HEMA – historisch veel voordeel

De HEMA folder mag er zijn. Telkens weten ze mij opnieuw te verrassen. Met Sinterklaas had de folder een fraaie stevige omslag met een uitneembare mini mijter met daarop de tekst 15% korting op alles. Bij inlevering aan de kassa kreeg je als beloning een haarband met een mini mijter erop. Enige aktie. Vandaag viel de allereerste folder van 2010 in de brievenbus. Schitterend, het trekt de aandacht. Ze hebben het voorjaar al in hun hoofd als je kijkt naar de schone was die in de wind wappert. Het is mooi weer, mevrouw draagt een zomerse ruitjesjurk met korte mouw. Als bescherming voor haar jurk heeft ze een schort voorgedaan. Binnen in de folder lees ik aansprekende teksten als: ‘met een prijsje van toen oma vooral goed in de schone was zat’ of ‘met een prijsje van toen vlijt nog één van de belangrijkste vakken op school was’ of deze ‘met een prijsje van toen de was nog werd gedaan met groene zeep’.

In Onze Taal kwam ik onderstaande afbeeldingen tegen. Is het verstandig om dit waspoeder te gebruiken?13 gedachten over “HEMA – historisch veel voordeel

 1. Ja leuk! Ik geniet altijd ontzettend van de achterpagina van Onze Taal (de rest is trouwens ook interessant en leuk genoeg)Prachtige missers kom je erop tegen! Die hemafolder ga ik maar gauw halen, krijg hem niet in de bus. Heb hier ook nog zo’n blikje staan met afbeeldingen van de HEMA van toen, voor stroopwafels enzo. Staan de prijzen van toen ook op. Wat is de wereld veranderd (en wat word ik oud, dat dat me dat zo gaat opvallen….)

 2. wat zouden we zijn zonder de HEMA? buitenlanders zijn er altijd meteen fan van!
  (en was het al maar weer zomer met wapperende was buiten!)

 3. Een misser die Onze Taal niet haalde omdat-ie te limburgs is: Kennen jullie de mestcrisis nog toen Braks minister van landbouw was? Nou mijn jongste dochter had ook het een en ander gehoord en maakte op een gegeven moment de opmerking: je moet de mest niet in het varken laten steken.
  De limburgse uitdrukking luidt: het mes niet in het varken laten steken. (dat wordt gezegd als je je werk niet afmaakt).
  Leuke folder van de Hema, Berthi. Zouden die toen prijzen kloppen?

 4. de slogan van de Hema was toch alles kost fl. 1.oo?? of vergis ik me. De folder ziet er leuk uit. maar ik krijg hem niet en moet dan helemaal naar de stad, te ver, Speel dat dan via DD, moet het maar proberen, de was zo op hangen was heel gewoon en een schortje dragen ? doe ik nog , bij het koken.

 5. Als je de folder niet in de bus krijgt is de mogelijkheid dat je de folder online krijgt, je kunt meteen bestellen en twee dagen later wordt het bezorgd. Het geld voor verzendkosten ben je al kwijt aan het parkeergeld. Vanaf € 50,00 euro franko huis.
  Elma

 6. Basje, alles 1 gulden? Nee , dat was veel te veel in de eerste jaren. HEMA is de afkorting voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij. Dat wilde zeggen dat alles afgerond werd op 0 of 5.Prijzen van 5 cent tot een dubbeltje, kwartje, gulden enzovoort.
  In 1926 gingen de eerste winkels open en die waren voor NL uniek: d eerste warenhuizen waar je zelf iets kon pakken en ermee naar de kassa lopen om af te rekenen. Een formule uit Amerika en Engeland overgewaaid.Ook echt bedoeld voor de gezinnen met een heel bescheiden budget. Mijn moeder van 90 kan er nog mooi over vertellen…ze was toen 7 jaar en keek haar ogen uit! Een snelbuffet was er ook al, inclusief patates frites (! )voor 20 cent per portie…en voor 1 gulden kon je er één warme schotel krijgen. Het was indertijd echt een “revolutionair” concept.
  Maakte wel dat in de jaren 50 het in bepaalde kringen “not done” was om naar de HEMA te gaan voor je boodschappen.Daarvoor was er de Bijenkorf. Die dames gingen toch hoor,maar zouden dat nooit aan hun kennissen vertellen. Mooiste was natuurljk als ze elkaar betrapten in de “volkswinkel”.

 7. hahahah leuk die laatste!!
  ik vind de hema altijd een leuk vernieuwend bedrijf met goeie initiatieven.in Rotterdam is het personeel altijd lekker “gewoon”, echt rotterdams :”niet lullen maar poetsen”, aardig en behulpzaam en loyaal tov het bedrijf, terwijl ze toch al heel wat veranderingen hebben meegemaakt, waarvan onlangs niet de beste…

 8. Leuk die wasdag-folder. Dat herken ik nog wel. Lange lijnen vol en wat rook dat altijd lekker!
  Haha Frouke, leuk!

 9. Soms vind ik het wel jammer dat we geen reclame meer in de brievenbus ontvangen. Ik lees de folders wel online, maar dan mis ik toch de leuke verrassingen zoals die mijter.
  Onze Taal is al zo lang een geweldig blad.
  De Hema is de winkel waar ik tijdens vakanties in het buitenland erg naar kan verlangen (^_^)

 10. Voor mij is ‘Stralend’ al genoeg. Vind de fotografie tegenwoordig wel leuk in de HEMAfolder. Geen poespas of gelikte zaken maar gewoon gekiekt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *