Laat ze breien – Annie M.G. Schmidt

Eindelijk is het dan zover. Vanavond om 20.15 uur begint op Nederland 2 de zevendelige serie over het leven van Annie M.G. Schmidt, geïnspireerd op de biografie die Annejet van der Zijl schreef over Annie Schmidt. De dikkige domineesdochtertje uit Zeeland wordt gespeeld door de zevenjarige Robin Brans. Sanne Vogel vertolkt de bibliotheekbediende in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Malou Gorter speelt de succesvolle schrijfster en huismoeder, en aan Annemarie Prins de eer om de laatste jaren uit het leven van Annie Schmidt te spelen. Tamara Bos en Mieke de Jong schreven het script. ‘Annejet van der Zijl heeft een ontzettend mooie biografie over Annie Schmidt geschreven,’ zegt Tamara Bos in een interview in NRC Handelsblad. ‘Maar in een tv-serie is het niet zo interessant bij het begin te beginnen. Heel essentieel voor de persoon van Annie vinden wij het feit dat ze er zelf geen moeite mee had haar min of meer autobiografische verhalen net iets mooier te maken dan het in werkelijkheid was. Een goed verhaal mag je best een beetje aandikken, vond ze. Wij vertellen het verhaal vanuit háár perspectief.’

In de tv-serie zullen we vele liedjes van Annie M.G. Schmidt horen. Ik ging op zoek naar een toepasselijk nummer voor mijn blog en vond er één: Laat ze breien uit de tv-serie Ja zuster, nee zuster, gezongen door Hetty Blok, muziek van Harry Bannink. Een lied dat draait om de politiek.


Laat ze breien

Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan

Als de mannen tussenbeien
eens gezellig gingen breien
Met een knotje van die blauwe gemeleerde wol
Dan was ’t uit met die ellende
Dan was ’t nergens meer een bende
En ’t was eindelijk eens vrede op de wereldbol
O, ze moesten toch eens weten dat je alles kunt vergeten,
als je lekker zit te breien aan een babywant
‘k Moet het zelf maar eens gaan zeggen.
En persoonlijk uit gaan leggen aan die UNO secretaris, die meneer Oe Thant
Dan zeg ik

Oe, moet je horen, Oe
Laat ze breien, Oe
’t Is zonodig, Oe
Laat ze breien, Oe
Elk staatshoofd in ieder land
Laat ze breien, alsjeblieft, Oe Thant
Anders komt er nooit een eind aan ’t bakkeleien
Laat ze breien, Oe Laat ze breien, Oe Laat ze breien, Oe Thant

Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan

Als De Gaulle er aan kon wennen
Op niet al te dikke pennen
Dan mocht Engeland vandaag nog in de EEG
Alle mannen moeten breien
Ook in Cuba en Turkije
O, als Nasser nou maar gauw een wollen truitje bree
Om nog maar niet eens te praten
Van die verre Aziaten
Als Ho Minh eens ging beginnen aan een kabelsteek
En als Johnson uit wou scheien
En een trappelzak ging breien
Was het uit met die misere, nog dezelfde week

O, lieve Oe
Moet je horen, Oe
Laat ze breien, Oe
’t Is zo nodig, Oe
Laat ze breien, Oe
Elk staatshoofd in ieder land
Laat ze breien, alsjeblieft, Oe Thant
Anders komt er nooit een eind aan ’t bakkeleien
Laat ze breien, Oe
Laat ze breien, Oe Recht breien, Oe Thant

Insteken, omslaan, Johnson, af laten gaan

Het gedichtje Breien in de tram kun je hier lezen.

15 gedachten over “Laat ze breien – Annie M.G. Schmidt

 1. Kan helaas vanavond niet kijken, maar heerlijk, dat mens! Mijn lijflied als kind was : “Ik ben lekker stout” en dat is het eigenlijk nog steeds…Dit breiverhaal kende ik nog niet eens. Fantastisch! En ze had groot gelijk! Wij hadden toen in de vredesbeweging het voorstel om alle staatshoofden mét hun gezinnen een tijd samen op te sluiten in een groot landgoed. Dan kwam ook alles in orde, dat wisten we zeker! Is alleen nooit gelukt helaas….en dat breien dus ook niet….

 2. Wat een mooi toepasselijk fimpje, zien jullie op wat voor een manier er gebreid wordt? Het is niet de methode die wij als kind geleerd hebben. De draad zit aan de linkerkant. Zo brei ik altijd op een rondbreinaald en op korte bamboe naaldjes dan heb je de breipen niet meer onder de arm.
  Elma

 3. @frouke, geweldig mens die Annie M.G. Schmidt. Niet de gemakkelijkste persoon, en daarom interessant om een tv-serie over haar op touw te zetten.
  Heerlijk de humor van deze schrijfster.
  Annemarie Prins zet de persoon Annie voortreffelijk neer.
  Er komt vast nog een herhaling deze week.
  @Elma, ik kan zo helemaal niet breien! Ik brei op de manier zoals ik het als kind op school heb geleerd, breinaald dus onder de arm. Bamboenaaldjes hebben bij mij tot nu toe geen succes. Maar wat niet is, kan nog komen…

 4. Verdikkeme, door een verjaardagsfeestje de eerste aflevering gemist. Wanneer is de herhaling? En anders waarschijnlijk nog via “uitzending gemist” te zien?
  Prachtig breiliedje!

 5. OO leuk over breien !!!;-((
  Ben net gestopt en had ondertussen wel lekker naar de TV serie gekeken en de making-off vanmiddag.
  Erg leuk om haar levensverhaal te zien maar de moderne opzet vind ik jammer.
  De actrice is geweldig.

 6. Van breien weet ik niet veel, maar zo heb ik het in ieder geval niet geleerd,de TV serie is erg leuk en prachtig gespeeld.

 7. Leuk dat er een filmpje is gemaakt met dit liedje. Wat de breitechniek betreft, ik heb pas een paar jaar geleden geleerd te breien zoals in het filmpje en doe het sindsdien niet anders. Het gaat veel fijner en is ontspannender dan met één naald onder de arm geklemd.

 8. als ik aan de brei-les denk op de lagere school begin ik ,symblolisch dan, te gillen, het ergste uur van de week, de handwerkles,.Ik heb nog wel eens een forse tik over de vingers opgelopen in die tijd. leuk liedje en filmpje.

 9. Wat prachtige liedjes heeft Annie toch geschreven. Met wee moed denk er aan terug. Ik zie me zelf nog op de schommel zo hoog mogelijk zwaaien en luid zingen “mijn Opa” Helaas moest ik gisteravond werken. Dus ook voor mij word het bij “gemist” kijken.

 10. De manier van breien in het filmpje noemen de engelsen ‘continental knitting’. Ik heb eens naar een engels tijdschrift geschreven dat Nederland zo niet breit maar dat we toch echt op het continent liggen! Geen antwoord gekregen. Overigens brei ik zoals op het filmpje.
  Wat heerlijk om eens een nederlands liedje te horen waar elk woord, zelf elke letter te verstaan is! Nee, ik ga niet kijken vanavond. De teleurstelling over de articulatie wil ik niet meer. Hetty Blok speelt niet mee.

 11. Ik kijk en ik kijk….dat is geen draad omslaan, maar draadhálen 😉
  Zelf ben ik een echte okselbreier. Weet niet anders, zo heb ik het geleerd. Zelfs met 4 naalden, hou ik er nog eentje onder m’n arm!
  Maar idd. wat niet is….
  Hadden we het van de week over blauwe plekken….ik heb m’n eerste al weer gehad! Ben nieuwjaarsmorgen flink uitgegleden op de stoep. Dus nu even rustig aan doen.

 12. Elma heeft ook mij deze methode geleerd.Vanwege schouderklachten kon ik,de oude methode met de breinaald onder de oksel,niet meer breien.op deze wijze gaat het weer prima.
  De liedjes van Annie M.G waren en zijn nog altijd geweldig.

 13. @Saskia, ik heb nog niet in de gids gekeken voor de herhaling, maar via uitzending gemist moet dit toch alsnog te zien zijn.
  @Marian’ne m, haha, is je sjaal op tijd klaar gekomen?
  De making off heb ik zelfs twee keer gezien!:-)
  @Lous, leuk, jij kijkt ook!
  @Bertie, ik geloof zeker dat die manier van breien ontspannender is, alleen zal ik beter en meer moeten oefenen om de techniek onder de knie te krijgen.
  @basje, i.p.v. breien ben jij een kei in borduren en quilten.
  @Hilda, lang leve uitzending gemist.
  @Mieke S, doe je moeite om een brief te schrijven naar het tijdschrift, en dan krijg je niet eens antwoord.
  Tja, Hetty Blok is niet meer de jongste onder ons.
  @Ine, ai, dat zal zelfs een flinke blauwe plek zijn. Dat wordt enkele dagen verplicht binnen blijven.
  @Truus, deze breimethode heeft tal van voordelen, begrijp ik!
  @lheurebleue, als dat zou kunnen!

 14. gisteren heerlijk de eerste aflevering en de docu ‘achter de schermen’op uitzending gemist gekeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *