luisteren is Anny. Zij kan het weer beter voorspellen dan welke weerman -vrouw ook, lees ik in Dagblad De Limburger. De vraag is hoe? Gewoon, door in de koffie te kijken. ‘Ik kan in de koffie zien welk weer het wordt. Door gemalen koffie in een bus flink heen en weer te schudden, ontstaan spontaan klonters en aan de stevigheid van die klonters zie ik welke kant het met het weer opgaat. Dikke stevige klonters, dan houdt het huidige weertype aan, zachte, brokkelige klonters, dan krijgen we ander weer’, zegt Anny. Ze heeft het van oma geleerd. Haar voorspelling is niet voor morgen of overmorgen, maar ook voor de komende weken of maanden. ‘Daarom weet ik nu al zeker dat we over een week of vier een Elfstedentocht krijgen. De komende weken wordt het namelijk ijskoud en er komt veel sneeuw. Maar dat heeft ook een schaduwkant. Het weer is half februari zo slecht, dat er geen carnavalsoptochten kunnen trekken. Nee, daar ben ik heel zeker van’, vertelt Anny. ‘Ik ben er achter gekomen dat het altijd klopt wat zij zegt. Wát je er ook van vindt’, zegt haar partner Piet.

Haal de gebreide schaatsmuts maar alvast uit de kast, vergeet de sjaal, wanten en warme sokken niet en zorg dat je er helemaal klaar voor bent. Lezers van Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad kunnen zich nu alvast aanmelden voor een busretour naar het Hoge Noorden.

Foto: raambiljet van schaatsenfabriek E. Vonk te Oudesloot, 1950-1975. Collectie Fries Scheepvaartmuseum.

22 gedachten over “Over vier weken dé Elfstedentocht…

 1. Wat knap van Anny!
  En vergeet vooral je jeager onderbroek en de geitenwolen sokken aan te trekken.
  Kranten onder de trui, zei oma zaliger.
  PS Ik kan niet schaatsen, dus ik blijf wel bij de koek-en-zopie-tent 😉

 2. Mag ik er naast komen zitten als kleindochter van een Fries?
  Anneke SK

 3. Als Fries word ik hier zo moe van………Het begint al eind december en bij maar een sprankje vorst staan de kranten er bol van: gaat hij door, daat hij niet door.
  Wij zijn hier heel nuchter en gaan ons er pas druk om maken als het kan. Al die media aandacht……..brrrrrrrrrrr (en dna niet van de kou)

 4. In Dagblad de Limburger stond gister ook een advertentie van een busbedrijf en de krant zelf: je kon intekenen voor een busreis naar de elfstedentocht. Geheel vrijblijvend natuurlijk!
  Eén troost: als er – volgens Anny – veel sneeuw valt, kan het ijs niet dik genoeg worden, heb ik begrepen van de weermensen op tv. Hoe rijmt ze het een met het ander?

 5. ik sluit me aan bij het koek-en-zopie. Heb vroeger veel geschaatst maar nu wordt het meer een val-klapstaats geeuren. De buis is een uitkomst bij zoiets.

 6. Ik ga ook mee voor de koek en zopie, schaatsen is me nooit goed gelukt. Wel fijn dat we het al 4 weken van tevoren weten, zo kunnen we er goed rekening mee houden. Alleen jammer van die carnavalsoptochten, dat is dan weer de keerzijde van de medaille.

 7. Rustig aan er moet nog heel veel ijs dichtvriezen. En niet teveel feestvierders deze kant op want dan wordt het te druk op het ijs.
  Ik ga er in ieder geval staan als het zover is.
  Maar ik laat me niet gek maken voorlopig.

 8. Leuk jullie reacties. Ik moet het ook eerst nog zien. Het ijs moet zeker 15 cm dik zijn voordat de tocht geschaatst kan worden. En de sneeuw is vooralsnog de grote boosdoener.
  Tja, en als die sneeuw blijft vallen… dan zullen we het moeten doen met de film De hel van ’63 http://www.dehelvan63.nl/
  en het boek koek & zopie http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/koek-en-zopie/1001004006858990/index.html
  @Tijm, ik kan me voorstellen dat je de krant niet eens meer inkijkt. Laat de strenge vorst maar eerst komen en de Elfstedentocht is zo geregeld. De draaiboeken kunnen ze zo uit de kast grijpen.
  Maar… Anny maakt me wel nieuwsgierig. Zal ze gelijk krijgen…
  @Mieke S, de advertentie heb ik gezien en de laatste zin uit de log slaat daar op.
  Zoals ik ook schrijf, de sneeuw is voorlopig de grote boosdoener. We houden voorlopig het KNMI in de gaten!:-)
  @Marga, enkele jaren geleden werd de optocht van de Boerenbruiloft afgelast vanwege de harde stevige wind.
  @Elza, zo is het. Met beide benen op de grond blijven staan!

 9. Als de elfstedentocht komt … dan voor de buis met mijn eigen koek en zopie !

 10. Na een paar glaasjes Jager Meister, wordt je lekker smeu van de botten, wil ik wel mee doen met de elfstedentocht. Ben wel bang dat ik het einde niet haal. En na afloop een hitte rookworst zo uit je hand. Mmmm lekker.

 11. Als Friezin kreeg ik het hier koud van. De laatste Elfstedentocht miste ik vanwege studie in het buitenland en nu ben ik hoogzwanger. Bij het intakegesprek voor de kraamzorg heb ik in december al aangegeven dat het me waarschijnlijker leek dat ik op de dag van de Elfstedentocht zou bevallen dan op mijn verjaardag (13-2)en wat Anny nu aangeeft… Het zou geweldig zijn!

 12. O,ja elfstedentocht. Ik ben Fries, maar woon er niet. Schaatsen vroeger op alle sloten en eerst op bûtlân.Ik heb ook ooit de elfmerentocht gereden. Hoor je nu niet meer van.Bij erge kou vroeger een krant onder de trui.Hielp goed, maar kraakte wel wat.
  Het zou weer eens echt geweldig zijn ,als de 11 stedentocht er komt.

 13. Van mij mag de elfstedentocht weer komen. 13 jaar geleden waren we ’s nachts in Balk en overdag in Workum tijdens de tocht. Wat een geweldige belevenis vond ik het. En koud dat het was… We zaten met zijn vijven in de auto op weg naar het donkere koude Friesland om 1 uur ’s nachts: twee vrouwen en drie mannen. De vrouwen reden en lazen de kaart en de mannen waren achterin druk met de koffie en de broodjes! Wat hebben we genoten… Iedereen was vrolijk… Onvergetelijk!

 14. @Maaike, o, dat zou toch mooi zijn als hij/zij zich meldt op de dag van de Elfstedentocht. Spannend!
  @Balsemien, prachtige herinnering en volgens Anny kan jij je al gaan verheugen op een nieuw onvergetelijk Elfstedenavontuur!

 15. @Henny Geldof, leuk om een reactie van je te lezen. Nee, de Elfmerentocht zegt me weinig. Iedereen heeft het altijd over de Elfstedentocht.
  Gaat het niet kriebelen nu er zoveel gepraat wordt over een eventuele Elfstedentocht?

 16. O jee Berthi; in de haast – al in gedachten bij mijn kleinzoontjes – woensdagochtend – peutergym – en dan lees ik slordig!
  Ik kan je niet eens beloven dat ik het nooit meer zal doen….;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *