Handgemaakte tassen van Nel Tip in de Noorderkerk

Handgemaakte tassen met religieuze voorstellingen en symbolen uit de Joods – Christelijke traditie worden tot en met 9 januari 2010 tentoongesteld in de Noorderkerk te Amsterdam. Nel Tip heeft de geborduurde voorstellingen op de tassen dikwijls aangetroffen in kringloopwinkels en op rommelmarkten. Informatie over de tentoonstelling en de openingstijden van de kerk vind je hier.

Foto: Kerktas met inhoud, bovenzijde: Brouwersgracht. Kruissteek in wol op stramien. Transparante onderkant, zware kwaliteit plastic, hengsel van kunstzijde. Vindplaats borduurwerk: Kringloopwinkel Heemskerk.

Nel Tip heeft ook een tas gemaakt met de afbeelding Het laatste Avondmaal waar de laatste tijd veel over gesproken is. In deze log en deze log kun je alles nog eens nalezen.

30 gedachten over “Handgemaakte tassen van Nel Tip in de Noorderkerk

 1. Allen die dit lezen en mij wel eens een mail sturen, Stuur mij a.u.b. een mail zodat ik alle adressen weer heb (je krijgt antwoord) Mijn computer had een klein(groot) probleem.
  Elma

 2. Afgezien van het gebruik van oude borduurwerken is het een kunststukje hoe deze tas in elkaar zit.
  Grappig de doorkijktas (4711 immer dabei).
  Het “Laatste avondmaal” blijft steeds weer opduiken. De borduurpakketten zijn nog steeds te koop als borduurpakket, met wol of splijtzijde.
  Elma

 3. Bij mij in de kast ligt ook nog een borduurwerk, ingelijst en wel. Het zou niet verkeerd zijn om daar een tas van te maken. Ik heb een achterpand van een spijkerjasje ervan gezien. Zag er ook mooi uit.

 4. Wat ik mis in de kerktas . . . het rolletje pepermunt !
  Ik vind de tas prachtig en wel handig voor je de deur uit gaat om nog even met een enkele blik je inhoud te controleren .
  Maar ja dat controle punt is natuurlijk alleen van belang voor het onderste gedeelte .
  Ik ben nu niet zo van een tas die door meerderen bekeken kan worden wat ik allemaal meesleep . Maar het is wel origineel . Oh gelukkig ik zie wel het brilletje anders kun je niet in het kerkboek kijken om mee te zingen .
  Een paar extra zakdoeken ook altijd handig .

 5. originele tas, prachtig gemaakt !!
  En enig borduurwerk.
  Herken de boldoot(?) of 4711 wat was het ook alweer.
  Maarre het belangrijkste zit er niet in, de bijbel !!?
  Ik houd de inhoud van tas ook liever prive !!:-)))
  pssst, de link naar de kerk opent niet bij mij.

 6. Zo te zien is het een flesje 4711 dat is duurder dan de boldoot .
  4711 is Keuls water en Boldoot water met een geurtje , snap je het verschil en dat laatste is dacht ik een Nederlands geurtje .

 7. De kerkdeuren gaan voor mij ook niet open , ik denk dat de Kerstkribbe nog niet helemaal klaar is . . .

 8. Haa Gerrie bedankt, nooit geweten zag het wel allebei bij mijn grootmoeder. Flinke scheut op de zakdoek en dan tegen de neus of de slapen deppen. OO wat rook dat sterk, eigenlijk niet lekker, maar nu nostalgisch.
  Volgens mij bestaat het nog.
  Was een geliefd verjaarscadeau, en voor grootvader een doos sigeren !!;-)
  We blijven nog even wachten voor de gesloten deur en zingen ondertussen een mooi lied over ‘engelenkoren’ of zo !!?
  Beetje met de teentjes trappelen anders worden we errug koud.
  Lieve Gerrie, ik wens jou ook een mooie kerst en bovenal een gezond en vredig 2010 !!

 9. Als klein meisje kreeg ik op mijn verjaardag van de buurvrouw een klein flesje in de vorm van en beertje met een lekker geurtje.
  Buurvrouw vertelde erbij: Het is hel goeie hoor een tak van Boldoot.
  Als er nu in de familie een geurtje wordt gegeven wordt er altijd bij gezegd: een tak van Boldoot.
  Elma

 10. Bij de apotheek stonden hele grote flessen Boldoot. Je ging dan met je lege flesje van de fa. Boldoot naar de bewuste apotheek of drogist en die pompte vanuit die grote fles jouw kleine flesje weer vol. Ja in de jaren vijftig werd er echt duurzaam ingekocht.
  Anneke SK

 11. Natuurlijk zit in de tas die tentoongesteld is ook een bijbel met daarbij de psalmen.
  En de pepermunt is ook niet vergeten!
  Voor de openingstijden van de kerk: zie mijn website http://www.tipwestzaan.nl. Daarop staan (op de pagina ’tassen in de kerk’ nog meer foto’s.
  Informatie over de kerk (openingstijden etc): telefoon Noorderkerk: 020 – 6266436

 12. Prachtig mooi om deze tassen zo te maken dat je ook het oude borduurwerk weer kunt gebruiken.

 13. Ja, schitterend! Als je op de naam van de maakster googled zie je nog veel meer van haar werk. O, wat mooi en technisch zó mooi afgewerkt allemaal…en daar kan ik zó van genieten! Heb mezelf gisteren (eindelijk na enig sparen)een Ivko-vest cadeau gedaan….Word ik helemaal vrolijk van, maar ook van dié technische afwerking ben ik diep onder de indruk. In onze flodder wegwerpmaatschappij zijn dat voor mij zulke belangrijke dingen, dingen die mooi en vooral vakkundig gemaakt zijn van goed materiaal en dan ook nog creatief….klasse! Deze tassenmaakster valt daar voor mij zeker onder! Heeft op een of andere manier ook te maken (in mijn hoofd tenminste) met biologisch eten, met met aandacht koken, geen fast- maar slowfood zoals dat tegenwoordig heet, kortom met met aandacht leven. Tjonge, t kon wel kerstmis worden, ik op de filosofische toer….Alle goeds gewenst in elk geval aan iedereen op deze blog!

 14. Onjeklonje goed tegen hoofdpijn .
  Alleen daarvoor heb ik het in huis .En ik kreeg bij gebruik ervan altijd te horen , ik ruik hoofdpijn .
  Meerdere keren heel goed opsnuiven en ook wel rust nemen , want stoer doorgaan is zeker niet aan te raden . Een kopje bouiion of iets ander hartigs kan helpen als het al zover is dat je misselijk begint te worden .
  Misschien is dit toch nog een tip voor degene die vandaag zich al te gek in de stress begeeft . Doe het kalm aan en zie het zal wel beter gaan !

 15. 4711 werd bij mij vroeger op het werk gebruikt om klitten in het haar los te maken. De patienten hadden soms weken hun haar niet goed geborsteld op hun achterhoofd en de knopen kreeg je er niet uit. Met 4711 was het net of het haar meer begon te glijden en de oudere patienten vonden het ook rustgevend, waarschijnlijk door de geur.

 16. Gerrie die link werkt niet maar probeer deze eens:
  http://www.marltje.nl/parfum/eau_de_cologne.htm
  Schoonmoeder heeft ook nu nog zo’n flesje 4711 standaard op haar spiegelkast staan. Ik moet niet vergeten nieuwe te halen want het is bijna op.
  Was laatst in een kringloop waar ook nog van die oude schilderijen hingen. Erg duur dat wel, die lezen deze weblog ook denk ik dan 😉

 17. De verschillende manieren waarop de (afgedankte) borduurwerken worden gebruikt vind ik geweldig. Ook al wordt er in geknipt en krijgen ze een totaal andere uitstraling. Dat zal (inderdaad @Ine) de prijzen voor zulke handwerkjes in de kringloopwinkel wel beinvloeden, maar de uren arbeidsloon zullen er vast nog niet mee betaald zijn!
  Fijne kerstdagen iedereen!!!

 18. @marian’ne m, o, ik dacht dat de link werkte! Niet dus, maar nu wel!!!
  Fijn dat je dit meldde in een reactie.
  Ik wil altijd dat een link het doet zoals het moet.
  Ik herinner me het geurtje van 4711 als een ‘vies’ geurtje, om hoofdpijn van te krijgen. Nee, geen geurtje voor mij. Ik kan de populariteit van het geurtje dan ook niet zo verklaren. Het hoorde in de kerktas, maar verder…
  O ja, het pepermuntje mocht niet ontbreken zoals Gerrie als vertelde.
  @Elma, mooi verhaal!
  @Anneke Schoonenberg Kegel, nooit geweten terwijl ik jaren apothekersassitente ben geweest, maar het zal wel voor mijn tijd geweest zijn.
  @Frouke, ik heb op de website van Ivko gekeken. Prachtig! Misschien zit je vest er wel tussen:
  http://www.ivko-knits.com/kolekcijaIvko.php
  Het is een schitterend kerstcadeautje! Tijdloos, je zult er jaren plezier van hebben.
  @Gerrie, Onjekonje, ja dat zegt mijn moeder altijd! Prachtig woord! Maar echt geen lekker geurtje!:-)
  @Hilda, een handige tip!
  @lheurebleue, de combinatie vind ik zo geslaagd!
  @ine, tjee zeg, ik kan beter geen aandacht besteden aan deze borduurwerken!:-)
  @josefien, we zijn met z’n allen ontzettend blij dat deze borduurwerken zo populair zijn en hergebruikt worden.
  Je moet er toch niet aan denken dat de borduurwerken de container in gaan terwijl er zoveel uren aan gewerkt is!

 19. @ Frouke ben benieuwd welke vest je hebt gekocht. Prachtige kleding. Spreekt mij ook aan. Volgens mij niet in Nederland te koop wel een email in Zutphen heb ik gezien.

 20. Frouke net als Hilda denk ik wat een prachtige kleding is dat. Is dat ergens in Nederland te koop. Ik zou het graag eens”in het echt” willen zien. Die folkloristische motieven vind ik geweldig.
  Berthi je was er vast nog niet in de tijd van die grote Boldoot-flessen. Ik was zelf een heel klein meisje toen ik door mijn moeder met het lege flesje naar de drogist werd gestuurd.
  Hele fijne Kerstdagen voor allemaal.
  Anneke SK

 21. Ja! Tot mijn verbazing was/is het dus in Groningen te koop in een leuke kledingzaak in De Oude Ebbingestraat: Hanna Rosa op nr. 84
  Ik zocht er ook jaren naar, kwam gisteren door die straat waar ik bijna nooit kom en daar hing dus een IVKO-vest buiten! Kun je nagaan, ik reed in de auto ,maar herkende het meteen, terwijl ik ivko alleen van plaatjes op hun site ken! Ik de auto uit en tja…toen viel ik als een baksteen voor dit vest . Kijk maar op de site die Berthi noemt, klik op New Collection, ga naar blz. 4, 3e rij van boven, 5e foto van links, klik erop en je ziet het vest dat ik kocht…voor de achterkant ervan zie het oranje vest een paar foto’s eerder. In maart heeft Hanna Rosa de nieuwe voorjaars-/zomercollectie weer binnen.
  Overigens, als je op marktplaats ivko intikt komt er ook het een en ander te voorschijn, niet veel , dus niet allemaal tegelijk hoor! Dan stijgen de prijzen te veel…(grapje)

 22. heb n.a.v. opmerking over Zutphen en ivko even gezocht en klopt: in Zutphen zit SJOSZ Korte Beukerstraat 6
  7201 KP Zutphen
  T: 0575 511133 en die verkopen onder andere ivko, dus voor mensen die niet helemaal naar groningen kunnen/willen: dáár kun je terecht!

 23. Volgens mij heb ik mijn favoriete adresje voor de IVKO knits al eens eerder aan jullie doorgegeven, maar nu dan graag nog een keer.
  Kijk op de site van ‘mijn’ winkels: http://www.lienengiel.nl
  Je wordt er vanzelf vrolijk van……..

 24. Josefien, dank voor deze site! Leuk , inderdaad vrolijkmakend (en mijn vest staat er ook op) maar dat er ook een adres in Groningen zit maakt mij ook vrolijk!

 25. @Frouke, schitterend vest. De achterkant is ook zo mooi. Ik wil de kleding van dit merk beslist eens in het echt zien. Ik heb de adressen genoteerd en hoop volgend jaar een van deze plaatsen te bezoeken.
  Geniet van het mooie vest dat je hebt gekocht. Het is een goede koop!
  @Josefien, klopt! Nog niet zo lang geleden noemde jij IVKO in een reactie. Een erg leuke tip van je en van de kleuren word je vanzelf vrolijk, zoals je zegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *