Nothing Personal

De film Nothing Personal, het Engelstalige speelfilmdebuut van de Nederlandse Urszula Antoniak (scenario en regie), met in de hoofdrollen de Venlose Lotte Verbeek en de acteur Stephen Rea heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Lotte Verbeek heeft op het Festival International du Film de Marrakech de prijs voor de beste actrice gekregen. Eerder ontving zij in Locarno al een prijs voor deze rol, bestaande uit de Zilveren Luipaard Award. Tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren werd Nothing Personal de grote winnaar. Van de zeven nominaties werden er vier verzilverd in Gouden Kalveren voor: de beste lange film, beste regie, beste camera en beste sound design.

Het camerawerk werd gedaan door de jonge Daniël Bouquet (28). Daniël: ‘Een film van Urszula Antoniak over een jonge vrouw die al haar bezittingen achter laat om te gaan zwerven. Het script was op Ierland geschreven. Daar zochten we een specifiek, vrijstaand huis, in the middle of nowhere. Uiteindelijk vonden we een heel bijzonder huis, ooit gebouwd door de vader van Oscar Wilde. Het stond op een schiereilandje in Connemara; een ruig en ongerept gebied. Aan het interieur mochten we niets veranderen. We hebben met weinig licht heel simpel gedraaid en veel vrijheid gegeven aan spel en sfeer. Het was fijn dat er ruimte was om lokale omstandigheden en gebruiken in de film te verwerken. Ze scheppen daar aan de kust bijvoorbeeld zeewier en gooien dat op groentetuinen om een snellere compostering te krijgen. Dat hebben we in de film opgenomen. Ook het weer mocht meedoen. Het was herfst, bijna winter. Het ene moment scheen de zon, even later kon het ineens enorm sneeuwen. Als de zon doorkwam in een shot, dan liet ik dat gaan. Als hij wegging, ook prima. De lengte van de shots gaf die ruimte. Normaal gesproken zoek je naar continuïteit, maar het is fijn als het weer mee mag spelen. Het zorgde voor bijzondere beelden: niet alleen het licht verandert, ook het ritme, het tempo van de film.’

Na alle positieve reacties die ik gelezen had in de kranten, ging ik gisteravond naar het filmhuis voor Nothing Personal. Anne zet al haar spullen aan de straat in Amsterdam, inclusief haar trouwring. Ze vertrekt met een tentje en enkele bezittingen naar Ierland. Al rondzwervend stuit ze op een afgelegen huis waar de vijftiger Martin woont. Hij biedt haar kost en inwoning aan in ruil voor werkzaamheden in en om het huis. Anne gaat akkoord op één voorwaarde: dat zij geen persoonlijk contact hebben.
Lotte Verbeek speelt haar rol voortreffelijk, de natuuropnames zijn erg mooi en Stephen Rea mag er zijn. De rust straalt van de film en toch verveelt de film geen minuut. Ik heb genoten, maar deze film zal me uiteindelijk minder bijblijven dan Bright Star.

De trailer van Nothing Personal kun je hier bekijken.

7 gedachten over “Nothing Personal

 1. Het lijkt me een boeiende film; ik had er nog niet eerder over gelezen. In de trailer heeft Lotte Verbeek wel een intens droevig gezicht. Maar wat een mooie sfeer- en natuurbeelden alleen al in die paar minuten!
  Bright Star vind ook ik een aanrader.

 2. Het verhaal doet mij denken aan de film “De Poolse bruid” deze film is hier in het dorp opgenomen op een afgelegen boerderijtje. Ook in deze film speelt de natuur en het wijdse landschap een belangrijke rol.
  Ook een weggelopen vrouw die bij een eenzame man komt wonen.
  Er wordt in deze film erg weinig gesproken, maar de beelden spreken voor zich en na een tijdje worden ze samen heel gelukkig.
  Anne speelt de rol prachtig en voor haar misschien ook een happy end.
  Elma

 3. Wat kan ik er van zeggen . . . ???
  Ik loop heel erg achter , het zingt nog in m,n hoofd , Ik zou je het liefste in een doosje willen doen . . .
  En ik hoor de stem van Donald Jones die het zo prachtig bracht . Op You Tube kun je hem zien !
  Bij de serie van Annie M.G. Schmidt zal ik vooral genieten van de liedjes .
  En films die kom ik ter zijner tijd heel misschien tegen op TV , als het niet een te groot spektakel is met veel lawaai dan ga ik wellicht eens even kijken .
  Zo fijn als het niet bevalt , gewoon het toetsje uit , heel even aantikken en zie ik kan tijd nemen om de keuken in te gaan en lekker een kopje koffie maken of iets geheel anders , eerst nog een beetje zappen op jacht naar iets beters . . . ?
  Ik heb wel in alle vroegte de trailer even bekeken , en was wel onder de indruk van het meisje met de zo droevige blik .
  Ik heb veel bewondering voor acteurs die zich zo kunnen om-vormen om dergelijke rol te spelen . En de mensen van de schmink zijn ook heel deskundig !

 4. Berthi;de film “De poolse bruid” heb ik op TV gezien.Net als Elma schrijft,een film waarin weinig werd gesproken,maar de beelden spraken voor zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *