Tank Cozy

Sokken breien voor de militairen, waar we het gisteren over hadden, zal vandaag de dag niet zo snel meer gebeuren. Breien kan ook een uiting van protest zijn tegen de oorlog zoals de Deense kunstenares Marianne Jørgensen deed. Ze pakte een tank uit de Tweede Wereldoorlog in met 4000 roze gebreide en gehaakte vierkantjes van 15 x 15 cm. Het brei- en haakwerk werd gedaan door vrijwilligers uit Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, de VS en verscheidene andere landen. Al deze vierkantjes zijn op verschillende manieren gebreid: gekleurde variaties, strepen met bogen of harten, losjes gebreid, strak gebreid, diverse breipatronen… Ze vertegenwoordigen een gemeenschappelijke erkenning van een weerstand tegen de oorlog in Irak.

13 gedachten over “Tank Cozy

 1. Prachtig, roerend en hilarisch tegelijk.
  Vooral dat balletje aan de loop boeit me.
  Konden we alle wapens maar in roze wolletjes verpakken…

 2. @Saskia, het valt lekker op zo’n roze tank en dat bolletje garen trok meteen de aandacht bij mij.

 3. Mooie symbolische daad !!!
  Een belofte uit de bijbel is dat de wapens omgesmolten zullen worden tot eggen en ploegen !!
  Miscchien mag er nu bij staan dat ze ‘bedekt’ zullen worden met breisels(liefde) !?
  Ik zag hier ook al een voorbeeld van,
  “Colombia smelt wapens om tot schoolmeubilair”

 4. Het roze valt wel op, saharageel, sneeuwwit en dennengroen is ook een ideé. Het bolletje wol lijkt mij een grote pompom die vroeger op kartonnetjes gemaakt werden. Clover heeft daar een handig hulpmiddel voor om pompoms in diverse maten te maken. Als ze daar nu mee schieten komt het ook niet zo hard aan.
  elma

 5. @mieke s, twee uitersten van elkaar! Daarom vond ik het zo mooi om dit protest vandaag te plaatsen. Heel toevallig kwam ik deze afbeelding vorige week tegen. Via via. Geen idee meer hoe ik op de site van de Deense kunstenares kwam.

 6. Prachtig protest tegen oorlog ,vooral die bungelende roze kanonskogel!

 7. Deze acties mogen ze wel vaker houden. Geen opstand met geweld. En de granaatkogels die nu pompoenen willen wij vast wel met veel plezier maken.

 8. Ik zie dat roze balletje en schiet(!) meteen in de lach :-))
  Ja een mooi contrast met gisteren. Hier wil ik wel voor breien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *