Museums Vledder

Ga jij ook zo graag naar een streekmuseum of privé-museum? Bij dit soort kleinere musea krijg je van de medewerkers (vaak vrijwilligers) vaak boeiende verhalen te horen. En Nederland telt aardig wat musea die kleinschalig zijn en zichzelf kunnen bedruipen. Daarom sponsor ik deze musea graag door er een bezoek aan te brengen. Maar wat te doen als er geen opvolger is en je bent ernstig ziek? Plaats een oproep in de krant zoals Henk (73) en Erna (59) Plenter deden. Vorige week zaterdag besteedde de Volkskrant aandacht aan Museums Vledder, een museum vol valse kunst, grafiek en glas. Aangeboden: een museum waar jaarlijks 18 duizend bezoekers komen, 1,5 ton omzet per jaar, tientallen gemotiveerde vrijwilligers, een groep van zo’n honderd begunstigers, een stichting die betrokken toezicht houdt en een aanpalende woning met zicht op beeldentuin. Plenter: ‘Rijk word je er niet van. Van verkopen uit de museumwinkel kunnen we net het onderhoud bekostigen. Het mooiste zou zijn: een echtpaar net zoals wij, met eigen pensioeninkomsten.’
‘Als we niemand kunnen vinden en er zich vervolgens een koper meldt met veel geld die hier een meubelhuis wil beginnen, dan hebben we geen keus meer, vrees ik. Dan verdwijnt de boel naar de veiling. Maar wij zullen dan niet de enigen zijn die iets zullen kwijtraken’, vertelt Henk Plenter.

Foto: Harry Cock

Een ander probleem dat zich bij musea kan voordoen is diefstal. Je herinnert je vast de kunstroof in het Westfries Museum in 2005, 23 schilderijen verdwenen waaronder topstukken, en tientallen zilveren sier- en gebruiksvoorwerpen. Het is een pijnlijke wond voor het museum. Maar toch organiseren zij vanavond De nacht van de gestolen kunst. Vijf jaar na dato is er nog steeds geen spoor gevonden van de gestolen kunst. Om te voorkomen dat de geroofde museumschatten in de vergetelheid raken organiseert het Westfries Museum vanavond ‘De nacht van de gestolen kunst’.

8 gedachten over “Museums Vledder

 1. Ik hoop echt dat Museums Vledder slaagt in het vinden van opvolgers! Vooral het gedeelte met de ‘valse’ kunst én de manier waarop er over verteld wordt tijdens de rondleiding is kostelijk. Het zou zonde zijn als het verloren zou gaan.

 2. het zou en is zo jammer als zulke verzamelingen verdwijnen , Ik wens de eigenaren veel sterkte met deze beslissingen,

 3. Ja, het is zo jammer als een dergelijk museum van de aardbodem verdwijnt. Het museum ligt op een prachtige lokatie en de verzameling valse kunst is uniek in de wereld.

 4. Een bezoek aan dit museum stond afgelopen jaar op mijn lijstje, maar door gebrek aan tijd moest ik het inruilen voor een bezoek aan de Hermitage. Ik was bang dat ik anders daar de openingstentoonstelling over het Russische hof zou missen….
  Nu loop ik dus het risico dat ik deze collectie nooit zal zien? Of zal het zo’n vaart niet lopen?
  Zonder streekmusea zouden volgens mij veel minder mensen kennis nemen van sommige vormen van cultuur in ons land. Ik wens hen succes!

 5. da’s het droeve lot van verzamelaars. hartstochtelijk gaan ze hun leven lang op zoek naar dat ene en vervolgens weer dat andere ontbrekende item. en als ze er niet meer zijn vinden de erfgenamen het ofwel een hoop overbodige spullen ofwel een potentiele goudschat. kijk maar naar boudewijn buch …

 6. Het is te hopen dat er iemand met veel geld komt voor het museum in Vledder. Een aantal jaren geleden was ik daar. En een rondleiding gehad. De eigenaar/es ledde ons rond. Erg leuk om de valse collectie te zien en de verhalen er achter te horen.Ook de glas collectie is erg mooi.Jammer dat ze er mee moeten stoppen.

 7. @Marijna, de verhalen achter de objecten maken het bijzonder!
  Voor mij is het niet naast de deur. Of ik er dus nog kom…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *