Brabantse poffer

Vandaag een log over de kerststress? Nee, want kerststress heb ik niet, wel ‘kaartenstress’ als je het zo wilt noemen. Eindelijk, eindelijk kon ik vanmorgen de foto’s voor de nieuwjaarskaarten bij de HEMA afhalen. Je begrijpt dus waar ik mijn dag mee door heb gebracht. Omstreeks vier uur vanmiddag verdwenen de enveloppen in de oranje brievenbus. Het vervolg ligt nu in handen van TNT. Het is afwachten…

Maar goed, de nieuwjaarskaart terzijde. Laten we het gaan hebben over een interessanter onderwerp. Mien B. stuurde me een artikel uit het Eindhovens Dagblad met de volgende kop: Poffer wordt nieuw leven ingeblazen. Ik lees: ‘Zo heftig als er tegenwoordig gediscussieerd wordt over hoofddoekjes, zo gewoon was het vroeger dat vrouwen hun hoofd tooiden met een poffer ofwel Brabantse muts. Pas na de Tweede Wereldoorlog raakte die uiteindelijk uit de gratie. Ruwweg vijftig jaar geleden was de laatste in het straatbeeld te zien. Beter gezegd in de kerk, want vooral dáár kon je de decoratieve poffers ontwaren, omdat ze alleen nog op zondagen en feestdagen werden gedragen. Maar: de Brabantse poffer is terug.
… Met een rijk geïllustreerd, een veelomvattende expositie én een kekke ontwerpwedstrijd waarbij oude poffers kunnen worden “gepimpt”, beleven de karakteristieke hoofdbedekkingen een ware revival. Dit alles onder de noemer Alle mutsen verzamelen, op initiatief van het in 2008 geopende Boxtelse poffermuseum Brabant Goedgemutst en ondersteund door onder meer de provincie.’

Foto van links naar rechts: het koveltje uit Midden-Brabant (ook wel drie-toerkens-muts genoemd), de dubbele muts met kovel uit West-Brabant, de muts met poffer van Midden-Brabant en de strakke speldenmuts van West-Brabant. De foto komt uit het boek Klederdrachten, een uitgave van Elsevier in 1984.

21 gedachten over “Brabantse poffer

 1. Goede, gezellige en vrolijke Kerstdagen Berthi, voor jou en je dierbaren.
  En krijgen we je nieuwjaarskaart nog te zien?? Vast 31 dec.

 2. Allemaal een prettige 1e kerstdag. Het heeft hier al uren geregend en het mooie sneeuwplaatje is verdwenen.
  Bedankt die mij al een mail hebben gestuurd, zo komt mijn adressenbestand weer op orde.
  Dan ondek je pas hoeveel je gebruik maakt van de mogelijk om te mailen.
  Elma

 3. De Brabantse poffer is een compleet kunstwerk op je hoofd.
  Behalve in een museum heb ik er nooit één zien dragen.
  Elma

 4. Mooie rijke hoofdtooi! Vooral de tweede van rechts lijkt wat op de Limburgse toer. In het streekmuseum van Elsloo en in het kantmuseum in Horst zijn daar voorbeelden van te zien.
  Elma, hier is de sneeuw ook bijna weg, gelukkig zonder de voorspelde ijzel!
  Allemaal fijne kerstdagen.

 5. allen die dit lezen: Heel fijne Kerstdagen, geniet van huis en familie ,maak er iets moo s van,
  Ik doe dat zeker.
  De poffers zijn heel mooi en het is kammer dat ze weg zijn, maar ja de tijd is ook wel erg veranderd. Wij hebben laatst met de kleindochter gesproken over alle veranderingen die wij al heben meegemaakt, EEn stroomversnelling kwam voor bij.

 6. Eerst iedereen een vrolijk kerstfeest toegewenst. Vannacht heeft het geregend maar nu sneeuw het alweer een paar uur. Een echte witte kerst bij ons.
  Toen ik las poffer, dacht ik poffertjes mmm lekker.Maar deze poffers kun je niet eten. Jammer dat je de voorkanten niet allemaal kunt bekijken maar wel een gezellig onder onsje.

 7. Alles wat met klederdracht te maken heeft,kan ik intens van genieten.Vooral de mutsen,dat zijn kunststukken op handwerkgebied.Een prachtig plaatje!
  Iedereen een fijne Kerst.

 8. fijne kerst berthi met je gezin, ik ga lekker bijlezen overal zonder reacties,want we gaan zo weg….

 9. Fijne Dagen iedereen gewenst ♥
  eehh….deze heb ik gemist >>> de oud-papierbak in!
  Ikke dus ☺
  In St-Oedenrode is een poffermuseum. Daar heb ik van de zomer rondgekeken en zelfs de poffer van de moeder van bisschop Bekkers gezien.

 10. mooie mutsen.
  zeer bewerkelijk lijkt mij en ze lijken een beetje op bruidshoeden vind ik.
  Maar de fransen konden er ook wat van.
  Toren hoge mutsen.
  Bij mimibouton zie je foto’s daarvan.

 11. @Tijm, hoe raad je het zo?
  @Elma, fijn dat je adressenbestand op orde komt!
  De poffer ken vanuit het museum en de Limburgse ’toer’ (muts) zie ik terug tijdens de boerenbruiloft. Groepjes dames komen weken bij elkaar om een nieuwe toer te maken. Ik weet niet of deze daadwerkelijk voldoet aan de authentieke toer.
  @Basje, onze kinderen hebben al ontzettend viel vernieuwingen meegemaakt.
  De ontwikkeling op allerlei gebied gaat razend snel. Bijna niet bij te benen!
  @Hilda, de sneeuw is hier praktisch weg!
  Een beetje witte kerst hebben we!
  @Ine, mijn moeder is in St. Oedenroede geboren en het wordt echt eens tijd dat ik het poffermuseum ga bezoeken!
  @marian’ne m, het is heel bewerkelijk om zo’n muts te maken. Het is fijn dat er poffers bewaard zijn en te zien zijn.
  Ik ben zeer benieuwd wat de ontwerpwedstrijd gaat opleveren.
  Och ja, de Fransen. Magnifiek om te zien, maar om te dragen…
  http://mimibouton.over-blog.com/

 12. Hele mooie poffers,
  Van mij mogen ze terug komen.Ik ben zelf helemaal weg van klederdracht,en het lijkt me wel leuk om zoiets zelf eens te maken.
  Het is echt een heel kunstwerk.Het is echt prachtig.

 13. Dit jaar op de Brabantse dag in Heeze , hebben wij ( ” de laarstukken “) als onderwerp DE POFFER . Wordt grandioos !! 5 metershoge poffers zullen door de straten gaan .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *