Kamagurka

Kamagurka (Luc Zeebroek, 1956) is de Vlaamse cartoonist, schilder, tv- en theatermaker waarvan elke dag een cartoon verschijnt op de voorpagina van NRC Handelsblad. Hij publiceert ook in tal van internationale kranten en dagbladen. In 2008 maakte Kamagurka in opdracht van een weldoener elke dag een schilderij. In 2010 wil hij schilderijen gaan maken die gebaseerd zijn op de techniek van kantklossen. Bekijk hier het filmpje.

Kamagurka is bezig om Immanuel Kant te schilderen.

13 gedachten over “Kamagurka

 1. ha! je bent mij voor! ik las het net in de nrc en dacht: leuk voor een blogbericht!
  ben benieuwd wat hij verder gaat schilderen …

 2. @lheurebleue, ik las het ook net pas. Zoals ik heb begrepen is dit pas zijn eerste schilderij in de ‘kanklostechniek’. We blijven hem volgen…

 3. Hij is de klos zoals hij zelf zegt. Zou hij ook weten hoe het kant gemaakt wordt?
  Zoals ze in Vlaanderen zeggen, de reiziger, kruisen en wringen.
  Elma

 4. Leuk dat filmpje. Hij heeft een mooi atelier met die balken en ruwe steen.

 5. erg leuk verzonnen…was het nou vorig jaar dat ie voor de nrc telkens een portret in de krant plaatste en dat mensen gelijkende foto’s op mochten sturen???volgens mij lukte dat telkens om bij de fictieve portretten een overeenkomende foto van een bestaand mens te plaatsen..pfft is het te volgen wat ik neerkalk?

 6. Ik zie steeds meer mannen die handwerken verweven in hun werk. Misschien een stille verlangen. Van mij mogen ze.Je ziet trouwens dit zelfde techniek ook in zelf gemaakte kaarten terug komen. Dus of dit echt nieuw is.
  @Hilly, ja hoor heel duidelijk.

 7. Tja, na het faillissement van het Kantcentrum in Brugge, is dit ’n manier om de Vlaamse kanttraditie in ere te houden. Het gaat ook nog eens vlugger dan klossen!
  Leuke vent!

 8. Mieke ben het met je eens,dit gaat veel vlugger als klossen,maar het lijkt inderdaad op kant.

 9. Je leert nog elke dag. Met het vinden van het patroon van de Unoxmuts van vroeger hield de naam MEPHISTOmuts mij maar bezig. Dan gaan we googelen en komen via Johan Wolfgang von Goethe bij Faust en dan lees ik dat Mephisto een andere naam voor de duivel is. “Duivelsmuts” Het model dat je hier nu bij de soep krijgt is anders van de Unoxmuts van 1963.
  Elma

 10. @Elma, globaal zal hij vast weten hoe het kant gemaakt wordt. De ‘kant’schilderijen zijn een goede reclame om het kant onder de aandacht te brengen. Wie weet wat voor gevolgen zijn schilderijen gaan opleveren.
  Wie gaat de Mephistomuts breien? Lijkt me interessant om het verschil te zien met de Unox muts.
  Je hebt ook Mephistoschoenen:
  http://www.mephisto.nl/
  @Hilly, ik begijp je helemaal en volgens mij was het inderdaad vorig jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *